Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy

Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 

Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł. 

A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu. 

To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gulasz do placków po węgiersku

Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą: 

  • 700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa 
  • 300 g wołowiny, może być polędwica
  • Mąka pszenna
  • 250 g pieczarek
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki


Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki. 
  2. Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni.
  3. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  4. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni. 
  5. Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka.
  6. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki. 
  7. Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem. 
  8. Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  
  9. Zawartość garnka zalejcie bulionem warzywnym lub wodą a następnie duście około 30 minut.
  10. Do potrawy dodajcie usmażone pieczarki, pokrojone papryki, koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę mieloną, kontynuując duszenie. 
  11. Na koniec gulasz doprawcie solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. 

Tak przygotowany gulasz podawajcie ze świeżo usmażonymi plackami ziemniaczanymi. Całość wspaniale dopełni kleks gęstej, kwaśniej śmietany. 

Źródło: gotujmy.pl
 

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach
Gotujmy.pl
Przepisy
To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach
Ziemniaki, wieprzowina i gęsty, zawiesisty, paprykowy gulasz. Mówi wam to coś? To składniki pewnego dania, które swój początek miało w czasach Polski Ludowej.

Gospodarka niedoboru czasów PRL-u doprowadziła do trudnej sytuacji w polskiej gastronomii. Przedwojenne sznycle, pieczyste i tłuste, szlachetne pasztety zniknęły z jadłospisu Polaków. Wszystko przez chroniczne problemy z niedoborami mięsa.  Problemy restauratorów potęgował fakt, że prawo wymagało od nich zapisywania w menu gramatury danego dania. Bary mleczne i jadłodajnie stawały więc na głowie, by podawać swoim klientom wartościowe posiłki ze śladowymi ilościami mięsa.  Skąd pochodzi placek po węgiersku? Sposobem na obejście tego gramaturowego przepisu był właśnie placek po węgiersku, który zawsze widniał w jadłospisach pośród najdroższych dań mięsnych. Ciężki, potężny, duży na cały talerz placek ziemniaczany, odrobina mięsnego gulaszu i okrasa w postaci śmietany razem ważyły grubo ponad pół kilo na porcję. W ten sposób PRL-owscy restauratorzy zakłamując nieco rzeczywistość, pozytywnie zapisali się do historii kulinariów. Wbrew powszechnemu przekonaniu opowieść o jego węgierskim pochodzeniu jest mitem. Placek, zwany również plackiem po zbójnicku, powstał właśnie w PRL-u! Rodowici Węgrzy nie mieli nawet prawa o nim słyszeć.  Przepis na placek po węgiersku Składniki na placki: 1,5 - 2 kg ziemniaków cebula mąka pszenna 2 jajka sól pieprz olej Składniki na gulasz: ok. 70 dag łopatki wieprzowej olej lub smalec liść laurowy ziele angielskie dwie cebule papryka czerwona marchewka korzeń pietruszki ćwiartka selera 2 ząbki czosnku papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku pieprz sól kmin rzymski (opcjonalnie) mąka pszenna natka pietruszki śmietana 12% (do okrasy) Przygotowanie: Zetrzyjcie ziemniaki lub skorzystajcie ze specjalnego urządzenia, które zrobi to za was....