Najlepsze jagodzianki od Tomka Strzelczyka. Dodaje 1 składnik do owoców i rozpływają się w ustach
Youtube/ODDASZFARTUCHA
Newsy

Najlepsze jagodzianki od Tomka Strzelczyka. Dodaje 1 składnik do owoców i rozpływają się w ustach

W niektórych cukierniach trzeba już zapłacić nawet 32 zł za jedną jagodziankę. Ale przecież zrobienie tych bułek samemu kosztuje znacznie mniej, choć wymaga trochę pracy. Zróbcie je tak, jak Tomek Strzelczyk, a więcej nie kupicie gotowych jagodzianek.

W warzywniakach mamy już zatrzęsienie jagód, a cukiernie i piekarnie oferują pyszne jagodzianki. Ceny tych bułek mogą zwalać z nóg, dlatego niektórzy pewnie obejdą się smakiem. A przecież jagodzianki można zrobić samodzielnie.

Wystarczą proste składniki potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego, jagody oraz jeszcze 1 rzecz, która jest niezbędna do upieczenia tych pyszności. Zobaczcie sami, co dodaje do nich Tomek Strzelczyk. 

Przepis na jagodzianki Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki cukru

  • 1 całe jajko

  • 1 żółtko

  • 20 g świeżych drożdży

  • ok. 70 g płynnego masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • szczypta soli

Jagodowe nadzienie:

  • 400 g jagód

  • 3 łyżki drobnego cukru

  • 2 łyżki bułki tartej

Zobacz także
Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi

Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi

"Kotlety mielone, które zawsze wychodzą soczyste i delikatne". Tomek Strzelczyk zamienił bułkę na 1 składnik

„Zawsze soczyste i delikatne kotlety mielone”. Tomek Strzelczyk zamienia bułkę na 1 składnik

Przygotowanie:

  1. Lekko podgrzejcie mleko, ale nie za mocno - powinno być tylko letnie, ale nie gorące. 

  2. Rozkruszcie drożdże w misce, dodajcie 1 łyżkę cukru i 1 szklankę podgrzanego mleka. Mieszajcie do rozpuszczenia drożdży. 

  3. Dodajcie do rozczynu jeszcze 6 łyżek mąki i mieszajcie, aż konsystencja będzie jednolita. Odstawcie na kwadrans w ciepłe miejsce.

  4. Po 15 minutach do rozczynu dodajcie 1 całe jajko oraz 1 żółtko, szczyptę soli, resztę cukru i mąki oraz 1 opakowanie cukru waniliowego.

  5. Wyrabiajcie ciasto, a pod koniec dodajcie 70 g płynnego masła. Wyrabiajcie tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  6. Tuż przed końcem wyrastania wsypcie do jagód cukier, bułkę tartą i delikatnie wymieszajcie.

  7. Gdy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na stolnicę podsypaną mąką. Szybko wyróbcie i podzielcie na około 12 równych części. 

  8. Z każdej z nich uformujcie placuszek, a na jego środku połóżcie solidną porcję jagód. Zlepcie brzegi i ostrożnie nadajcie bułkom pożądany kształt. 

  9. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie jagodzianki i odstawcie jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

  10. Następnie blaszkę z bułkami włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez około 25 minut, aż się zarumienią.

  11. Po upieczeniu poczekajcie, aż bułeczki ostygną. Możecie je na koniec posmarować lukrem. Smacznego!