Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy

Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku

Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie.

Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek.

Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu.

Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować śledzie w zalewie octowej?

Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina.
W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie.

Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledzi a’la matjas
  • 2-3 duże cebule
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 800 ml wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 płaskich łyżeczek cukru

Przygotowanie:

  1. Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  3. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem.
  4. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia.
  5. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami.
  6. Delikatnie dociskamy zawartość słoika.
  7. Zostawiamy śledzie na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia będą już lekko kwaśne i nadadzą się do jedzenia.

Uwaga! Jeżeli chcemy spowolnić proces uwalniania octowego aromatu do naszych śledzi, wstawmy je do lodówki.

śledzie
Flickr
Newsy Śledzie wyszły zbyt słone? Jest 1 babciny trik, który to szybko uratuje 
Moczenie śledzi w celu odsączenia zbyt dużej ilości soli to elementarz. Czasem przydarzą nam się jednak pewne błędy. Co wtedy robić?
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Wiaderko smakowitych śledzi wręcz kusi szybkim przyrządzeniem ich w oleju, z cebulką, czy też w innego rodzaju sałatce. Czasem z rozpędu zdarzy nam się zapomnieć o podstawowej sprawie, czyli o wymoczeniu śledzi z nadmiaru soli. Zacznijmy od moczenia Proces ten należy przeprowadzić tuż przed wykorzystaniem śledzi w naszym daniu. Zwykle moczymy śledzie w lodowatej wodzie przez około 1 godzinę. W razie potrzeby możemy ten proces przedłużyć – np. wtedy gdy wolimy nieco delikatniejszy ich smak. Niektórzy w tym celu moczą śledzie także w mleku. Taka metoda świetnie sprawdzi się przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Nie będzie za to dobrym wyborem, gdy zamierzamy przygotować do naszych ryb zalewę octową. Jeżeli zapomnieliśmy o wymoczeniu i z marszu przygotowaliśmy z nich sałatkę, to jeszcze nic straconego. Dobrym pomysłem będzie po prostu wyłowienie śledzi z sałatki i wstawienie ich do wody. Po upływie godziny lub dwóch godzin, śledzie wyciągamy z wody i bez obaw jeszcze raz mieszamy ze składnikami naszej sałatki. Cebula, ocet, sok z cytryny Czasem słony smak śledzi możemy nieco zredukować za pomocą słodkiego i kwaśnego smaku. Do tego wykorzystamy oczywiście cukier i ocet. Pamiętajmy oczywiście, by nie przeszarżować ze słodzeniem śledzi. „Cukrzymy” je przecież nie po to, by stały się słodkie, a jedynie po to by zredukować ich słony smak. W podobny sposób możemy zbalansować słony smak śledzi poprzez dodanie do nich odrobiny octu lub soku z cytryny. Gdy jednak mamy do czynienia ze śledziami, które nabrały już kwaskowości w zalewie octowej, będzie to raczej bezskuteczne. Jeżeli śledzie są jedynie odrobinę za słodkie, możemy także dodać do nich jeszcze odrobinę cebuli. Ta w konfrontacji ze słoną rybą zapewni nieco słodyczy i troszkę ostrego smaku.

Przeczytaj
Śledzie w oleju lnianym
patunia87/gotujmy.pl
Newsy Najlepszy olej do śledzi. Jak już raz je z nim zrobicie, będziecie do nich wracać w każde święta
Nie znaleźliście jeszcze ciekawego pomysłu na śledzie? Naszym zdaniem siła tkwi w tradycji i prostocie. Spróbujcie tych z olejem lnianym.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Wszyscy kupujemy śledzie w ostatnich dniach niemalże kilogramami. Płaty, filety a’la matjas, gotowe sałatki, koreczki czy rolmopsy. Wybór jest ogromny. Większość z nas zakupione śledzie musi potem moczyć w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. W zależności od potrzeb moczymy śledzie ok. 1 godziny do nawet 3. Pamiętajmy o wymienianiu wody. Gdy śledzie są już odpowiednio wymoczone, możemy zaszaleć z ich wykorzystaniem. Są tacy, którzy lubią połączenie smaku śledzia z innym, mocnym w smaku składnikiem. Takie są właśnie sałatki śledziowe z buraczkami czy z przyprawami korzennymi na słodko. My jednak wolimy tradycyjny, harmonijny smak śledzi w oleju. Śledzie w zwykłym oleju rzepakowym są smaczne, ale możemy nieco odmienić ich smak. Jak? Wystarczy zdecydować się na inny, mniej oczywisty olej. Szczerze polecamy oleje nierafinowane, takie jakimi raczyli się na wigilijnych kolacjach nasi przodkowie. Olej nierafinowany, rzepakowy to dobry wybór, ale żeby śledzie zyskały jeszcze bardziej delikatny smak, warto sięgnąć w sklepie po olej lniany. Śledzie potraktowane intensywnym w smaku olejem słonecznikowym mogą nie smakować zbyt dobrze. Jeżeli przesadzimy z ilością oleju, nasza ryba może pójść po prostu na zmarnowanie. Olej lniany świetnie będzie współgrał na talerzu ze słonym śledziem, a także z ostrą i zdecydowaną w smaku cebulką pokrojoną w piórka. Do tego jeszcze świeżutkie białe pieczywo i voila! Prawdziwa siła prostoty! Przepis na śledzie w oleju lnianym: Składniki: 30 dag filetów śledziowych 1-2 małe cebulki 100 ml oleju lnianego 2 szklanki wody 2-3 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Kilka łyżek octu spirytusowego 10% Przygotowanie: Śledzie moczymy ok. 1-2 godziny, by pozbyć się zbyt słonego smaku....

Przeczytaj
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
anulkadh/gotujmy.pl
Newsy Świąteczna uczta. Tych fantastycznych w smaku śledzi w sosie słodko-kwaśnym nie może zabraknąć na waszym stole   
Pomysłów na wigilijne śledzie jest co niemiara. Czas zerwać z rutyną i wypróbować tej niezwykle ciekawej, słodko-kwaśnej odsłony.
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Śledzie wszyscy dobrze znamy i uwielbiamy. Świetny smak, charakterystyczna struktura surowego, rybiego mięsa, a także walory zdrowotne – to wszystko możemy powiedzieć o tym gatunku ryb. Zachowajmy czujność podczas zakupu śledzi. W sklepach często sprzedaje się po droższych cenach tzw. matiasy albo śledzie a’la matias. Co to tak naprawdę oznacza? Matias to samiec śledzia przed osiągnieciem dojrzałości płciowej. Bałtyckie śledzie „osiągają pełnoletność” w wieku 2-3 lat, a te oceaniczne nieco później, bo w wieku 5-8 lat. Matiasy zawierają w sobie więcej tłuszczu, mają także nieco inną barwę od śledzi dorosłych – są lekko różowawe. Ich połów odbywa się przez krótki okres w roku. To sprawia, że są drogie i mało dostępne na rynku. Co tu dużo mówić. Producenci często robią klientów w butelkę. Inaczej nie można nazwać procederu sprzedawania zwykłych śledzi pod nazwą matiasów. Tak czy owak, ta ryba wciąż zasługuje na miejsce w naszym jadłospisie. Na święta polecamy szczególnie ciekawsze odsłony śledzia – np. w sosie słodko kwaśnym. Przepis na śledzie w sosie słodko-kwaśnym Składniki: Pół kg filetów śledziowych solonych Pół papryki czerwonej Pół małej papryki żółtej 1 niewielka marchewka 25 g rodzynek 1 mała cebula 75 g ketchupu pikantnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Olej Przygotowanie: Śledzie moczymy, w razie potrzeby kilka razy zmieniamy wodę. Kroimy filety na dość drobne kawałki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Na oleju smażymy nasze warzywa. Zaczynamy smażyć od najtwardszej marchewki, następnie dodajemy paprykę i...

Przeczytaj
śledź w occie przepis
Kulinarna Chwila / Gotujmy.pl
Newsy Genialne śledzie w pysznej octowej marynacie. Na bank je pokochacie
Święta, sylwester, karnawał - wszystkie te okazje nie mogą się obyć bez śledzi na zakąskę! Sprawdźcie ten przepis na śledzia w occie, jest przepyszny.
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi. Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom. Przepis na śledzie w occie Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników: 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi 3 cebule 1 l wody 250 ml octu 250 g cukru Liście laurowe Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Olej Mąka pszenna Przygotowanie Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika. Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą! Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po...

Przeczytaj