Eton mess to pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną i truskawkami. Prostota tego deseru sprawia, że jest on często niedoceniany – nie bez powodu jednak był serwowany na dworach królewskich i na najbardziej elitarnych ucztach.
Intrygująca nazwa odnosi się do bardzo prestiżowej szkoły średniej w Anglii – Eton College to męska szkoła z internatem, do której uczęszczało wielu arystokratów m.in. książęta William i Harry czy brat księżnej Diany – Charles Spencer. Elitarna szkoła gościła w swoich progach także wielu byłych oraz obecnego premiera Wielkiej Brytanii - Boris Johnson czy wybitnych ludzi ze świata sztuki i kultury takich jak Hugh Laurie („Dr. House”), George Orwell czy Eddie Redmayne.
Pierwsze wzmianki o „bałaganie z Eton” pojawiły się już pod koniec XIX wieku. Historyk Arthur Beavan napisał, że deser ten pojawił się na ogrodowym przyjęciu poprzedzającym dzień ślubu króla Jerzego V (dziadka Elżbiety II).
Przepis na Eton mess z truskawkami
Ten kultowy deser z pewnością zrobi furorę na każdym letnim przyjęciu. Można go pięknie podać w kryształowych pucharkach lub kieliszkach. Prosty, wyjątkowo elegancki i idealny na tę porę roku, kiedy truskawki w końcu tanieją!
Zobacz także:
Składniki na 3 porcje:
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 9 - 12 bez
- garść świeżych listków mięty
- 300 g dojrzałych truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
- Umyte truskawki pozbawcie szypułek, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do miski.
- Wsypcie cukier, dodajcie ocet balsamiczny i sok z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. Schłodzoną śmietanę ubijcie na sztywno.
- Umyte i osuszone listki mięty pokrójcie na mniejsze części. Do truskawek dodajcie posiekaną miętę i wymieszajcie.
- Do pucharków nakładajcie warstwami truskawki, a następnie pokruszone bezy, bitą śmietanę i ponownie truskawki, bezy itd.
- Wierzch deseru przyozdóbcie listkami mięty.
Źródło: Gotujmy.pl