W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach.

Pomysły na przepyszny mazurek

W każdym domu mazurek przyrządza się nieco inaczej. Główna różnica dotyczy smaku masy, która pokrywa kruche ciasto. Niektórzy uwielbiają, gdy jest mocno orzechowe, innym cieknie ślinka na myśl o migdałowej wersji, nie brakuje też tych, którzy przepadają za pomarańczowo-jabłkowym kremem. 

Okazuje się jednak, że większość Polaków wybiera mazurek kajmakowy. Przepis na to świąteczne ciasto zdradziła sama Magda Gessler. Lista potrzebnych do jego przygotowania składników jest naprawdę krótka.

Przepis na kajmakowy mazurek według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 1 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 puszki słodkiego skondensowanego mleka
  • 400 gramów masła
  • 35 ml koniaku
  • 4 żółtek
  • Garści ulubionych bakalii

Przygotowanie:

  1. Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawcie do garnka lub rondelka, zalejcie wrzątkiem i gotujcie na małym ogniu przez około 4 godziny.
  2. W dużej misce umieśćcie mąkę, masło, cukier oraz żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę, a następnie uformujcie w kulkę, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około 4 godziny.
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i je rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm. Tak przygotowane przełóżcie do foremki (takiej jak na tartę albo zwykłej, prostokątnej) i wstawcie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Ciasto będzie gotowe po około 20 minutach.
  4. Pamiętajcie, że po 4 godzinach musicie również wyjąć puszkę z mlekiem z wrzątku. Jej zawartość przełóżcie do miski, dodajcie koniak i zmiksujcie na jednolitą masę. Tak przygotowaną rozprowadźcie po wystudzonym spodzie.
  5. Czekoladę mleczną rozpuśćcie w kąpieli wodnej i polejcie nią wasz mazurek. Na koniec ozdóbcie go ulubionymi bakaliami – płatkami migdałowymi, orzechami, rodzynkami.
  6. Wstawcie do lodówki na co najmniej 1 godzinę, schłodzony smakuje o wiele lepiej.

Smacznego!

Zobacz także: