Eton mess to pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną i truskawkami. Prostota tego deseru sprawia, że jest on często niedoceniany – nie bez powodu jednak był serwowany na dworach królewskich i na najbardziej elitarnych ucztach.

Intrygująca nazwa odnosi się do bardzo prestiżowej szkoły średniej w Anglii – Eton College to męska szkoła z internatem, do której uczęszczało wielu arystokratów m.in. książęta William i Harry czy brat księżnej Diany – Charles Spencer. Elitarna szkoła gościła w swoich progach także wielu byłych oraz obecnego premiera Wielkiej Brytanii - Boris Johnson czy wybitnych ludzi ze świata sztuki i kultury takich jak Hugh Laurie („Dr. House”), George Orwell czy  Eddie Redmayne.

Pierwsze wzmianki o „bałaganie z Eton” pojawiły się już pod koniec XIX wieku. Historyk Arthur Beavan napisał, że deser ten pojawił się na ogrodowym przyjęciu poprzedzającym dzień ślubu króla Jerzego V (dziadka Elżbiety II).

Przepis na Eton mess z truskawkami

Ten kultowy deser z pewnością zrobi furorę na każdym letnim przyjęciu. Można go pięknie podać w kryształowych pucharkach lub kieliszkach. Prosty, wyjątkowo elegancki i idealny na tę porę roku, kiedy truskawki w końcu tanieją!

Zobacz także:

Składniki na 3 porcje:

  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 9 - 12 bez
  • garść świeżych listków mięty
  • 300 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Umyte truskawki pozbawcie szypułek, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do miski.
  2. Wsypcie cukier, dodajcie ocet balsamiczny i sok z cytryny.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. Schłodzoną śmietanę ubijcie na sztywno.
  4. Umyte i osuszone listki mięty pokrójcie na mniejsze części. Do truskawek dodajcie posiekaną miętę i wymieszajcie.
  5. Do pucharków nakładajcie warstwami truskawki, a następnie pokruszone bezy, bitą śmietanę i ponownie truskawki, bezy itd. 
  6. Wierzch deseru przyozdóbcie listkami mięty. 

Źródło: Gotujmy.pl