Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów

Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną!

Zobacz także
Grażyna Torbicka

Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak

Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa szparagowa - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • ½ litra wody
  • 6 łyżek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • Maggi
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól

Opcjonalnie:

  • Feta
  • Ziemniaki 

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki.
  2. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki.
  3. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli.
  4. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu.
  5. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi.
  6. W małym garnuszku roztopcie masło.
  7. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty.
  8. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie.
  9. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów.
  10. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje.
  11. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy.
  12. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie.
  13. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy 
  14. Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko.
  15. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe!

Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego! 

Powody, dla których warto jeść szparagi

Szparagi są bogate w sole mineralne i witaminy m.in. A, B6, C, E. Zawierają także cenny kwas foliowy korzystny dla układu krążenia. Przeciwutleniacze zawarte w szparagach niszczą wolne rodniki, spowalniając proces starzenia się skóry. Szparagi nie tuczą, odżywiają organizm, chronią wzrok, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie, zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, poprawiają wygląd włosów oraz zmniejszają ryzyko migreny. To wystarczające powody, by pyszne szparagi włączyć na stałe do swojej diety. 

Co zrobić ze szparagów? 

Szparagi można podawać jako dodatek lub przyrządzić z nich wiele smacznych dań. Na przykład pieczone szparagi z jajkiem sadzonym. Prosty, ale jednocześnie wykwintny sposób na pyszną kolację czy szybki obiad. Jajecznica z szynką i szparagami to zdrowe śniadanie w kilka minut. 

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także:

Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Zielone szparagi smażone na maśle na patelni to perfekcyjny dodatek do wystawnego i wykwintnego obiadu z rodziną. Nie wymagają dużo pracy i są gotowe w 10 minut.

Smażenie szparagów na maśle to dobry pomysł, by wydobyć z nich olbrzymią ilość wspaniałego smaku. Co prawda, gotowanie na wodzie lub na parze czy też pieczenie szparagów wydaje się nieco zdrowszym rozwiązaniem. Jesteśmy jednak zdania, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki delikates jak szparagi smażone z obfitym dodatkiem masła. Przyznacie sami, że na samą myśl o takim specjale ślinka zaczyna cieknąć! Dlatego też nie ociągajcie się z podjęciem decyzji, tylko maszerujcie do sklepów po świeże szparagi. Warto zrobić to zwłaszcza teraz, czyli w czasie wiosny. Kwiecień i maj to okres, w którym trwa sezon na te wspaniałe i zdrowe warzywa. Przepis na zielone szparagi smażone na maśle Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki oliwy 4 łyżki masła Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Szparagi oczyśćcie, umyjcie i odetnijcie twarde, zdrewniałe końcówki. Jeśli dysponujecie długimi szparagami, przetnijcie je na dwie części. Na patelnię wylejcie odrobinę oliwy i rozgrzejcie ją. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 10 min, w trakcie smażenia przewracajcie szparagi na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodajcie do szparagów masło. Pozwólcie, by masło na patelni się rozpuściło i nabrało lekko brązowego koloru. Posólcie i popieprzcie do smaku. Podawajcie np. z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli uważacie, że smażone w maśle i na oliwie szparagi mogą być dla was nieco za tłuste, wypróbujcie innych sposobów ich przygotowania. Kliknijcie tutaj, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo gotować szparagi. O tym, jak wybrać najlepsze szparagi w warzywniaku, sklepie spożywczym, czy też na targowisku pisaliśmy w tym miejscu: Jak kupić najlepsze...

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak
Jeśli przepadacie za szparagami, to musicie wypróbować ten przepis na smaczną i prostą w przygotowaniu zupę krem z białych szparagów.

Gdy na sklepowych półkach królują szparagi , nie sposób nie wykorzystać ich na obiad! Przygotujecie rewelacyjną zupę krem ze szparagów z kluskami z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Wypróbujcie koniecznie! Przepis na krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi Do przygotowania zupy krem ze szparagów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 żółtka 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka śmietanki kremówki Sól Pieprz Do klusek: 1 szklanka wody Pół szklanki kaszki kukurydzianej Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Najpierw zróbcie kluski: W garnku zagotujcie wodę z solą, wsypcie do niej pół szklanki kaszki kukurydzianej i szybko mieszajcie. Po chwili zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut, cały czas mieszając. Ugotowaną kaszkę rozsmarujcie bardzo cienko na folii i ostudźcie. Następnie za pomocą foremek (np. do ciastek) powycinajcie kaszkę w różne wzorki. Tak przygotowane kluski dodajcie na koniec do zupy. Obierzcie szparagi: przemyjcie je, odłamcie twarde i zdrewniałe końcówki, a górne części łodyg obierzcie cienko ze skóry. Włóżcie szparagi do wody z sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją! Obierzcie też dolną część szparagów. Do garnka wlejcie 1 szklankę bulionu, dodajcie do niej dolne części szparagów oraz obierki. Zagotujcie i gotujcie przez kwadrans. Po ugotowaniu przetrzyjcie szparagi przez sitko. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po chwili, gdy warzywa nieco się usmażą, dodajcie ugotowane szparagi, obierki, całość zalejcie...

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Gotujmy.pl/Igraszkilosu
Newsy
Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Co powiecie na kremowe penne z białymi szparagami i kurczakiem? Właśnie trwa sezon na szparagi. Koniecznie przygotujcie z nich to genialne i bardzo proste danie.

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi  i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo! Penne z białymi szparagami i kurczakiem Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową , koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni  Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku! Składniki: 400 g makaronu penne 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek białych szparagów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino) 50 ml bulionu drobiowego ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Garść natki pietruszki – opcjonalnie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na...

Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne
Risotto ze szparagami i dorszem to idealna propozycja na szparagowy sezon. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na kremowy ryż ze szparagami.

Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie! Przepis na risotto ze szparagami Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie! Składniki na risotto ze szparagami Szklanka ryżu do risotto Ok. 300-400 g dorsza Pół pęczka szparagów Młoda cukinia Cebula Kilka ząbków czosnku 2 szklanki bulionu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawa do ryb Pieprz i sól Oliwa z oliwek Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty. Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu. Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę. Przygotujcie szparagi . Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości. Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski. Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu. Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem. Odstawcie z palnika i połączcie...