Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów

Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.
Magdalena Kieblesz
kwiecień 23, 2021

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną!

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Zupa szparagowa - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • ½ litra wody
  • 6 łyżek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • Maggi
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól

Opcjonalnie:

  • Feta
  • Ziemniaki 

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki.
  2. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki.
  3. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli.
  4. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu.
  5. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi.
  6. W małym garnuszku roztopcie masło.
  7. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty.
  8. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie.
  9. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów.
  10. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje.
  11. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy.
  12. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie.
  13. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy 
  14. Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko.
  15. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe!

Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego! 

Powody, dla których warto jeść szparagi

Szparagi są bogate w sole mineralne i witaminy m.in. A, B6, C, E. Zawierają także cenny kwas foliowy korzystny dla układu krążenia. Przeciwutleniacze zawarte w szparagach niszczą wolne rodniki, spowalniając proces starzenia się skóry. Szparagi nie tuczą, odżywiają organizm, chronią wzrok, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie, zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, poprawiają wygląd włosów oraz zmniejszają ryzyko migreny. To wystarczające powody, by pyszne szparagi włączyć na stałe do swojej diety. 

Co zrobić ze szparagów? 

Szparagi można podawać jako dodatek lub przyrządzić z nich wiele smacznych dań. Na przykład pieczone szparagi z jajkiem sadzonym. Prosty, ale jednocześnie wykwintny sposób na pyszną kolację czy szybki obiad. Jajecznica z szynką i szparagami to zdrowe śniadanie w kilka minut. 

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także:

Komentarze