
Każdy region w Polsce ma własną potrawę, z której słynie. Z Podlasiem i Suwalszczyzną jednoznacznie kojarzą się kartacze (inaczej cepeliny), czyli ziemniaczane kluski z mięsnym nadzieniem. Tomasz Strzelczyk odwiedził niedawno ten region i miał okazję spróbować w restauracji tradycyjnych cepelinów. Był nimi absolutnie zachwycony do tego stopnia, że ogłosił, iż są to „najlepsze kartacze w Polsce”.
Krótko po powrocie z wyprawy nagrał nowy film na swój kanał, gdzie spróbował odtworzyć smak tych wyśmienitych kartaczy z podlaskiej restauracji. Bierzcie poniższy przepis i zróbcie te pyszne kluski na obiad.
Przepis na kartacze od Tomka Strzelczyka
Składniki:
-
400-500 g mięsa z karkówki
-
1,3 kg surowych ziemniaków
-
200 g gotowanych ziemniaków
-
2 cebule
-
majeranek
-
słonina albo boczek do zrobienia okrasy
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wyłóżcie miskę gazą, by łatwiej było odcisnąć później ziemniaki z soku. Zetrzyjcie surowe kartofle na tarce na małych oczkach lub w maszynce).
-
Następnie porządnie odciśnijcie ziemniaki. Tomek podkreśla, jak ważny jest ten krok mówiąc, że ziemniaki powinny być praktycznie wyciśnięte na wiór. Sam robi to kilkukrotnie, bo właśnie w dobrze odciśniętych ziemniakach tkwi tajemnica dobrych kartaczy.
-
Miskę ze zgromadzoną wodą i skrobią odstawcie na bok - jeszcze się wam przyda.
-
Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce na drobnych oczkach. Dorzućcie też jedną cebulę.
-
Zmielone mięso doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Starannie wyróbcie.
-
W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli. Powoli wlejcie do niego też sok z ziemniaków.
-
W międzyczasie, do odciśniętych wcześniej kartofli, dodajcie te ugotowane, przeciśnięte przez praskę oraz skrobię, która pozostała w misce, z której wylaliście sok do garnka.
-
Masę ziemniaczaną doprawcie jeszcze solą i wyróbcie.
-
Następnie, zróbcie kulki z mięsnego farszu. Na dłoń połóżcie ciasto ziemniaczane, rozpłaszczcie, a na środek połóżcie kulkę z mięsa. Następnie zlepcie, formując wałeczek.
-
Tak przygotowane kartacze włóżcie do wrzącej wody. Od momentu, gdy ponownie się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie kartacze przez ok. 30-40 minut.
-
W międzyczasie pokrójcie boczek albo słoninę i wytopcie na patelni. Po chwili, gdy tłuszcz już wypłynie z mięsa, dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę.
-
Gotowe kartacze wyłóżcie na talerze i polejcie okrasą z boczku i cebuli. Smacznego!