Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy

Mięso do zimnej czy do gorącej wody, warzywa surowe czy podpiekane? Zdradzamy sekrety na idealny rosół Karola Okrasy.

Karol Okrasa przedstawia przepis na rosół, o który od dawna prosili fani jego kulinarnych porad. Rosół ma być domowy, klasyczny i najlepszy. Kucharz postanowił podając przepis zwrócić uwagę na szczegóły, które sprawią, że ta tradycyjna zupa będzie smakowała jak nigdy dotąd.

Jednym sekretów aromatycznego rosołu jest podpieczenie warzyw przed dodaniem. To jednak tylko jeden z trików które zapewniają powodzenie. Piszemy o nich wszystkich. Sprawdźcie jak bardzo sposób przygotowania rosołu Karola różni się od tego waszego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tajemnice smaku rosołu Karola Okrasy

Dobry rosół wg Okrasy, to rosół, który składa się z co najmniej dwóch rodzajów mięsa. Pierwszą tajemnicą jest gotowanie mięsa od zimnej wody. Dzięki temu można wydobyć z niego więcej smaku.

Kolejną tajemnicą rosołu Okrasy jest wydobywanie smaku z warzyw. W tym celu przed dodaniem ich do rosołu, należy je podpiec, zarumienić i skarmelizować.

Innym ważnym krokiem jest właściwe zebranie szumu z powierzchni gotującego się mięsa. Należy to robić delikatnie, używając łyżki cedzakowej i uważając, żeby drobinki szumu nie rozpadły się i nie osiadły na dnie. Dzięki temu rosół będzie klarowny. Klarowność rosołu zapewni też odpowiednie gotowanie: powinien gotować się bardzo długo, na małym ogniu. Okrasa swoją zupę gotuje ponad 3 godziny. 

Czym wykończyć tak przygotowany, aromatyczny, domowy rosół? Kucharz uważa, że najlepsza jest natka, jednak ponieważ przepis miał być nie tylko domowy i najlepszy, ale też klasyczny, tym razem zaproponował żeby zamiast natki, dodać świeże listki lubczyku.

Zobacz także
Tym zajmował się Karol Okrasa zanim został kucharzem. Zaskoczeni?

Tym zajmował się Karol Okrasa zanim został kucharzem. Zaskoczeni?

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy

Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad

Przepis na domowy rosół Karola Okrasy

Składniki

  • 3 pietruszki
  • Pół dużego selera
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Cała tuszka kurczaka
  • 1 kacze udko
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki świeżego lubczyku + kilka listków do dekoracji
  • 3 l zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie garnek z zimną wodą. Gotujcie mięso od zimnej wody, dzięki czemu wydobędziecie z mięsa dużo więcej aromatu.
  2. Kurczaka podzielcie na części. Piersi kurczaka odetnijcie z tuszki i odłóżcie na inne danie, do rosołu wykorzystujcie tylko udka i części rosołowe.
  3. Oczyszczone części kurczaka i kaczki włóżcie do garnka z zimną wodą.
  4. Zacznijcie gotować na dużym ogniu żeby doprowadzić wodę do zagotowania się, po czym zmniejszcie ogień i pilnujcie, żeby rosół delikatnie pykał.
  5. Przygotowujcie warzywa okopowe, z przewagą pietruszki i selera. Warzywa pokrójcie wzdłuż, na grube kawałki, cebulę na 4 części, pora przekrajamy na pół.
  6. Wszystko wrzućcie do miski, posólcie, skropcie olejem, dokładnie wymieszajcie, po czym przełóżcie na blachę i wstawcie do pieca nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
  7. Gdy rosół się zagotuje i chwile pogotuje „szumujcie” go, czyli zdejmijcie z powierzchni utworzoną pianę zwaną szumem.
  8. Podpieczone warzywa dołóżcie do rosołu, a następnie dodajcie przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych.
  9. Całość gotujcie na bardzo małym ogniu nawet do kilku godzin.
  10. Smacznego!

Źródło: Youtube / Karol Okrasa & Kuchnia Lidla

Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Adobestock/ONS.pl
Newsy
Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Karol Okrasa ponownie zaskakuje sposobem na przygotowanie prostego dania. Spróbujecie?

Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych , żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza. Zupa kalafiorowa Karola Okrasy Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku. Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście? Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną. Składniki na zupę z kalafiora: Pół kalafiora Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości Cebula Mielony imbir Mielona papryka Sól Pieprz biały Ok. 400 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 300 g twarogu Łyżka oleju słonecznikowego Duża garść siana Pęczek szczypiorku 100 ml oleju z winogron Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy Podzielcie kalafiora na małe różyczki. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy...

Placki Karola Okrasy
ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Dzięki niemu są tak pyszne, że palce lizać 
Spróbujcie tak przygotowanych placków! Ten sposób jest genialny, a zarazem bardzo prosty.

Karol Okrasa to kucharz z dużym doświadczeniem. Znany jest Polakom jako prowadzący program kulinarny „Okrasa łamie przepisy”. Okrasa doskonale zna się na tym, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i subtelnie transformować i przerabiać przepisy, by zyskały nowych aromatów i weszły na wyższy poziom. W tym wypadku, Karol przeszedł samego siebie! Tak przygotowane placki ziemniaczane są niesamowicie pyszne. Karol Okrasa czasami używa w swoich przepisach trudnodostępnych składników, ale tym razem przygotował przepis, który możecie zrobić „od ręki”. Na pewno macie wszystkie składniki w domu. Pewnie nie wpadlibyście sami na to, żeby tak je połączyć Placki ziemniaczane Karola Okrasy Składniki na placki ziemniaczane Karola Okrasy Pół kilo ziemniaków 2 jajka Ok. 4 łyżki mąki Ok. 2 łyżeczki kminku (można pominąć) 4 cebule Male opakowanie śmietany 18% Olej do smażenia Sól Świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie placków ziemniaczanych Karola Okrasy Pierwszy etap przygotowania placków ziemniaczanych nie różni się prawdopodobnie od tego, jak zazwyczaj robiliście placki.  Zetrzyjcie ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami i mąką. Utrzyjcie w moździerzu kminek. Dodajcie go do masy ziemniaczanej. Doprawcie masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzejcie w piekarniku dużą żeliwną blachę. Na rozgrzaną blachę wyłóżcie placki o grubości ok. 5 mm każdy. Pieczcie je, aż zrobią się złote, po tym czasie wyciągniecie blachę z piekarnika i przewróćcie placki.  Pieczcie je z drugiej strony przez taki sam czas. W tym czasie przygotujcie cebulę: pokrójcie ją na piórka lub małe cząstki. Smażcie cebulę na oleju na złocisty kolor. Dodajcie do cebuli trochę wody i duście ja...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go, a nie pożałujecie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go. Nie pożałujecie
Robiliście kiedyś rosół na bazie pieczonego kurczaka? Zróbcie go, bo smakuje wyśmienicie i na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach.

Tradycyjny polski rosół  to nasze narodowe dobro. Zupa ta gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis na klasyczny polski rosół jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu. Cała sztuka polega na użyciu dobrej jakości mięsa, które należy długo wygotowywać w wodzie oraz na dodaniu aromatycznych warzyw – przypalonej nad ogniem cebuli , odpowiedniej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora oraz ziół – liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego. Zwykle polskie gospodynie domowe gotują rosół na kilku rodzajach surowego drobiowego i wołowego mięsa. Świetnie się tu sprawdza zarówno korpus kurczaka, jak i skrzydełka, szyje oraz niezastąpiony wołowy szponder. A czy słyszeliście kiedyś o rosole na bazie pieczonego kurczaka? Skąd wziął się pomysł gotowania rosołu na pieczonym kurczaku? Taki rosół to doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników kuchni zero waste. Nie musicie od razu piec w tym celu kurczaka. Wystarczą pozostałości po waszym obiedzie, a konkretnie kości z nie do końca obgryzionym mięsem. Wrzućcie je do wody i dodajcie pozostałe składniki, a wyczarujecie naprawdę pyszną zupę. Jak to robić? Przepis na rosół na pieczonym kurczaku  Składniki: kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża pietruszka 1 średniej wielkości cebula mały por kawałek selera gałązki natki pietruszki 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3-4 ziarenka czarnego pieprzu owoc jałowca listek laurowy suszony podgrzybek lub prawdziwek łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Kości z kurczaka wkładamy do dużego garnka a następnie zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę obieramy i dodajemy do...