
Chociaż kulinaria i sztuka cukiernictwa to pole do wielkiego popisu dla każdej gospodyni domowej, w przypadku ciast i tortów pole manewru wydaje się jakby zawężone.
Z reguły ograniczamy się bowiem wszyscy do ciągłego powtarzania tych samych kremów i mas do tortów. Raz przygotowujemy tradycyjną masę maślaną jak z dawnych czasów, innym razem decydujemy się na mniej trwałą, ale lżejszą masę śmietanową.
Jak zrobić trwały i nietłusty krem do tortów?
Jak połączyć zalety jednej i drugiej masy i sprawić jednocześnie, żeby krem był naprawdę znakomity? Rozwiązanie jest prostsze niż moglibyście się spodziewać. Chodzi tutaj o prosty zabieg, w którym na liście składników widnieje zarówno słodka śmietanka jak i budyń.
Kluczem do osiągniecia powodzenia są oczywiście odpowiednie proporcje. Te znajdziecie poniżej, na liście składników do oryginalnego kremu do tortów i ciast autorstwa pani Mieci z powiatu zamojskiego.
Przepis na krem do tortów i ciast Mieci
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 żółtka
- 1 opakowanie galaretki w dowolnym smaku (najlepiej cytrynowa lub inna jasnego koloru) lub zamiennik w postaci żelatyny
- 1 kostka masła (200 g)
- 200 ml śmietanki 30%
- Ok. 100 g cukru (1/3 szklanki) lub 2 tabliczki czekolady mlecznej lub białej
Przygotowanie:
- Ugotujcie budynie w mleku z dodatkiem żółtek jaj.
- Do jeszcze ciepłego budyniu dodajcie galaretkę i wymieszajcie dokładnie.
- Zmiksujcie przestudzoną masę budyniową z miękkim masłem i cukrem na gładką masę.
- Jeżeli planujecie przygotować krem czekoladowy, zamiast cukru wymieszajcie z masą pokruszoną i rozpuszczoną czekoladę.
- Ubijcie w innym naczyniu 200 ml słodkiej śmietanki.
- Łagodnym ruchem wmieszajcie ubitą śmietanę do masy budyniowo-maślanej. Odstawcie na moment do zgęstnienia masy i przystąpcie do przekładania nasączonych biszkoptów.
- Gotowe ciasto odstawcie w chłodne miejsce do usztywnienia kremu.
- Smacznego!