"Najlepsze kartacze w Polsce". Tomasz Strzelczyk przywiózł ten przepis z Podlasia. Smak nie do podrobienia
Getty/iStock, ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

„Najlepsze kartacze w Polsce". Tomek Strzelczyk przywiózł ten przepis z Podlasia. Smak nie do podrobienia

Cepeliny, kartacze czy znane jako „didžkukuliai” czy „cepelinai” na Litwie, to pyszne kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. To potrawa typowa dla Polski północno-wschodniej, którą niedawno odwiedził Tomek Strzelczyk. Zachwycił się smakiem kartaczy z jednej z restauracji i spróbował powtórzyć to danie na swoim kanale.

Każdy region w Polsce ma własną potrawę, z której słynie. Z Podlasiem i Suwalszczyzną jednoznacznie kojarzą się kartacze (inaczej cepeliny), czyli ziemniaczane kluski z mięsnym nadzieniem. Tomasz Strzelczyk odwiedził niedawno ten region i miał okazję spróbować w restauracji tradycyjnych cepelinów. Był nimi absolutnie zachwycony do tego stopnia, że ogłosił, iż są to „najlepsze kartacze w Polsce”.

Krótko po powrocie z wyprawy nagrał nowy film na swój kanał, gdzie spróbował odtworzyć smak tych wyśmienitych kartaczy z podlaskiej restauracji. Bierzcie poniższy przepis i zróbcie te pyszne kluski na obiad.

Przepis na kartacze od Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 400-500 g mięsa z karkówki

  • 1,3 kg surowych ziemniaków

  • 200 g gotowanych ziemniaków

  • 2 cebule

  • majeranek

  • słonina albo boczek do zrobienia okrasy

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Tomek Strzelczyk robi najprostszą kiełbasę białą na świecie. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Najprostsza kiełbasa biała na świecie wg Tomasza Strzelczyka. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Przygotowanie:

  1. Wyłóżcie miskę gazą, by łatwiej było odcisnąć później ziemniaki z soku. Zetrzyjcie surowe kartofle na tarce na małych oczkach lub w maszynce).

  2. Następnie porządnie odciśnijcie ziemniaki. Tomek podkreśla, jak ważny jest ten krok mówiąc, że ziemniaki powinny być praktycznie wyciśnięte na wiór. Sam robi to kilkukrotnie, bo właśnie w dobrze odciśniętych ziemniakach tkwi tajemnica dobrych kartaczy.

  3. Miskę ze zgromadzoną wodą i skrobią odstawcie na bok - jeszcze się wam przyda.

  4. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce na drobnych oczkach. Dorzućcie też jedną cebulę.

  5. Zmielone mięso doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Starannie wyróbcie.

  6. W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli. Powoli wlejcie do niego też sok z ziemniaków.

  7. W międzyczasie, do odciśniętych wcześniej kartofli, dodajcie te ugotowane, przeciśnięte przez praskę oraz skrobię, która pozostała w misce, z której wylaliście sok do garnka.

  8. Masę ziemniaczaną doprawcie jeszcze solą i wyróbcie. 

  9. Następnie, zróbcie kulki z mięsnego farszu. Na dłoń połóżcie ciasto ziemniaczane, rozpłaszczcie, a na środek połóżcie kulkę z mięsa. Następnie zlepcie, formując wałeczek. 

  10. Tak przygotowane kartacze włóżcie do wrzącej wody. Od momentu, gdy ponownie się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie kartacze przez ok. 30-40 minut. 

  11. W międzyczasie pokrójcie boczek albo słoninę i wytopcie na patelni. Po chwili, gdy tłuszcz już wypłynie z mięsa, dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę. 

  12. Gotowe kartacze wyłóżcie na talerze i polejcie okrasą z boczku i cebuli. Smacznego!