Pieczone udka z kaczki
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy

Najlepszy obiad na niedzielę? Rumiane udka z kaczki z obłędnymi kluskami i kapustą. Każdy poprosi o dokładkę

Taka kombinacja sprawi, że nie będziecie mogli odciągnąć domowników od stołu! Zasługą wspaniałego smaku mięsa będzie pewna nietypowa przyprawa.

Niedziela to dla wszystkich polskich rodzin dzień szczególny. To czas wypoczynku po ciężkim tygodniu, ładowania akumulatorów przed kolejnym.

W niedzielę zwaną niekiedy także i dniem pańskim w wielu polskich domach po tradycyjnej mszy zwykle przychodzi czas na uroczysty obiad.

Punktem wyjścia do niedzielnej uczty jest oczywiście rosół z makaronem. Drugie danie to najczęściej kotlet schabowy z ziemniakami.

Czasem warto jednak przełamać cotygodniową rutynę i monotonię i zaskoczyć swoich bliskich czymś innym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Doprawione, soczyste udka

Nasza propozycja na dziś to rumiane udka z kaczki z przepysznymi, puszystymi kluskami ziemniaczanymi i z surówką z kapusty pekińskiej.

Przyznacie, że taki zestaw zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych! Dość tłuste i ciężkie mięso kaczki perfekcyjnie zgra się smakowo z aksamitnymi kluskami.

Przepis na kluski znajdziecie klikając w ten link: Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że…

Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

 

Całość zwieńczy surówka. Tutaj macie szerszą możliwość wyboru. Ważne, by surówka była dość kwaśna.

Chodzi tu nam oczywiście o przełamanie dwóch pozostałych smaków na talerzu. Wierzcie nam, taki zestaw naprawdę wam posmakuje!

Tajemnicą smaku udek z kaczki będzie zestaw przypraw, w których zamarynujecie swoje mięso. Tajna broń to bylica.

Ta nietypowa przyprawa, nada tłustemu mięsu kaczki trochę goryczy, która nie zdominuje jednak całości smaku potrawy.

Oprócz bylicy, do udek dodajcie także estragon, sól, pieprz i paprykę słodką. By nieco uszlachetnić smak udka podczas duszenia, możecie podlać na patelnię nieco czerwonego wina.

Przepis na rumiane duszone kacze udka

Składniki:

  • 5 udek z kaczki
  • Nieco oleju do smażenia
  • Lampka czerwonego wina wytrawnego
  • Bylica pospolita w proszku
  • Estragon
  • Słodka papryka w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, skórek nie usuwajcie – podczas powolnego duszenia tłuste skóry z uda kaczki puszczą soki, które będą podstawą sosu własnego.
  2. Natrzyjcie dobrze udka bylicą, estragonem, papryką, a także posólcie i doprawcie pieprzem.
  3. Natarte udka odłóżcie do lodówki w zamknięciu na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
  4. Zamarynowane udka włóżcie na patelnię, dodajcie na nią dosłownie kilka kropel oleju – kacze udka są z natury dość tłuste.
  5. Duście udka pod przykryciem na maleńkim ogniu przez ok. 1 godzinę.
  6. W czasie duszenia obracajcie udka dookoła, by przypiekły się z każdej strony.
  7. W połowie duszenia dodajcie na patelnię lampkę wina.
  8. Pod koniec gotowania zdejmijcie pokrywkę i pozwólcie zredukować się waszemu sosowi – polejecie nim swoje kluski ziemniaczane.
  9. Smacznego!
Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego 1-2 łyżeczki cukru Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy....

Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa
Adobe Stock
Newsy
Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka nie wyschła podczas pieczenia? Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Jak długo piec całego kurczaka w piekarniku? Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod...

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej
Gotujmy.pl
Newsy
Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę
Kiedy przychodzi pora na smaczny i efektowny obiad dla całej rodziny, spróbujcie czegoś szalonego. Jak np. udka po marynarsku z farszem!

Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz. Jak zrobić farsz na udka po marynarsku? A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie. Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką. Przepis na marynarskie udka: Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 2 łyżki ketchupu pikantnego Czosnek w proszku Papryka w proszku Bazylia Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Oczyśćcie udka. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!