Buraki to zdrowe i pyszne warzywa. Działają zbawiennie na procesy krwiotwórcze. To skarbnica witamin i minerałów. Warto zachować ich jak najwięcej podczas obróbki termicznej. Pomoże wam w tym odpowiedni sposób ich obróbki termicznej, czyli pieczenie - w ten sposób te warzywa przygotowuje się w najlepszych knajpach! 

Do czego wykorzystać pieczone buraki? 

Pieczone buraki to eksplozja smaku i zapachu. Są lekko słodkie, niesamowicie soczyste, bardzo esencjonalne i aromatyczne. To doskonały dodatek do obiadu i podstawa wielu potraw. 

Można wykorzystać je do przygotowania zasmażanych buraczków. Jak również przygotować z nich carpaccio z dodatkiem parmezanu, orzechów, rukoli i octu balsamicznego. W sałatce z kozim serem będą grały jedną z głównych ról. 

Zobacz także:

Tarta lub quiche z ich udziałem posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dla wytrawnych smakoszy największą przyjemnością będzie z kolei zupa krem, która jest kwintesencją smaku pieczonego buraka.  

Możecie przygotować z nich również kotlety warzywne lub kaszotto z pieczonymi warzywami. Jeżeli chcecie zamknąć je w słoiku, zróbcie to pod postacią domowej ćwikły lub tartych buraczków na zimę. 

Wróćmy jednak na ziemię, do naszych pieczonych buraków. By wyszły tak jak należy, trzeba trzymać się sztywnych zasad ich pieczenia. Chodzi m.in. o nakłuwanie ich wykałaczką i owinięcie folią... Sprawdźcie, jak to robić, by smakowały idealnie i każdemu.

Jak upiec buraki w piekarniku? 

Składniki: 

  • 1 kg buraków 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Do pieczenia wybierzcie egzemplarze podobnej wielkości, tak by czas ich obróbki termicznej był ten sam. 

  1. Buraki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Odetnijcie końce. 

  1. W warzywach zróbcie niewielkie nakłucia wykałaczką. Natrzyjcie je olejem roślinnym i posypcie solą. 

  1. Zwilżcie papier do pieczenia wodą i owińcie nim pojedyncze sztuki. Nałóżcie na niego folię aluminiową i szczelnie zamknijcie. Pozwoli to zatrzymać aromat i wszystkie soki wewnątrz buraków.

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni i pieczcie w nim warzywa 1-1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od ich wielkości. 

  1. Po godzinie sprawdźcie, czy są już wystarczająco miękkie. Jeżeli nie, dopieczcie je jeszcze trochę. 

  1. Wyjmijcie z piekarnika, poczekajcie, aż przestygną i wykorzystajcie w wybrany przez siebie sposób. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, rudawkuchni.pl