Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy

Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku

Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie.

Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek.

Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu.

Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak przygotować śledzie w zalewie octowej?

Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina.
W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie.

Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledzi a’la matjas
  • 2-3 duże cebule
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 800 ml wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 płaskich łyżeczek cukru

Przygotowanie:

  1. Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  3. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem.
  4. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia.
  5. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami.
  6. Delikatnie dociskamy zawartość słoika.
  7. Zostawiamy śledzie na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia będą już lekko kwaśne i nadadzą się do jedzenia.

Uwaga! Jeżeli chcemy spowolnić proces uwalniania octowego aromatu do naszych śledzi, wstawmy je do lodówki.

Komentarze
śledzie w oleju z cebulką
gotujmy.pl/IKa
Newsy Wszystko robiliście zgodnie z recepturą, a śledzie z cebulą wyszły gorzkie? Ratunkiem jest 1 przyprawa
Śledzi nie może zabraknąć wśród 12 wigilijnych potraw w żadnym domu. Na słodko z przyprawami korzennymi, z buraczkami, a może po prostu z cebulką? Wybór jest ogromny.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Czasem najprostsze wybory to te najlepsze. Wydaje się, że w sztuce gotowania jest podobnie. Żaden przepis nie dorówna smakiem klasycznemu śledziowi z cebulą w oleju. Może wynika to stąd, że jesteśmy po prostu do tego smaku przyzwyczajeni. A może dlatego, że nie lubimy w kuchni zbyt wielkiej ekstrawagancji. Powody nie są aż tak ważne. Ważne jest to, że czasem aż szkoda dobrego, świeżego fileta ze śledzia marynować, doprawiać czy obkładać wieloma składnikami. Trzy składniki, moc smaku Sekretem smacznego smaku klasycznego śledzia z cebulą w oleju jest oczywiście jego odpowiednie wymoczenie. Eksperci twierdzą, że w razie potrzeby śledzia należy moczyć nawet przez 3 godziny. W tym czasie zaleca się trzykrotnie zmieniać zimną wodę. Śledź będzie odpowiednio wymoczony, gdy woda po moczeniu stanie się klarowna. Drugą sprawą jest olej. Nasze podniebienia przyzwyczajone są do smaku tradycyjnego, rafinowanego oleju rzepakowego. Śledź z nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno albo z oliwą też będzie fantastyczny. Trzeci ze składników to cebula. Tutaj wydaje się, że nie mamy zbyt wielkiego pola manewru. Pozostaje zdecydować, czy wybierzemy zwykłą białą cebulę, czy cebulę czerwoną. Cebulowy trik Cebula biała lepiej będzie prezentowała się na talerzu. Czerwona jest za to nieco łagodniejsza w smaku. Czasami jednak z cebulą wynika jeden niespodziewany problem. W połączeniu z olejem i ze śledziami staje się trochę gorzka. Jak sobie z tym poradzić? Tutaj ratunkiem będzie jeden prosty składnik. A właściwie to jeden zabieg dokonany na naszej cebuli przed połączeniem jej z rybą. Chodzi o zasolenie pokrojonego w piórka warzywa. Jeszcze tego nie próbowaliście? Wystarczy odstawić osoloną cebulę na ok. 20 min, następnie porządnie ją przepłukać i odsączyć. Po gorzkim smaku nie będzie ani śladu!...

Przeczytaj
Okrasa śledzie przepis
IG/Adobe Stock
Newsy Jak przygotować idealną marynatę do śledzia? Karol Okrasa zdradził swój największy sekret
Karol Okrasa, znany przede wszystkim z programu „Okrasa łamie przepisy”, zdradził sekret idealnej marynaty do wigilijnego śledzia. Kto by się spodziewał, że jednym ze składników są... goździki! Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.  Znany kucharz, Karol Okrasa, proponuje spróbować ich w wersji po mazursku – z goździkami. Przyrządzona według jego przepisu marynata, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzie po mazursku według Karola Okrasy Będziecie potrzebować 10 filetów śledziowych 2 cebule 250 ml octu spirytusowego 750 ml wody 50 gramów mąki pszennej 4 łyżki cukru Olej do smażenia Przypraw: szczypta soli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 goździk Przygotowanie W rondelku umieśćcie wodę, ocet, cukier oraz przyprawy i zagotujcie.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w grube krążki i dodajcie do składników umieszczonych w rondelku. Całość gotujcie przez ok. 5 minut, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Śledzie dokładnie opukajcie pod bieżącą wodą i oczyśćcie z ości. Rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę pszenną, a następnie obtoczcie w niej filety. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące filety. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane śledzie umieśćcie w pozycji pionowej w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku. Całość zajecie marynatą na bazie wody oraz octu i szczelnie zamknijcie. Koniecznie pamiętajcie, by w słoiku znalazły się również cebula i inne składniki z jej przygotowania. Śledzie po mazursku umieśćcie w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe do jedzenia, jednak najlepszy smak i aromat zyskają po tygodniu....

Przeczytaj
moczenie śledzi
Wikipedia Commons
Newsy W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Święta bez śledzi nie mogą się udać. Dobrze wymoczone śledzie to podstawa podczas wigilijnych przygotowań.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak i ile? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź śledziowi nie...

Przeczytaj