Schab smażony w aromatycznych przyprawach, serwowany z warzywami podlanymi winem to danie, które po prostu musi się udać! Wasza rodzina będzie zachwycona nie tylko jego smakiem, ale również samym wykonaniem i propozycją podania. Nie ma na co czekać, do dzieła!

Przepis na przekładanego schabowego

Będziecie potrzebować

  • 4 plastry schabu
  • 1 czerwoną cebulę
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 łyżkę octu balsamicznego
  • 40ml wina czerwonego półsłodkiego
  • Oliwy lub oleju 
  • Przypraw i ziół: pieprz, sól, sól czosnkowa, cukier, tymianek, bazylia

Przygotowanie

  1. Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w paski.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie pióra.
  3. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oliwy lub oleju i umieśćcie na niej pokrojoną paprykę oraz cebulę. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do miękkości warzyw.
  4. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również ocet balsamiczny, cukier oraz wino. Składniki dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kolejne 2 minuty.
  5. W tym czasie umyjcie i posiekajcie bazylię. Tak przygotowane zioła dodajcie do powstającej potrawy.
  6. Plastry schabu umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie połóżcie na desce, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie tłuczkiem. 
  7. Tak przygotowane mięso natrzyjcie z obu stron tymiankiem i solą czosnkową.
  8. Na czystej patelni rozgrzejcie olej lub oliwę z oliwek i umieśćcie na niej przyprawione mięso. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
  9. Tak przygotowane schabowe ułóżcie na talerzu w kolejności – kotlet, farsz z papryki i cebuli, kotlet.

Gotowe! 

Źródło: gotujmy