Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy

Mięso do zimnej czy do gorącej wody, warzywa surowe czy podpiekane? Zdradzamy sekrety na idealny rosół Karola Okrasy.

Karol Okrasa przedstawia przepis na rosół, o który od dawna prosili fani jego kulinarnych porad. Rosół ma być domowy, klasyczny i najlepszy. Kucharz postanowił podając przepis zwrócić uwagę na szczegóły, które sprawią, że ta tradycyjna zupa będzie smakowała jak nigdy dotąd.

Jednym sekretów aromatycznego rosołu jest podpieczenie warzyw przed dodaniem. To jednak tylko jeden z trików które zapewniają powodzenie. Piszemy o nich wszystkich. Sprawdźcie jak bardzo sposób przygotowania rosołu Karola różni się od tego waszego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tajemnice smaku rosołu Karola Okrasy

Dobry rosół wg Okrasy, to rosół, który składa się z co najmniej dwóch rodzajów mięsa. Pierwszą tajemnicą jest gotowanie mięsa od zimnej wody. Dzięki temu można wydobyć z niego więcej smaku.

Kolejną tajemnicą rosołu Okrasy jest wydobywanie smaku z warzyw. W tym celu przed dodaniem ich do rosołu, należy je podpiec, zarumienić i skarmelizować.

Innym ważnym krokiem jest właściwe zebranie szumu z powierzchni gotującego się mięsa. Należy to robić delikatnie, używając łyżki cedzakowej i uważając, żeby drobinki szumu nie rozpadły się i nie osiadły na dnie. Dzięki temu rosół będzie klarowny. Klarowność rosołu zapewni też odpowiednie gotowanie: powinien gotować się bardzo długo, na małym ogniu. Okrasa swoją zupę gotuje ponad 3 godziny. 

Czym wykończyć tak przygotowany, aromatyczny, domowy rosół? Kucharz uważa, że najlepsza jest natka, jednak ponieważ przepis miał być nie tylko domowy i najlepszy, ale też klasyczny, tym razem zaproponował żeby zamiast natki, dodać świeże listki lubczyku.

Zobacz także
Tym zajmował się Karol Okrasa zanim został kucharzem. Zaskoczeni?

Tym zajmował się Karol Okrasa zanim został kucharzem. Zaskoczeni?

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy

Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad

Przepis na domowy rosół Karola Okrasy

Składniki

  • 3 pietruszki
  • Pół dużego selera
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Cała tuszka kurczaka
  • 1 kacze udko
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki świeżego lubczyku + kilka listków do dekoracji
  • 3 l zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie garnek z zimną wodą. Gotujcie mięso od zimnej wody, dzięki czemu wydobędziecie z mięsa dużo więcej aromatu.
  2. Kurczaka podzielcie na części. Piersi kurczaka odetnijcie z tuszki i odłóżcie na inne danie, do rosołu wykorzystujcie tylko udka i części rosołowe.
  3. Oczyszczone części kurczaka i kaczki włóżcie do garnka z zimną wodą.
  4. Zacznijcie gotować na dużym ogniu żeby doprowadzić wodę do zagotowania się, po czym zmniejszcie ogień i pilnujcie, żeby rosół delikatnie pykał.
  5. Przygotowujcie warzywa okopowe, z przewagą pietruszki i selera. Warzywa pokrójcie wzdłuż, na grube kawałki, cebulę na 4 części, pora przekrajamy na pół.
  6. Wszystko wrzućcie do miski, posólcie, skropcie olejem, dokładnie wymieszajcie, po czym przełóżcie na blachę i wstawcie do pieca nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
  7. Gdy rosół się zagotuje i chwile pogotuje „szumujcie” go, czyli zdejmijcie z powierzchni utworzoną pianę zwaną szumem.
  8. Podpieczone warzywa dołóżcie do rosołu, a następnie dodajcie przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych.
  9. Całość gotujcie na bardzo małym ogniu nawet do kilku godzin.
  10. Smacznego!

Źródło: Youtube / Karol Okrasa & Kuchnia Lidla

Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Na jakim mięsie ugotować rosół? Wyjdzie idealny w smaku, jeśli wybierzecie ten rodzaj
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może być serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu , najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  ...

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...