Najlepsze pieczone buraczki pod słońcem. Przed włożeniem do piekarnika koniecznie zróbcie tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Tak upieczone buraczki będą smakowały każdemu. Przed włożeniem do piekarnika zróbcie tę 1 rzecz

Popularne buraczki to wyśmienity dodatek do obiadu. Zazwyczaj przygotowuje się je gotując najpierw buraki, a później ścierając je na tarce i przesmażając z dodatkiem masła. Pitrasząc buraki w ten sposób pozbywacie się jednak wielu cennych składników i soków. Co powiecie zatem na ich upieczenie?

Buraki to zdrowe i pyszne warzywa. Działają zbawiennie na procesy krwiotwórcze. To skarbnica witamin i minerałów. Warto zachować ich jak najwięcej podczas obróbki termicznej. Pomoże wam w tym odpowiedni sposób pieczenia. 

Do czego wykorzystać pieczone buraki? 

Pieczone buraki to eksplozja smaku i zapachu. Są lekko słodkie, niesamowicie soczyste, bardzo esencjonalne i aromatyczne. To doskonały dodatek do obiadu i podstawa wielu potraw. 

Można wykorzystać je do przygotowania zasmażanych buraczków. Jak również przygotować z nich carpaccio z dodatkiem parmezanu, orzechów, rukoli i octu balsamicznego. W sałatce z kozim serem będą grały jedną z głównych ról. 

Tarta lub quiche z ich udziałem posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dla wytrawnych smakoszy największą przyjemnością będzie z kolei zupa krem, która jest kwintesencją smaku pieczonego buraka.  

Możecie przygotować z nich również kotlety warzywne lub kaszotto z pieczonymi warzywami. Jeżeli chcecie zamknąć je w słoiku, zróbcie to pod postacią domowej ćwikły lub tartych buraczków na zimę. 

Wróćmy jednak na ziemię, do naszych pieczonych buraków. By wyszły tak jak należy, trzeba trzymać się sztywnych zasad ich pieczenia. Chodzi m.in. o nakłuwanie ich wykałaczką i owinięcie folią... Sprawdźcie, jak to robić, by smakowały idealnie i każdemu.

Zobacz także
Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm

Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść buraki. Najlepsze są w tej 1 postaci

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść buraki? Najlepsze są w tej 1 postaci

Jak upiec buraki w piekarniku? 

Składniki: 

  • 1 kg buraków 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Do pieczenia wybierzcie egzemplarze podobnej wielkości, tak by czas ich obróbki termicznej był ten sam. 

  1. Buraki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Odetnijcie końce. 

  1. W warzywach zróbcie niewielkie nakłucia wykałaczką. Natrzyjcie je olejem roślinnym i posypcie solą. 

  1. Zwilżcie papier do pieczenia wodą i owińcie nim pojedyncze sztuki. Nałóżcie na niego folię aluminiową i szczelnie zamknijcie. Pozwoli to zatrzymać aromat i wszystkie soki wewnątrz buraków.

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni i pieczcie w nim warzywa 1-1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od ich wielkości. 

  1. Po godzinie sprawdźcie, czy są już wystarczająco miękkie. Jeżeli nie, dopieczcie je jeszcze trochę. 

  1. Wyjmijcie z piekarnika, poczekajcie, aż przestygną i wykorzystajcie w wybrany przez siebie sposób. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, rudawkuchni.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Buraki gotowane
Adobe Stock
Newsy
Genialny patent na ekspresowe gotowanie buraków. Już po 10 min zrobicie z nich soczystą i pełną smaku ćwikłę
Buraki to wyjątkowo niewdzięczne warzywa. Farbują na czerwono wszystko dookoła, a dodatkowo gotują się niezwykle długo. Na ten drugi problem mamy jeden patent.

Gotowanie buraków to bardzo długi proces. By buraczane korzenie ugotowały się na miękko, często potrzeba nawet ok. 40 minut gotowania. Zdarza się, że czas was goni. Potrzebujecie w mgnieniu oka zrobić waszą ćwikłę z chrzanem albo dodać gotowe buraki do sałatki. Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że wasza kuchnia jest wyposażona w kuchenkę mikrofalową. To właśnie jej użyjecie do gotowania buraków. Czy można gotować buraki w mikrofalówce? Dla tradycyjnych gospodyń domowych może zabrzmieć to dość nietypowo, ale gotowanie twardych warzyw w mikrofalówce rzeczywiście jest możliwe. Inną sprawą jest dość duży pobór energii elektrycznej przez te elektronarzędzia. Dlatego też, tego typu rozwiązania należy stosować od czasu do czasu. Do gotowania buraków w kuchence mikrofalowej wystarczy wam woreczek foliowy i woda. Od was będzie zależało, czy ugotujecie buraki w całości, czy też pokrojone na kawałki. Oczywiście burak w plasterkach ugotuje się znacznie szybciej – decyzja należy do was i podejmijcie ją w zależności od dalszego zastosowania buraka. Jak ugotować buraki w kuchence mikrofalowej? Jak to zrobić? Do woreczka włóżcie ok. 3-4 niewielkie buraki, zalejcie je odrobiną wody (ok. 100 ml). Siatkę należy zawiązać, położyć na stabilnym talerzyku i u góry wykonać kilka nacięć. Dziurki w siatce pozwolą wydobywać się na zewnątrz parze wodnej z gotującego się buraka. Bez nich w waszej mikrofali może dojść do niekontrolowanej eksplozji! Tego oczywiście trzeba unikać. Ile gotować buraki w mikrofalówce? Wybierzcie na waszej kuchence maksymalną moc i zostawcie je w środku na jakieś 10-12 minut. Po tym czasie sprawdźcie wykałaczką lub widelcem, czy buraki są już miękkie. Oto prosty i skuteczny patent na skrócenie czasu gotowania buraka ćwikłowego! Alternatywą dla...

Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Przygotujcie na zimę buraki tarte z przepisu Jakuba Kuronia. Będą doskonałym dodatkiem do obiadu.

Macie w zapasie buraki i nie wiecie co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich przepyszną surówkę do słoika. Będzie doskonałym dopełnieniem tradycyjnego polskiego obiadu. Przepis na buraki tarte do słoików Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się ostatnio przepisem na tarte buraki do słoika. Do ich przygotowania wystarczy wam kilka prostych składników takich jak buraki, ocet, olej oraz oczywiście przyprawy. Kuroń wzbogaca smak swoich buraków dodając do zalewy goździki. Tak przygotowane buraki doskonale pasują do obiadu, ale równie dobrze możecie jeść je solo. Składniki: 3 kg buraków 200 ml octu spirytusowego 220 g cukru 50 g oleju roślinnego 10 ziaren pieprzu czarnego 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 2 płaskie łyżki soli Przygotowanie: Buraki dokładnie umyjcie i ułóżcie ciasno w dużym garnku. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie do miękkości (ponieważ buraki mają różne rozmiary, warto sprawdzać ich twardość w trakcie, na przykład wykałaczką, ale można średnio przyjąć, że 90 minut wystarczy). Buraki zostawcie w wodzie z gotowania do przestygnięcia. Załóżcie rękawiczki i obierzcie je bez noża (skórka praktycznie sama schodzi). Przygotujcie zalewę. Na suchej patelni podprażcie wszystkie przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. W rondelku zagotujcie ocet, olej, cukier i sól. Kiedy składniki się połączą, wsypcie podprażone przyprawy, gotujcie na małym ogniu, aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty. Obrane buraczki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach do dużej miski. Zalejcie je gotową marynatą (może być jeszcze ciepła). Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnijcie wyparzone słoiki. Zostawcie 2 cm od brzegu,...

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
Te kotlety z kalafiora bez grama mięsa to prawdziwy hit – zróbcie je na obiad, a wasi domownicy będą zachwyceni. Wypróbujcie prosty przepis.

Gdy znudzą się wam mięsne kotlety ze schabu i mięsa mielonego, zróbcie na obiad smaczne kotlety wegetariańskie z kalafiora – przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysł na obiad bez mięsa Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Istnieje wiele pomysłów na przyrządzenie całkowicie wegetariańskiego obiadu, który będzie bardzo smaczny i sycący. Poniżej podajemy wam propozycje na jarskie dania, które warto wykorzystać gdy nie będziecie mieli już ochoty na mięso: Przepis na wegetariański gulasz Przepis na jarskie gołąbki Przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków Przepis na kotlety z kalafiora Do przygotowania smacznych kotletów z kalafiora potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kalafior 2 jajka 5 łyżek bułki tartej Pół pęczka świeżego koperku Sól Pieprz Oraz: Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Umyjcie kalafiora i podzielcie go na mniejsze kawałki. Różyczki przełóżcie do garnka z zimną wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. Kalafior średniej wielkości powinien się gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu odcedźcie kalafiora i ostudźcie. Następnie przełóżcie go do miski (lub garnka, zależy jak wam wygodniej) i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków. Możecie to zrobić delikatnie lub mocniej w zależności od tego, czy preferujecie gładką masę z kalafiora, czy lubicie wyczuwalne kawałki różyczek. Dodajcie do kalafiora jajka, 5 łyżek bułki tartej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Formujcie z masy niewielkie kotlety i każdy obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej i na gorący tłuszcz kładźcie kotlety. Smażcie na średnim ogniu z obu stron na...

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...