Ziemniaki są w Polsce chyba najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności.

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku. 

Jakie są typy ziemniaków?

Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi.

Zobacz także:

Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych.

Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek.

Jakie ziemniaki wybrać do gotowania kopytek?

Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy wymienić, takie jak Bryza, Gracja czy Ibis. Kopytka wyjdą wam jednak także z większością ziemniaków odmian typu B. 

Z kolei wybór ziemniaków typu A do przygotowania kopytek może zakończyć się spektakularną kulinarną klapą. Dlatego też omijajcie ziemniaki typu sałatkowego, jeśli nie zamierzacie przygotowywać tego typu potraw.

Przed przygotowywaniem potraw ziemniaczanych, warto zwrócić uwagę na odpowiedni wybór odmiany ziemniaka, gdyż może on stanowić kluczową rolę w daniu.