Przepis na mazurek kajmakowy według Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy kajmakowy mazurek według Magdy Gessler. Wyróżnia się kruchym ciastem i krótką listą składników

Mazurek to przepyszne ciasto, które pojawia się na waszych stołach zazwyczaj w czasie Świąt Wielkanocnych. Znana restauratorka, Magda Gessler zdradziła, jak przyrządza je w swoim domu.

W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na przepyszny mazurek

W każdym domu mazurek przyrządza się nieco inaczej. Główna różnica dotyczy smaku masy, która pokrywa kruche ciasto. Niektórzy uwielbiają, gdy jest mocno orzechowe, innym cieknie ślinka na myśl o migdałowej wersji, nie brakuje też tych, którzy przepadają za pomarańczowo-jabłkowym kremem. 

Okazuje się jednak, że większość Polaków wybiera mazurek kajmakowy. Przepis na to świąteczne ciasto zdradziła sama Magda Gessler. Lista potrzebnych do jego przygotowania składników jest naprawdę krótka.

Przepis na kajmakowy mazurek według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 1 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 puszki słodkiego skondensowanego mleka
  • 400 gramów masła
  • 35 ml koniaku
  • 4 żółtek
  • Garści ulubionych bakalii

Przygotowanie:

  1. Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawcie do garnka lub rondelka, zalejcie wrzątkiem i gotujcie na małym ogniu przez około 4 godziny.
  2. W dużej misce umieśćcie mąkę, masło, cukier oraz żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę, a następnie uformujcie w kulkę, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około 4 godziny.
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i je rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm. Tak przygotowane przełóżcie do foremki (takiej jak na tartę albo zwykłej, prostokątnej) i wstawcie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Ciasto będzie gotowe po około 20 minutach.
  4. Pamiętajcie, że po 4 godzinach musicie również wyjąć puszkę z mlekiem z wrzątku. Jej zawartość przełóżcie do miski, dodajcie koniak i zmiksujcie na jednolitą masę. Tak przygotowaną rozprowadźcie po wystudzonym spodzie.
  5. Czekoladę mleczną rozpuśćcie w kąpieli wodnej i polejcie nią wasz mazurek. Na koniec ozdóbcie go ulubionymi bakaliami – płatkami migdałowymi, orzechami, rodzynkami.
  6. Wstawcie do lodówki na co najmniej 1 godzinę, schłodzony smakuje o wiele lepiej.

Smacznego!

Przepis na kruche ciasto do mazurka według Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła zaskakujący trik z jajkami na kruche ciasto na mazurka. Dzięki temu rozpływa się w ustach
Mazurek to przepyszne ciasto, które pojawia się na waszych stołach przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych. Znana restauratorka, Magda Gessler zdradziła, jak przyrządzić do niego kruchy spód.

W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach. Zaskakujący trik na kruche ciasto według Magdy Gessler Zgodnie z tradycyjnymi przepisami kruche ciasto przyrządza się z mąki, jajek, cukru oraz masła. Magda Gessler sugeruje jednak, by zamiast świeżych żółtek umieścić w masie te wydrążone z ugotowanych na twardo jajek. Nie zapomnijcie, żeby przetrzeć je przez sitko o drobnych oczkach. Inaczej w cieście pojawią się wyczuwalne grudki. Przepis na kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów prawdziwego masła 100 gramów cukru drobnego do wypieków 4 jajek Szczypty soli Przygotowanie: Jajka umieśćcie w niewielkim rondelku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka przelejcie zimną wodą, obierzcie ze skorupek, podzielcie na pół i wydrążcie z nich żółtka (tylko one są wam potrzebne, białka możecie zużyć na przykład do jakiejś sałatki). Tak przygotowane żółtka przetrzyjcie przez drobne sitko wprost do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich cukier, masło, mąkę, szczyptę soli o odrobinę zimnej wody. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta uformujcie kulkę, owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, wyjmijcie z folii, przełóżcie na drewnianą stolnicę, a następnie rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, przełóżcie do formy i ponakłuwajcie widelcem w kilku miejscach. Piekarnik...

Skąd wzięła się tradycja pieczenia mazurków wielkanocnych? Nie uwierzylibyście, skąd pochodzi to ciasto
Adobe Stock
Newsy
Skąd wzięła się tradycja pieczenia mazurków wielkanocnych? Nie uwierzylibyście, skąd pochodzi to ciasto
Mazurek to znak rozpoznawczy wielkanocnego śniadania. Wyjaśniamy skąd się wzięła nazwa i tradycja jedzenia mazurka. I prezentujemy przepis na czekoladowy mazurek wg Roberta Makłowicza.

Czy mazurek pochodzi z Polski, czy może przywędrował z dalekich krajów? Zdania na ten temat są podzielone. Jednak najbardziej prawdopodobne jest to, że sam pomysł na kruche, bardzo słodkie ciasto przyjechał do Polski wraz z podróżnikami ze wschodu. Po latach, przygotowywanie mazurka ze świątecznymi ornamentami zrobionymi z orzechów i suszonych owoców stało się w Polsce tradycją. Podajemy przepis na czekoladowy mazurek, bardzo prosty i bardzo smaczny. Skąd wzięły się mazurki na polskich stołach? Pomysł na ciasto przypisywane jest Turkom. Jeśli porównać tradycyjny bardzo słodki mazurek, z tureckimi czy patrząc szerzej – wschodnimi słodyczami, to możecie zauważyć pewne podobieństwa. I choć w ostatnich latach zaczęliśmy przygotowywać mazurki z mniejszą ilością cukru, bardziej kwaskowe, to te pierwsze charakteryzowały się tym, że były bardzo słodkie. Znacznie bardziej niż typowe polskie ciasta i dokładnie tak, jak tradycyjne tureckie słodycze. Polska nazwa mazurek pochodzi prawdopodobnie od słowa Mazur, jak kiedyś nazywano Mazowsze. Można więc przypuszczać, że ciasta najwcześniej były wypiekane w centralnej Polsce. Regularnie zaczęto je piec w XVII w. i było symbolicznym zakończeniem Wielkiego Postu oraz nagrodą dla tych, którzy wytrzymali 40 dni wstrzemięźliwości od mięsa i słodyczy. Najpopularniejszą odmianą mazurka jest mazurek królewski – kruche ciasto z dużą ilością migdałów, oblane domową konfiturą. Popularne są też mazurki orzechowe, z bezą, kajmakiem czy czekoladą. Podstawą, zamiast kruchego ciasta może też być ciasto marcepanowe lub biszkopt. Jednak najważniejsze jest przybranie. Powinno być bogate, do jego wykonania często używa się barwionych lukrów i dużej ilości bakalii. Mazurek ma nie tylko smakować, ma też być ozdoba świątecznego stołu. Przepis...

Przepis na kremówkę według siostry Anastazji
Adobe Stock
Newsy
Kremówka z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych. Sekretem jest sposób przygotowania ciasta
Autorka wielu książek kulinarnych, siostra Anastazja, postanowiła zdradzić przepis na przepyszną kremówkę. To ciasto francuskie przełożone masą budyniową zachwyci dosłownie każdego.

Zrobienie domowej kremówki to nie lada wyzwanie. Jeśli macie dużo cierpliwości zachęcamy do jego podjęcia. Efekt końcowy zdecydowanie jest wart waszych starań. Przepis na kremówkę według siostry Anastazji Będziecie potrzebować: 350 gramów mąki pszennej 500 ml mleka 50 ml wody 2 kostek masła 1 żółtka 4 łyżeczek cukru ½ łyżki octu 2 budyni waniliowych w proszku Przygotowanie: Mąkę (150 gramów) wysypcie na drewnianą stolnicę, a następnie dodajcie do niej 1 kostkę miękkiego masła. Całość zagniećcie na jednolitą masę, a następnie przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozwałkujcie w niewielki kwadrat. Tak przygotowaną masę maślaną zawińcie w folię i wstawcie do lodówki. W dużej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów mąki, żółtko, ocet oraz wodę. Całość zagniećcie, a następnie rozwałkujcie (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego). Na rozwałkowanym w kształt koła cieście umieśćcie wyciągniętą z lodówki masę maślaną, a następnie stwórzcie kopertę (złóżcie brzegi ciasta do środka i sklejcie brzegi tak, aby nie było widać masy maślanej). Tak przygotowane ciasto odwróćcie łączeniami do dołu, rozwałkujcie na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm, a następnie złóżcie na trzy (tak jak ręcznik), owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu ponownie rozwałkujcie ciasto i wstawcie je do zamrażalnika (czynność powtórzcie jeszcze raz). Gotowe (rozwałkowane) ciasto podzielcie na dwie równe części, przełóżcie na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 220 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Budynie ugotujcie według przepisu umieszczonego na opakowaniu producenta, wykorzystując tylko 500 ml...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...