Choć makaron można kupić w każdym sklepie, przyrządzony samodzielnie w domu nie ma sobie równych. Receptura jest tak prosta, że kiedy ją przeczytacie sami zaczniecie się zastanawiać, dlaczego dotąd traciliście pieniądze na tego typu gotowe produkty. 

Przepis na domowy makaron

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  2. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie używając do tego na przykład widelca.
  3. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej kulki ciasta.
  4. Tak przygotowane ciasto podzielcie na porcje, rozwałkujcie partiami na bardzo cienkie placki i odstawcie na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia.
  5. Po upływie tego czasu każdy placek zwińcie w rulon i pokrójcie w cienkie paski (jeśli za bardzo się sklejają podsypcie mąką). Rozwińcie powstałe tasiemki.
  6. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć dodajcie sól, trochę oleju, a następnie makaron. Gotujcie przez kilka minut (w zależności od grubości makaronu może to być 3-10 minut).
  7. Po upływie tego czasu odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl