Niedziela to dla wszystkich polskich rodzin dzień szczególny. To czas wypoczynku po ciężkim tygodniu, ładowania akumulatorów przed kolejnym.

W niedzielę zwaną niekiedy także i dniem pańskim w wielu polskich domach po tradycyjnej mszy zwykle przychodzi czas na uroczysty obiad.

Punktem wyjścia do niedzielnej uczty jest oczywiście rosół z makaronem. Drugie danie to najczęściej kotlet schabowy z ziemniakami.

Czasem warto jednak przełamać cotygodniową rutynę i monotonię i zaskoczyć swoich bliskich czymś innym.

Zobacz także:

Doprawione, soczyste udka

Nasza propozycja na dziś to rumiane udka z kaczki z przepysznymi, puszystymi kluskami ziemniaczanymi i z surówką z kapusty pekińskiej.

Przyznacie, że taki zestaw zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych! Dość tłuste i ciężkie mięso kaczki perfekcyjnie zgra się smakowo z aksamitnymi kluskami.

Przepis na kluski znajdziecie klikając w ten link: Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że…

 

Całość zwieńczy surówka. Tutaj macie szerszą możliwość wyboru. Ważne, by surówka była dość kwaśna.

Chodzi tu nam oczywiście o przełamanie dwóch pozostałych smaków na talerzu. Wierzcie nam, taki zestaw naprawdę wam posmakuje!

Tajemnicą smaku udek z kaczki będzie zestaw przypraw, w których zamarynujecie swoje mięso. Tajna broń to bylica.

Ta nietypowa przyprawa, nada tłustemu mięsu kaczki trochę goryczy, która nie zdominuje jednak całości smaku potrawy.

Oprócz bylicy, do udek dodajcie także estragon, sól, pieprz i paprykę słodką. By nieco uszlachetnić smak udka podczas duszenia, możecie podlać na patelnię nieco czerwonego wina.

Przepis na rumiane duszone kacze udka

Składniki:

  • 5 udek z kaczki
  • Nieco oleju do smażenia
  • Lampka czerwonego wina wytrawnego
  • Bylica pospolita w proszku
  • Estragon
  • Słodka papryka w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, skórek nie usuwajcie – podczas powolnego duszenia tłuste skóry z uda kaczki puszczą soki, które będą podstawą sosu własnego.
  2. Natrzyjcie dobrze udka bylicą, estragonem, papryką, a także posólcie i doprawcie pieprzem.
  3. Natarte udka odłóżcie do lodówki w zamknięciu na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
  4. Zamarynowane udka włóżcie na patelnię, dodajcie na nią dosłownie kilka kropel oleju – kacze udka są z natury dość tłuste.
  5. Duście udka pod przykryciem na maleńkim ogniu przez ok. 1 godzinę.
  6. W czasie duszenia obracajcie udka dookoła, by przypiekły się z każdej strony.
  7. W połowie duszenia dodajcie na patelnię lampkę wina.
  8. Pod koniec gotowania zdejmijcie pokrywkę i pozwólcie zredukować się waszemu sosowi – polejecie nim swoje kluski ziemniaczane.
  9. Smacznego!