schabowy przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Najlepsze danie na świecie. Ten smak zachwyci każdego. Wystarczy plaster schabu

Tradycyjne kotlety schabowe, choć pyszne, mogą się przejeść. Wtedy warto sięgnąć po nową recepturę. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego mięsa w wersji przekładanej, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości!

Schab smażony w aromatycznych przyprawach, serwowany z warzywami podlanymi winem to danie, które po prostu musi się udać! Wasza rodzina będzie zachwycona nie tylko jego smakiem, ale również samym wykonaniem i propozycją podania. Nie ma na co czekać, do dzieła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na przekładanego schabowego

Będziecie potrzebować

  • 4 plastry schabu
  • 1 czerwoną cebulę
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 łyżkę octu balsamicznego
  • 40ml wina czerwonego półsłodkiego
  • Oliwy lub oleju 
  • Przypraw i ziół: pieprz, sól, sól czosnkowa, cukier, tymianek, bazylia

Przygotowanie

  1. Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w paski.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie pióra.
  3. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oliwy lub oleju i umieśćcie na niej pokrojoną paprykę oraz cebulę. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do miękkości warzyw.
  4. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również ocet balsamiczny, cukier oraz wino. Składniki dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kolejne 2 minuty.
  5. W tym czasie umyjcie i posiekajcie bazylię. Tak przygotowane zioła dodajcie do powstającej potrawy.
  6. Plastry schabu umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie połóżcie na desce, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie tłuczkiem. 
  7. Tak przygotowane mięso natrzyjcie z obu stron tymiankiem i solą czosnkową.
  8. Na czystej patelni rozgrzejcie olej lub oliwę z oliwek i umieśćcie na niej przyprawione mięso. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
  9. Tak przygotowane schabowe ułóżcie na talerzu w kolejności – kotlet, farsz z papryki i cebuli, kotlet.

Gotowe! 

Źródło: gotujmy

kotlety drobiowe przepis
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Banalnie łatwe w przygotowaniu. Te kotleciki za 5 zł zachwycą każde podniebienie
Kotleciki z piersi kurczaka to niezawodny pomysł na obiad. Mięso w połączeniu z papryką i cebulą, smakuje naprawdę wybornie, a w dodatku kosztuje „grosze”. Nic dziwnego, że mięsożercy tak uwielbiają to danie.

Cebula, jajka, mąka pszenna, olej i przyprawy to składniki, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. Aby przyrządzić zaproponowane przez nas danie, musicie dokupić jedynie pierś z kurczaka i czerwoną paprykę. Przyrządzone według tego przepisu kotleciki zachwycą każdego.  Przepis na siekane kotleciki drobiowe Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w małą kosteczkę (możecie też je zmielić). Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Paprykę umyjcie i również pokrójcie w kosteczkę. Mięso wraz z warzywami umieśćcie w średniej wielkości misce.  Do składników dodajcie jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju, a następnie zacznijcie na niej umieszczać uformowane kotleciki. Mięso smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy

karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy
Ta ryba najlepiej smakuje w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ty także ją pokochasz. Podajemy przepis
Grudzień nie może się obejść bez karpia! Ryba ta od lat króluje na świątecznych stołach Polaków, jednak wszędzie podaje się ją nieco inaczej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w wersji saute, koniecznie nadróbcie zaległości!

Saute to metoda znana z kuchni francuskiej. Polega na smażeniu danego produktu, w tym przypadku karpia, w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu potrawy zyskują niesamowity smak i aromat. Spróbujcie, a sami się przekonacie! Karp saute Składniki 1 kilogram karpia Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy lub oleju Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Pora obierzcie i również pokrójcie, tym razem w cienkie plasterki. Sprawionego karpia dokładnie umyjcie, a następnie przekrójcie wzdłuż na pół. Powstałe dwa płaty pokrójcie pod skosem na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem z obu stron i umieśćcie w naczyniu, najlepiej ze szkła. Do naczynia z rybą przełóżcie również starte warzywa, pokrojonego pora oraz posiekaną cebulę. Całość odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia oddzielcie rybę od warzyw. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej karpia. Na patelni rozgrzejcie oliwę lub olej i włóżcie na nią rybę. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia.  Gotowe!

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

sznycle z kurczaka przepis
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Najprostsze sznycle z kurczaka po hawajsku. Długo nie zapomnicie tego smaku
Jeśli jesteście fanami pizzy hawajskiej, to połączenie z pewnością też wam posmakuje. Sznycle z kurczaka duszone w syropie z ananasów to petarda zarezerwowana tylko dla wyrafinowanych smakoszy. Pierwsze spotkanie z tym daniem z pewnością na długo pozostanie w waszej pamięci.

Mięso drobiowe często gości na polskich stołach. Jednak w takim wydaniu mało kto go próbował. Przyrządzone w ananasowej zalewie staje się przyjemnie słodkie i co tu dużo mówić… po prostu przepyszne. Wasze dzieci z pewnością pokochają te kotlety, wy też nimi nie pogardzicie. Przepis na sznycle z kurczaka po hawajsku Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek oleju ½ szklanki syropu z ananasów z puszki 4 plastrów ananasa z puszki 4 łyżeczek konfitury żurawinowej Mleka i bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie przetnijcie je w poprzek na pół. Tak przygotowane mięso przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie, przy pomocy tłuczka, na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Przygotujcie dwa głębsze talerze – w pierwszym umieśćcie rozkłócone jajko z mlekiem, w drugim bułkę tartą. Kotlety panierujcie w kolejności: jajko z mlekiem, bułka tarta, jajko z mlekiem, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, a następnie umieśćcie na niej mięso. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po kilku minutach do kotletów dodajcie również syrop z ananasa. Całość duście przez ok. 4 minuty, nie zapominając o przewróceniu drobiu na drugą stronę. Tak przygotowane kotlety zdejmijcie z patelni, a w zamian umieśćcie na niej plastry z ananasa (powinny się tylko lekko podgrzać). Na talerzu umieśćcie najpierw mięso. Na każdym kawałku połóżcie plaster ananasa, a w wydrążoną w nim dziurkę nałóżcie żurawinę. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl