makaron przepis
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy domowy makaron do rosołu - taki sam robiła wam babcia

Ten domowy makaron w kształcie cienkich tasiemek idealnie sprawdzi się w towarzystwie niedzielnego rosołu. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników! Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nieziemski!
Weronika Kępa
styczeń 02, 2021

Choć makaron można kupić w każdym sklepie, przyrządzony samodzielnie w domu nie ma sobie równych. Receptura jest tak prosta, że kiedy ją przeczytacie sami zaczniecie się zastanawiać, dlaczego dotąd traciliście pieniądze na tego typu gotowe produkty. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domowy makaron

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  2. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie używając do tego na przykład widelca.
  3. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej kulki ciasta.
  4. Tak przygotowane ciasto podzielcie na porcje, rozwałkujcie partiami na bardzo cienkie placki i odstawcie na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia.
  5. Po upływie tego czasu każdy placek zwińcie w rulon i pokrójcie w cienkie paski (jeśli za bardzo się sklejają podsypcie mąką). Rozwińcie powstałe tasiemki.
  6. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć dodajcie sól, trochę oleju, a następnie makaron. Gotujcie przez kilka minut (w zależności od grubości makaronu może to być 3-10 minut).
  7. Po upływie tego czasu odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Gotowanie makaronu
Pixabay/Jan Vašek
Newsy Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Wyjątkiem od reguły są makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Inne wymagają większej dbałości. Al dente Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Pozornie łatwa czynność Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest wysoki....

Przeczytaj