Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy

Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku

Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie.

Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek.

Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu.

Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować śledzie w zalewie octowej?

Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina.
W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie.

Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledzi a’la matjas
  • 2-3 duże cebule
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 800 ml wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 płaskich łyżeczek cukru

Przygotowanie:

  1. Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  3. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem.
  4. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia.
  5. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami.
  6. Delikatnie dociskamy zawartość słoika.
  7. Zostawiamy śledzie na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia będą już lekko kwaśne i nadadzą się do jedzenia.

Uwaga! Jeżeli chcemy spowolnić proces uwalniania octowego aromatu do naszych śledzi, wstawmy je do lodówki.

śledzie
Flickr
Newsy
Śledzie wyszły zbyt słone? Jest 1 babciny trik, który to szybko uratuje 
Moczenie śledzi w celu odsączenia zbyt dużej ilości soli to elementarz. Czasem przydarzą nam się jednak pewne błędy. Co wtedy robić?

Wiaderko smakowitych śledzi wręcz kusi szybkim przyrządzeniem ich w oleju, z cebulką, czy też w innego rodzaju sałatce. Czasem z rozpędu zdarzy nam się zapomnieć o podstawowej sprawie, czyli o wymoczeniu śledzi z nadmiaru soli. Zacznijmy od moczenia Proces ten należy przeprowadzić tuż przed wykorzystaniem śledzi w naszym daniu. Zwykle moczymy śledzie w lodowatej wodzie przez około 1 godzinę. W razie potrzeby możemy ten proces przedłużyć – np. wtedy gdy wolimy nieco delikatniejszy ich smak. Niektórzy w tym celu moczą śledzie także w mleku. Taka metoda świetnie sprawdzi się przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Nie będzie za to dobrym wyborem, gdy zamierzamy przygotować do naszych ryb zalewę octową. Jeżeli zapomnieliśmy o wymoczeniu i z marszu przygotowaliśmy z nich sałatkę, to jeszcze nic straconego. Dobrym pomysłem będzie po prostu wyłowienie śledzi z sałatki i wstawienie ich do wody. Po upływie godziny lub dwóch godzin, śledzie wyciągamy z wody i bez obaw jeszcze raz mieszamy ze składnikami naszej sałatki. Cebula, ocet, sok z cytryny Czasem słony smak śledzi możemy nieco zredukować za pomocą słodkiego i kwaśnego smaku. Do tego wykorzystamy oczywiście cukier i ocet. Pamiętajmy oczywiście, by nie przeszarżować ze słodzeniem śledzi. „Cukrzymy” je przecież nie po to, by stały się słodkie, a jedynie po to by zredukować ich słony smak. W podobny sposób możemy zbalansować słony smak śledzi poprzez dodanie do nich odrobiny octu lub soku z cytryny. Gdy jednak mamy do czynienia ze śledziami, które nabrały już kwaskowości w zalewie octowej, będzie to raczej bezskuteczne. Jeżeli śledzie są jedynie odrobinę za słodkie, możemy także dodać do nich jeszcze odrobinę cebuli. Ta w konfrontacji ze słoną rybą zapewni nieco słodyczy i troszkę ostrego smaku.

Śledzie w oleju lnianym
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy olej do śledzi. Jak już raz je z nim zrobicie, będziecie do nich wracać w każde święta
Nie znaleźliście jeszcze ciekawego pomysłu na śledzie? Naszym zdaniem siła tkwi w tradycji i prostocie. Spróbujcie tych z olejem lnianym.

Wszyscy kupujemy śledzie w ostatnich dniach niemalże kilogramami. Płaty, filety a’la matjas, gotowe sałatki, koreczki czy rolmopsy. Wybór jest ogromny. Większość z nas zakupione śledzie musi potem moczyć w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. W zależności od potrzeb moczymy śledzie ok. 1 godziny do nawet 3. Pamiętajmy o wymienianiu wody. Gdy śledzie są już odpowiednio wymoczone, możemy zaszaleć z ich wykorzystaniem. Są tacy, którzy lubią połączenie smaku śledzia z innym, mocnym w smaku składnikiem. Takie są właśnie sałatki śledziowe z buraczkami czy z przyprawami korzennymi na słodko. My jednak wolimy tradycyjny, harmonijny smak śledzi w oleju. Śledzie w zwykłym oleju rzepakowym są smaczne, ale możemy nieco odmienić ich smak. Jak? Wystarczy zdecydować się na inny, mniej oczywisty olej. Szczerze polecamy oleje nierafinowane, takie jakimi raczyli się na wigilijnych kolacjach nasi przodkowie. Olej nierafinowany, rzepakowy to dobry wybór, ale żeby śledzie zyskały jeszcze bardziej delikatny smak, warto sięgnąć w sklepie po olej lniany. Śledzie potraktowane intensywnym w smaku olejem słonecznikowym mogą nie smakować zbyt dobrze. Jeżeli przesadzimy z ilością oleju, nasza ryba może pójść po prostu na zmarnowanie. Olej lniany świetnie będzie współgrał na talerzu ze słonym śledziem, a także z ostrą i zdecydowaną w smaku cebulką pokrojoną w piórka. Do tego jeszcze świeżutkie białe pieczywo i voila! Prawdziwa siła prostoty! Przepis na śledzie w oleju lnianym: Składniki: 30 dag filetów śledziowych 1-2 małe cebulki 100 ml oleju lnianego 2 szklanki wody 2-3 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Kilka łyżek octu spirytusowego 10% Przygotowanie: Śledzie moczymy ok. 1-2 godziny, by pozbyć się zbyt słonego smaku....

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
anulkadh/gotujmy.pl
Newsy
Świąteczna uczta. Tych fantastycznych w smaku śledzi w sosie słodko-kwaśnym nie może zabraknąć na waszym stole   
Pomysłów na wigilijne śledzie jest co niemiara. Czas zerwać z rutyną i wypróbować tej niezwykle ciekawej, słodko-kwaśnej odsłony.

Śledzie wszyscy dobrze znamy i uwielbiamy. Świetny smak, charakterystyczna struktura surowego, rybiego mięsa, a także walory zdrowotne – to wszystko możemy powiedzieć o tym gatunku ryb. Zachowajmy czujność podczas zakupu śledzi. W sklepach często sprzedaje się po droższych cenach tzw. matiasy albo śledzie a’la matias. Co to tak naprawdę oznacza? Matias to samiec śledzia przed osiągnieciem dojrzałości płciowej. Bałtyckie śledzie „osiągają pełnoletność” w wieku 2-3 lat, a te oceaniczne nieco później, bo w wieku 5-8 lat. Matiasy zawierają w sobie więcej tłuszczu, mają także nieco inną barwę od śledzi dorosłych – są lekko różowawe. Ich połów odbywa się przez krótki okres w roku. To sprawia, że są drogie i mało dostępne na rynku. Co tu dużo mówić. Producenci często robią klientów w butelkę. Inaczej nie można nazwać procederu sprzedawania zwykłych śledzi pod nazwą matiasów. Tak czy owak, ta ryba wciąż zasługuje na miejsce w naszym jadłospisie. Na święta polecamy szczególnie ciekawsze odsłony śledzia – np. w sosie słodko kwaśnym. Przepis na śledzie w sosie słodko-kwaśnym Składniki: Pół kg filetów śledziowych solonych Pół papryki czerwonej Pół małej papryki żółtej 1 niewielka marchewka 25 g rodzynek 1 mała cebula 75 g ketchupu pikantnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Olej Przygotowanie: Śledzie moczymy, w razie potrzeby kilka razy zmieniamy wodę. Kroimy filety na dość drobne kawałki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Na oleju smażymy nasze warzywa. Zaczynamy smażyć od najtwardszej marchewki, następnie dodajemy paprykę i...

Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
anullka7/Gotujmy.pl
Newsy
Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
Najlepsze śledzie w oleju nie mogą się obyć tego składnika - to on gwarantuje ich wyjątkowy smak i sprawia, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem całego słoika.

Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem cebuli to jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą. Choć można bez żadnego problemu kupić takie śledzie w każdym sklepie, to zachęcamy was do przygotowania ich samodzielnie - nie jest to wcale takie trudne, a ryba smakuje znacznie lepiej. Zwłaszcza, gdy dodacie do niej składnik, który nada jej wspaniałego smaku.  Jak zrobić dobre śledzie w oleju? Ta potrawa nie składa się z wielu składników, dlatego tak ważne jest, by były one dobrej jakości. Polecamy wam użyć śledzi solonych „z beczki”, koniecznie o jasnej barwie - odrzućcie lekko zażółcone egzemplarze. Możecie też kupić śledzie, które już są w oleju, jednak nikt nie da wam gwarancji, że tłuszcz, w którym są zanurzone, jest dobrej jakości.  Kolejną ważną sprawą są przyprawy. Niektórzy do śledzi dają tylko cebulę, ocet i na tym doprawianie się kończy. Warto jednak dodać do nich parę ziarenek ziela angielskiego - ryba od razu nabierze głębszego smaku. Możecie też, poza zielem angielskim, dorzucić do słoików po jednym liściu laurowym. Zobaczcie, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju z poniższego przepisu. Przepis na śledzie w oleju Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 1,5 szklanki oleju 2 cebule 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu pół łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia śledzi. Jeżeli kupujecie solone filety śledziowe solone (czasami nazywane tradycyjnie śledziami z beczki), trzeba je wcześniej wymoczyć, by usunąć z nich nadmiar soli. Należy włożyć rybę do zimnej wody, a po 20 minutach wypłukać i wymienić wodę. Czynność powtarzajcie kilka razy, a przy każdej wymianie wody próbujcie śledzi, by ocenić ich...