
Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.
A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.
To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła!
Przepis na gulasz do placków po węgiersku
Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:
- 700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa
- 300 g wołowiny, może być polędwica
- Mąka pszenna
- 250 g pieczarek
- Czerwona papryka
- Żółta papryka
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz
- Olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.
- Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni.
- Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę.
- Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.
- Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka.
- Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.
- Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.
- Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zawartość garnka zalejcie bulionem warzywnym lub wodą a następnie duście około 30 minut.
- Do potrawy dodajcie usmażone pieczarki, pokrojone papryki, koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę mieloną, kontynuując duszenie.
- Na koniec gulasz doprawcie solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowany gulasz podawajcie ze świeżo usmażonymi plackami ziemniaczanymi. Całość wspaniale dopełni kleks gęstej, kwaśniej śmietany.
Źródło: gotujmy.pl