Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł. 

A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu. 

To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła!

Zobacz także:

Przepis na gulasz do placków po węgiersku

Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą: 

  • 700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa 
  • 300 g wołowiny, może być polędwica
  • Mąka pszenna
  • 250 g pieczarek
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki


Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki. 
  2. Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni.
  3. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  4. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni. 
  5. Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka.
  6. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki. 
  7. Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem. 
  8. Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  
  9. Zawartość garnka zalejcie bulionem warzywnym lub wodą a następnie duście około 30 minut.
  10. Do potrawy dodajcie usmażone pieczarki, pokrojone papryki, koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę mieloną, kontynuując duszenie. 
  11. Na koniec gulasz doprawcie solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. 

Tak przygotowany gulasz podawajcie ze świeżo usmażonymi plackami ziemniaczanymi. Całość wspaniale dopełni kleks gęstej, kwaśniej śmietany. 

Źródło: gotujmy.pl