Najlepszy krem do ciasta pani Mieci. Robi się go w 10 min. Zawsze wychodzi, świetnie smakuje i się nie psuje
Getty Images/Własne
Newsy

Najlepszy krem do ciasta od Mieci. Robi się go w 10 min. Zawsze wychodzi, świetnie smakuje i się nie psuje

Ta masa do tortów będzie dla wielu sporym zaskoczeniem. Jest pyszna, łączy zalety kremu śmietanowego i budyniowego w jednym i robi się ją niezwykle łatwo i szybko.

Chociaż kulinaria i sztuka cukiernictwa to pole do wielkiego popisu dla każdej gospodyni domowej, w przypadku ciast i tortów pole manewru wydaje się jakby zawężone.

Z reguły ograniczamy się bowiem wszyscy do ciągłego powtarzania tych samych kremów i mas do tortów. Raz przygotowujemy tradycyjną masę maślaną jak z dawnych czasów, innym razem decydujemy się na mniej trwałą, ale lżejszą masę śmietanową.

Jak zrobić trwały i nietłusty krem do tortów?

Jak połączyć zalety jednej i drugiej masy i sprawić jednocześnie, żeby krem był naprawdę znakomity? Rozwiązanie jest prostsze niż moglibyście się spodziewać. Chodzi tutaj o prosty zabieg, w którym na liście składników widnieje zarówno słodka śmietanka jak i budyń.

Kluczem do osiągniecia powodzenia są oczywiście odpowiednie proporcje. Te znajdziecie poniżej, na liście składników do oryginalnego kremu do tortów i ciast autorstwa pani Mieci z powiatu zamojskiego.

Zobacz także
Babcina receptura na krem do tortów jak dawniej. Nie potrzeba śmietany ani mascarpone, wystarczą 3 składniki

Babciny przepis na krem do tortów jak dawniej. Nie potrzeba śmietany ani mascarpone, wystarczą 3 składniki

Doskonały krem z kaszy manny do ciast i deserów. Uda się tylko pod 1 warunkiem

Doskonały krem z kaszy manny do ciast i deserów. Uda się tylko pod 1 warunkiem

Przepis na krem do tortów i ciast Mieci

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie galaretki w dowolnym smaku (najlepiej cytrynowa lub inna jasnego koloru) lub zamiennik w postaci żelatyny
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Ok. 100 g cukru (1/3 szklanki) lub 2 tabliczki czekolady mlecznej lub białej

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie budynie w mleku z dodatkiem żółtek jaj.
  2. Do jeszcze ciepłego budyniu dodajcie galaretkę i wymieszajcie dokładnie.
  3. Zmiksujcie przestudzoną masę budyniową z miękkim masłem i cukrem na gładką masę.
  4. Jeżeli planujecie przygotować krem czekoladowy, zamiast cukru wymieszajcie z masą pokruszoną i rozpuszczoną czekoladę.
  5. Ubijcie w innym naczyniu 200 ml słodkiej śmietanki.
  6. Łagodnym ruchem wmieszajcie ubitą śmietanę do masy budyniowo-maślanej. Odstawcie na moment do zgęstnienia masy i przystąpcie do przekładania nasączonych biszkoptów.
  7. Gotowe ciasto odstawcie w chłodne miejsce do usztywnienia kremu.
  8. Smacznego!