kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy

Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?

W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości

Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku. 

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Różnorodność w sprzedaży

Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek.

Na pyzy i kluski

Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy wymienić, takie jak Bryza, Gracja czy Ibis.

Przed przygotowywaniem potraw ziemniaczanych, warto zwrócić uwagę na odpowiedni wybór odmiany ziemniaka, gdyż może on stanowić kluczową rolę w daniu.

 

 

kluski
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Genialny trik, który w sekundę zdradzi, czy ziemniaki nadają się na pyzy i kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane, puree czy dodatek do sałatki, wszystkie z tych potraw mają w swoim składzie ziemniaki, jednak nie wszystkie odmiany będą odpowiednie dla każdego dania. Oto trik, aby sprawdzić, która z nich idealnie sprawdzi się na przykład do kopytek czy klusek.

Na rynku w sprzedaży jest wiele rodzajów ziemniaków, a każdy z nich jest idealny do innej potrawy. Przed udaniem się na zakupy warto zapoznać się z dostępnymi gatunkami, aby wybrać odpowiedni.  Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane, a jaki na kluski? Przed przygotowaniem potrawy i zakupem ziemniaków, warto zapoznać się z ich odmianami. Należy zauważyć, iż dzielą się ona na trzy główne grupy. Pierwsza z nich jest twarda, czyli idealna do sałatek, smażenia bądź grillowania. Druga to kartofle średniotwarde. Są dość charakterystyczne, gdyż pod koniec gotowania stają się kruche, a przy smażeniu miękkie wewnątrz, zaś ich skórka jest chrupiąca. Ten rodzaj świetnie sprawdza się do placków ziemniaczanych, frytek czy też zup. Ostatnia grupa to ziemniaki mączyste. Są dość delikatne, dlatego sprawdzają się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju klusek, puree, babek ziemniaczanych czy farszu do pierogów ruskich.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki są bardzo cennym warzywem w diecie człowieka. W swoim składzie zawierają wiele wartościowych witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na organizm. Wśród nich możemy znaleźć takie składniki jak potas, żelazo, fosfor, sód, mangan, cynk, fluor, karoten czy witaminy, takie jak K, B1, B2 czy C. Patent na odpowiedni dobór Każda odmiana ziemniaka charakteryzuje się czymś innym, każda z nich ma inne właściwości. Z tego też powodu niektóre rodzaje będą lepsze do konkretnych dań. Nie wszystkie sprawdzą się przy przygotowywaniu tych samych potraw. Dzięki odpowiedniemu patentowi będziecie mogli sprawdzić, czy dana odmiana ziemniaków sprawdzi się przykładowo do przyrządzenia klusek czy pyz. Podczas zakupu możecie przetestować, czy oferowany w sprzedaży rodzaj kartofli nada się do waszego...

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Na ziemniakach wychowała się większość dorosłych Polaków. Jednak wiedza o kartoflach i świadomość tego, co się je jest w naszym kraju bardzo mizerna. Oto ściągawka dla tych, którzy chcą wiedzieć o tych bulwach trochę więcej.

Co tu dużo mówić. Niestety większość z nas nadal ma dość mgliste pojęcie o odmianach ziemniaka i ich przeznaczeniu. Przyczyn takich zaniedbań nie należy jednak szukać po stronie konsumentów ziemniaków, a w zupełnie innym miejscu. Powodem braków w kartoflanej edukacji Polaków jest po prostu wciąż słabo rozwinięty rynek ziemniaków w Polsce. Rozwijająca się w naszym kraju gospodarka rynkowa powoli zmienia ten stan rzeczy. Na targowiskach i bazarach coraz częściej można dostrzec specjalne stanowiska, na których handluje się różnymi rodzajami ziemniaków. Także osiedlowe warzywniaki coraz częściej oferują swoim klientom szerszy wachlarz ziemniaczanych odmian. Nadal kiepsko sytuacja wygląda w supermarketach i sklepach spożywczych. Tam zwykle kupujący są z góry skazani na jeden rodzaj ziemniaka. Czym różnią się poszczególne typy ziemniaków? A ziemniak ziemniakowi nierówny. Odmiany kartofli z grubsza dzielą się na trzy kategorię. Są one oznaczone literami alfabetu. Typ A – sałatkowy. Charakteryzują się niską zawartością suchej masy, mają dość zwięzły miąższ, podczas gotowania trudno je rozgotować, po ugotowaniu łatwo się kroją. Najlepiej nadają się – tak jak wskazuje nazwa – na sałatki, a także do przygotowania ziemniaków w mundurkach. Ponadto warto wybierać je np. do placków ziemniaczanych. Popularne odmiany: Denar, Ditta, Vinetta Typ B – użytkowy. Mają zwięzłą konsystencję, lekko wilgotny i mączysty miąższ, łatwiej rozgotowują się niż ziemniaki typu A. Nadają się na puree, do obiadu, na frytki i na placki ziemniaczane, pierogi. Są najbezpieczniejszym wyborem – nadadzą się do większości kulinarnych zadań. Popularne odmiany: Irga, Irys, Sante Typ C – mączysty...

typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy. Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu. Różne typy ziemniaków i ich zastosowania Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości: Twarde ziemniaki do sałatek Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania. Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup. Miękkie ziemniaki do puree Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi. Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa,...

kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika
Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania. Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały! Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C . Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto. Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek . Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek. Co zrobić, gdy kluski się nie kleją? Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić? Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko. By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia. Przepis na kluski śląskie Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól. W tym czasie...