Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy

Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 

Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!
Magdalena Kieblesz
marzec 15, 2021

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł. 

A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu. 

To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na gulasz do placków po węgiersku

Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą: 

  • 700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa 
  • 300 g wołowiny, może być polędwica
  • Mąka pszenna
  • 250 g pieczarek
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki


Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki. 
  2. Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni.
  3. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  4. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni. 
  5. Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka.
  6. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki. 
  7. Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem. 
  8. Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  
  9. Zawartość garnka zalejcie bulionem warzywnym lub wodą a następnie duście około 30 minut.
  10. Do potrawy dodajcie usmażone pieczarki, pokrojone papryki, koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę mieloną, kontynuując duszenie. 
  11. Na koniec gulasz doprawcie solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. 

Tak przygotowany gulasz podawajcie ze świeżo usmażonymi plackami ziemniaczanymi. Całość wspaniale dopełni kleks gęstej, kwaśniej śmietany. 

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze