
W warzywniakach mamy już zatrzęsienie jagód, a cukiernie i piekarnie oferują pyszne jagodzianki. Ceny tych bułek mogą zwalać z nóg, dlatego niektórzy pewnie obejdą się smakiem. A przecież jagodzianki można zrobić samodzielnie.
Wystarczą proste składniki potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego, jagody oraz jeszcze 1 rzecz, która jest niezbędna do upieczenia tych pyszności. Zobaczcie sami, co dodaje do nich Tomek Strzelczyk.
Przepis na jagodzianki Tomka Strzelczyka
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej tortowej
-
1 szklanka mleka
-
pół szklanki cukru
-
1 całe jajko
-
1 żółtko
-
20 g świeżych drożdży
-
ok. 70 g płynnego masła
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
szczypta soli
Jagodowe nadzienie:
-
400 g jagód
-
3 łyżki drobnego cukru
-
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
-
Lekko podgrzejcie mleko, ale nie za mocno - powinno być tylko letnie, ale nie gorące.
-
Rozkruszcie drożdże w misce, dodajcie 1 łyżkę cukru i 1 szklankę podgrzanego mleka. Mieszajcie do rozpuszczenia drożdży.
-
Dodajcie do rozczynu jeszcze 6 łyżek mąki i mieszajcie, aż konsystencja będzie jednolita. Odstawcie na kwadrans w ciepłe miejsce.
-
Po 15 minutach do rozczynu dodajcie 1 całe jajko oraz 1 żółtko, szczyptę soli, resztę cukru i mąki oraz 1 opakowanie cukru waniliowego.
-
Wyrabiajcie ciasto, a pod koniec dodajcie 70 g płynnego masła. Wyrabiajcie tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Tuż przed końcem wyrastania wsypcie do jagód cukier, bułkę tartą i delikatnie wymieszajcie.
-
Gdy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na stolnicę podsypaną mąką. Szybko wyróbcie i podzielcie na około 12 równych części.
-
Z każdej z nich uformujcie placuszek, a na jego środku połóżcie solidną porcję jagód. Zlepcie brzegi i ostrożnie nadajcie bułkom pożądany kształt.
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie jagodzianki i odstawcie jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.
-
Następnie blaszkę z bułkami włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez około 25 minut, aż się zarumienią.
-
Po upieczeniu poczekajcie, aż bułeczki ostygną. Możecie je na koniec posmarować lukrem. Smacznego!