Schab smażony w aromatycznych przyprawach, serwowany z warzywami podlanymi winem to danie, które po prostu musi się udać! Wasza rodzina będzie zachwycona nie tylko jego smakiem, ale również samym wykonaniem i propozycją podania. Nie ma na co czekać, do dzieła!
Przepis na przekładanego schabowego
Będziecie potrzebować
- 4 plastry schabu
- 1 czerwoną cebulę
- 1 czerwoną paprykę
- 1 łyżkę octu balsamicznego
- 40ml wina czerwonego półsłodkiego
- Oliwy lub oleju
- Przypraw i ziół: pieprz, sól, sól czosnkowa, cukier, tymianek, bazylia
Przygotowanie
- Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w paski.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie pióra.
- Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oliwy lub oleju i umieśćcie na niej pokrojoną paprykę oraz cebulę. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do miękkości warzyw.
- Po kilku minutach na patelni umieśćcie również ocet balsamiczny, cukier oraz wino. Składniki dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kolejne 2 minuty.
- W tym czasie umyjcie i posiekajcie bazylię. Tak przygotowane zioła dodajcie do powstającej potrawy.
- Plastry schabu umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie połóżcie na desce, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie tłuczkiem.
- Tak przygotowane mięso natrzyjcie z obu stron tymiankiem i solą czosnkową.
- Na czystej patelni rozgrzejcie olej lub oliwę z oliwek i umieśćcie na niej przyprawione mięso. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
- Tak przygotowane schabowe ułóżcie na talerzu w kolejności – kotlet, farsz z papryki i cebuli, kotlet.
Gotowe!
Źródło: gotujmy