Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity
mycha/Gotujmy.pl
Newsy

Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity

Eton mess to deser, który jadają nawet królowie! Jest niedrogi i błyskawiczny w przygotowaniu.

Eton mess to pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną i truskawkami. Prostota tego deseru sprawia, że jest on często niedoceniany – nie bez powodu jednak był serwowany na dworach królewskich i na najbardziej elitarnych ucztach.

Intrygująca nazwa odnosi się do bardzo prestiżowej szkoły średniej w Anglii – Eton College to męska szkoła z internatem, do której uczęszczało wielu arystokratów m.in. książęta William i Harry czy brat księżnej Diany – Charles Spencer. Elitarna szkoła gościła w swoich progach także wielu byłych oraz obecnego premiera Wielkiej Brytanii - Boris Johnson czy wybitnych ludzi ze świata sztuki i kultury takich jak Hugh Laurie („Dr. House”), George Orwell czy  Eddie Redmayne.

Pierwsze wzmianki o „bałaganie z Eton” pojawiły się już pod koniec XIX wieku. Historyk Arthur Beavan napisał, że deser ten pojawił się na ogrodowym przyjęciu poprzedzającym dzień ślubu króla Jerzego V (dziadka Elżbiety II).

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na Eton mess z truskawkami

Ten kultowy deser z pewnością zrobi furorę na każdym letnim przyjęciu. Można go pięknie podać w kryształowych pucharkach lub kieliszkach. Prosty, wyjątkowo elegancki i idealny na tę porę roku, kiedy truskawki w końcu tanieją!

Składniki na 3 porcje:

  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 9 - 12 bez
  • garść świeżych listków mięty
  • 300 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka kropli soku z cytryny
Zobacz także
Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami

Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami

Przygotowanie:

  1. Umyte truskawki pozbawcie szypułek, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do miski.
  2. Wsypcie cukier, dodajcie ocet balsamiczny i sok z cytryny.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. Schłodzoną śmietanę ubijcie na sztywno.
  4. Umyte i osuszone listki mięty pokrójcie na mniejsze części. Do truskawek dodajcie posiekaną miętę i wymieszajcie.
  5. Do pucharków nakładajcie warstwami truskawki, a następnie pokruszone bezy, bitą śmietanę i ponownie truskawki, bezy itd. 
  6. Wierzch deseru przyozdóbcie listkami mięty. 

Źródło: Gotujmy.pl

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami , koktajl truskawkowy , lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny! Deser truskawkowy z kaszą manną Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni. Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną Opakowanie serka Mascarpone Kasza manna Pół litra mleka Cukier Świeże truskawki Sól Przygotowanie deseru truskawkowego Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Truskawki obierzcie . Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi...

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Delikatna i lekka tarta z kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami jest naprawdę pysznym deserem. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny , warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.  Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami Składniki na kruche ciasto 200g mąki pszennej 125g masła 50g tartych migdałów 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Składniki na krem 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% Składniki do dekoracji 2 łyżki dżemu truskawkowego 450g truskawek Listki mięty do dekoracji Przygotowanie W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.  Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej...

Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto. Nie będziecie mogli uwierzyć własnym oczom! Ten deser dosłownie zwala z nóg. Prezentuje się przepięknie!

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalny deser, który przyciągnie wzrokiem wszystkich, koniecznie zróbcie te donice z ciasta. Wyglądają jak doniczki z kwiatkami, a w rzeczywistości to przepyszny deser. Idealnie sprawdza się na letnie przyjęcie, komunię lub po prostu deser do kawy. Zaskoczcie domowników i gości. Przepis na czekoladowe doniczki z borówkami i truskawkami Zróbcie starannie ten deser. Wszyscy będą zachwyceni jego pomysłowym wyglądem. Składniki na czekoladowe doniczki 2 gorzkie czekolady 6 plastikowych jednorazowych kubeczków 300 ml kremówki 250 g serka mascarpone Cukier Szklanka borówek amerykańskich 250 g truskawek 250 g ciasteczek typu Oreo Mięta Borówki i truskawki do dekoracji Przygotowanie czekoladowych doniczek Rozpuśćcie w kąpieli wodnej czekolady. Natnijcie kubeczki plastikowe w kilku miejscach na ok. 1,5 cm długości. Wlejcie do każdego z kubeczków ok. 3 łyżki rozpuszczonej czekolady. Obracajcie kubkiem, żeby wszystkie boki były wysmarowane czekoladą. Możecie posmarować boki pędzlem lub korzystać z łyżki. Kubeczki umieśćcie w lodówce do ścięcia czekolady. Co jakiś czas możecie obracać je, żeby warstwa czekolady była równa w każdym miejscu. Gdy czekolada będzie już twarda, zdejmijcie kubeczki. Złapcie za odstające elementy i delikatnie zsuńcie plastik. Rozdzielcie ciasteczka oreo: osobno odłóżcie nadzienie, osobno herbatniki.  Twarde części ciasteczek oreo zmiksujcie w blenderze kielichowym lub mocno pokruszcie. Mają imitować one ziemię.  Krem z ciasteczek zostawcie do masy. Śmietanę ubijcie z mascarpone, cukrem i kremem z ciasteczek. Pokrójcie na kawałki truskawki oczyszczone z szypułek. Umyjcie borówki. Do ubitej śmietany dodajcie truskawki i...