Tak przyrządza się buraki w najlepszych restauracjach. Zapomnijcie o gotowaniu w garnku
Adobe Stock
Newsy

Tak przyrządza się buraki w najlepszych restauracjach. Zapomnijcie o gotowaniu w garnku

Popularne buraczki to wyśmienity dodatek do obiadu. Zazwyczaj przygotowuje się je gotując najpierw buraki, a później ścierając je na tarce i przesmażając z dodatkiem masła. Pitrasząc buraki w ten sposób pozbywacie się jednak wielu cennych składników i soków...

Buraki to zdrowe i pyszne warzywa. Działają zbawiennie na procesy krwiotwórcze. To skarbnica witamin i minerałów. Warto zachować ich jak najwięcej podczas obróbki termicznej. Pomoże wam w tym odpowiedni sposób ich obróbki termicznej, czyli pieczenie - w ten sposób te warzywa przygotowuje się w najlepszych knajpach! 

Do czego wykorzystać pieczone buraki? 

Pieczone buraki to eksplozja smaku i zapachu. Są lekko słodkie, niesamowicie soczyste, bardzo esencjonalne i aromatyczne. To doskonały dodatek do obiadu i podstawa wielu potraw. 

Można wykorzystać je do przygotowania zasmażanych buraczków. Jak również przygotować z nich carpaccio z dodatkiem parmezanu, orzechów, rukoli i octu balsamicznego. W sałatce z kozim serem będą grały jedną z głównych ról. 

Tarta lub quiche z ich udziałem posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dla wytrawnych smakoszy największą przyjemnością będzie z kolei zupa krem, która jest kwintesencją smaku pieczonego buraka.  

Możecie przygotować z nich również kotlety warzywne lub kaszotto z pieczonymi warzywami. Jeżeli chcecie zamknąć je w słoiku, zróbcie to pod postacią domowej ćwikły lub tartych buraczków na zimę. 

Wróćmy jednak na ziemię, do naszych pieczonych buraków. By wyszły tak jak należy, trzeba trzymać się sztywnych zasad ich pieczenia. Chodzi m.in. o nakłuwanie ich wykałaczką i owinięcie folią... Sprawdźcie, jak to robić, by smakowały idealnie i każdemu.

Zobacz także
Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm

Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm

Buraki jedzone codziennie mogą zdziałać cuda. Warunek jest 1. Trzeba je jeść pod tymi postaciami

Buraki jedzone codziennie mogą zdziałać cuda. Warunek jest 1. Trzeba je jeść pod tymi postaciami

Jak upiec buraki w piekarniku? 

Składniki: 

  • 1 kg buraków 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Do pieczenia wybierzcie egzemplarze podobnej wielkości, tak by czas ich obróbki termicznej był ten sam. 

  1. Buraki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Odetnijcie końce. 

  1. W warzywach zróbcie niewielkie nakłucia wykałaczką. Natrzyjcie je olejem roślinnym i posypcie solą. 

  1. Zwilżcie papier do pieczenia wodą i owińcie nim pojedyncze sztuki. Nałóżcie na niego folię aluminiową i szczelnie zamknijcie. Pozwoli to zatrzymać aromat i wszystkie soki wewnątrz buraków.

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni i pieczcie w nim warzywa 1-1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od ich wielkości. 

  1. Po godzinie sprawdźcie, czy są już wystarczająco miękkie. Jeżeli nie, dopieczcie je jeszcze trochę. 

  1. Wyjmijcie z piekarnika, poczekajcie, aż przestygną i wykorzystajcie w wybrany przez siebie sposób. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, rudawkuchni.pl 

Kotlety mielone

Babcia zawsze dodawała ten 1 składnik do buraczków zasmażanych. Wychodzą wyraziste i pyszne
Flickr
Newsy
Babcia zawsze dodawała ten 1 składnik do buraczków zasmażanych. Wychodzą wyraziste i pyszne
Buraczki zasmażane to idealne uzupełnienie każdego mięsnego obiadu. Podane na ciepło, lekko słodkie i maślane, doskonale współgrają z bitkami czy kotletami mielonymi. Zobaczcie, co dodawała do nich babcia, by nie były mdłe. 

Te buraczki zasmażane szykuje się w prosty sposób, a uzyskuje się w nich maksimum smaku. Są kremowe i wyraziste. Swój głęboki smak zawdzięczają dodatkowemu składnikowi, który dla większości z was nie jest zapewne taki oczywisty. Jak raz je zrobicie, to już zawsze będziecie do nich wracać.  Co dodać do buraczków zasmażanych, żeby nie były mdłe?  Ten dodatek podkręci smak buraczków jak żaden inny. Niezmiernie ważnym elementem tego dania jest cebula. To ona nadaje wyrazistości i charakteru słodkim burakom. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Intensyfikacja smaku i zapachu buraczków zasmażanych spowoduje, że szybciej znikną z talerzy.   Nie zapominajcie również o kilku łyżkach soku z cytryny lub octu jabłkowego, których obecność także wzmacnia i balansuje słodki smak buraków.    Czy buraki do buraczków zasmażanych lepiej piec, czy gotować?  Zazwyczaj buraki do tego dodatku obiadowego gotuje się w całości przez kilkadziesiąt minut. Jest to tradycyjny sposób przygotowania ich do późniejszego zasmażania. Jednak niejedyny. Warto zmienić czasem utarte schematy i upiec buraki przed ich starciem. W ten sposób zachowają cały smak i aromat, a także wiele cennych składników wypłukiwanych przez gotującą się wodę.  Przepis na buraczki zasmażane z cebulą  Składniki:  1 kg buraków ćwikłowych  1 niewielka cebula   płaska łyżka mąki pszennej   3 łyżki masła lub oleju  3 łyżki soku z cytryny   1 łyżeczka soli   1 łyżeczka cukru   ½ łyżeczki pieprzu  Sposób przygotowania:  Umyte buraki osuszcie i owińcie w folię aluminiową. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez godzinę lub półtorej, w zależności od ich wielkości.  Po delikatnym przestudzeniu...

Buraki jedzone codziennie mogą zdziałać cuda. Warunek jest 1. Trzeba je jeść pod tymi postaciami
Adobe Stock
Newsy
Buraki jedzone codziennie mogą zdziałać cuda. Warunek jest 1. Trzeba je jeść pod tymi postaciami
W jakiej postaci najchętniej jadacie buraki? Najpopularniejsze to zupa i jarzynka do drugiego dania. Podpowiadamy, po co je jeść i jak można je przyrządzać.

Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Są tanie, dostępne przez cały rok. Zimą, gdy brakuje innych warzyw, mogą nie tylko urozmaicać dania, ale są też źródłem cennych witamin. Można je podawać na surowo w postaci kiszonej oraz jako sok, a także gotować i piec. Oto dlaczego warto na stałe włączyć je do jadłospisu. Jak jedzenie buraków wpływa na zdrowie? Korzeń buraka czerwonego to warzywo zawierające duże ilości witaminy C, A, B, a także kwas foliowy i beta-karotenu. Znajduje się w nim także dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Działanie buraków na organizm: Działają pobudzająco Zwiększają odporność i pomagają zwalczać przeziębienia, dzięki obecnej w nich betainie Pomagają obniżać poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy Ułatwiają trawienie, dzięki zawartości pektyn Usprawniają prace jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego Hamują procesy gnilne w jelitach Są odpowiedzialne za odkwaszanie organizmu dzięki takim minerałom jak: potas, wapń, sód i magnez Wspomagają rozwój czerwonych krwinek dzięki witaminie B i obecności żelaza Wspomagają leczenie nowotworów Jak najlepiej przyrządzać buraki? Buraki podawane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą je regularnie jeść nawet cukrzycy. Najczęściej jednak spożywamy je po ugotowaniu. Jako barszcz, jarzynka, w postaci buraczków zasmażanych czy jarzynka na zimno z chrzanem, znana jako ćwikła. Buraki po ugotowaniu czy upieczeniu można podawać na wiele więcej sposobów. Kilka pomysłów na dania z buraków: Sałatka z pokrojonych w kostkę gotowanych lub pieczonych buraków Carpaccio z bardzo cienko pokrojonych plasterków buraka „ Pierzynka" do śledzia Jednak najlepszym sposobem podania buraków jest...

Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
AdobeStock
Newsy
Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
Ugotujcie ten barszcz już dziś i spokojnie przygotowujcie się do świąt - będzie dobry jeszcze po Nowym Roku.

Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu.  Jak przechowywać barszcz czerwony? Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce. Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej: Jak zrobić barszcz czerwony do słoików? Składniki: 3 kg buraków 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 seler 1 cebula 1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego) ⅓ szklanki octu 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli  kilka ząbków czosnku  Przygotowanie: Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu...

Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu
Pixabay
Newsy
Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu
Plamy z buraków wydają się nie do usunięcia? Nic bardziej mylnego. Właściwe działanie, poparte doświadczeniem przodków wybawi was z buraczanego kłopotu. 

Buraki są pyszne, zdrowe i mają piękny, głęboki kolor, który bez trudu barwi ręce i ubrania. Ten piękny naturalny barwnik przez wieki używany był właśnie do barwienia tkanin. Dlatego plamy z buraków uznawane są za jedne z gorszych do usunięcia.  Jak wywabić świeże plamy z buraków?  Naturalne organiczne pigmenty potrafią wiązać się z tkaninami. Dlatego warto działać szybko. Jeżeli zobaczycie, że na waszym ubraniu pojawiła się buraczkowa plama, postarajcie się jak najszybciej zająć się nią w łazience. Na takie zabrudzenia dobrze działa paradoksalnie zimna, a nie wyłącznie gorąca woda. Wystarczy, że namoczycie ją przez kilka godzin w takiej kąpieli, a następnie upierzcie jak zwykle. Jeżeli nie chcecie czekać, aż tak długo możecie również spróbować wetrzeć w plamę detergent i wypłukać ją pod bieżącą, zimną wodą.  Jak wywabić stare plamy z buraków?  Nie zawsze jednak można od razu zadziałać na zabrudzenie. Jeżeli więc na waszych ubraniach pozostały stare ślady po burakach powinniście poświęcić im nieco więcej uwagi. Wypłuczcie, a jeszcze lepiej namoczcie ją w zimnej wodzie, a następnie posypcie boraksem i pozostawcie na 8 godzin. Po tym czasie powinna zejść bez większych oporów.  Co oznacza piękny kolor buraków dla zdrowia?  Intensywna karminowa barwa to dzieło betaniny. Ten przeciwutleniacz skutecznie zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają ludzkie DNA i przyczyniają się do namnażania komórek rakowych. Tym samym buraki pomagają w zwalczaniu raka, szczególnie dotyczy to nowotworów przewodu pokarmowego. Jedzenie tych warzyw i picie z nich soku wspomaga również organizm po chemioterapii.  Jakie przetwory można przygotować z buraków?  Przetwory z buraków wymagają nieco pracy i buraczków o intensywnej, ciemnej barwie. Dlatego tak...