Zupa jajeczna doskonale smakuje i świetnie odżywia ciało. Jej przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.

Zupa jajeczna to łatwy sposób na dostarczenie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, gdy jesteśmy chorzy. Jej bazą jest nic innego, jak rosół, który świetnie się sprawdza, gdy chcemy w naturalny sposób udrożnić zatkany nos. Nie lubisz kurczaka a chcesz dodać do swojej zupy trochę odżywczego białka? Wbij do niej jajka. Dzięki dodaniu do zupy jajek zapewnisz sobie dodatkowy zastrzyk energii.

Do wywaru możesz też dodać przyprawy takie jak czosnek, curry czy odrobinę świeżego imbiru. Dzięki temu nasza zupa nie tylko zyska bardziej wyrazisty smak, ale też mnóstwo walorów zdrowotnych.

A oto przepis na genialną zupę jajeczną z pikantnym serem.

Zobacz także:

Będziesz potrzebowała:

  • 1 litr bulionu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego ostrego sera
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka dobrze roztrzep z przyprawami.
  2. Wsyp ser i całość dokładnie wymieszaj.
  3. W garnku zagotuj bulion i cały czas mieszając, wlej do niego masę jajeczną.
  4. Na koniec możesz posypać zupę świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

Tak przygotowana zupa jest dość specyficzna, ale na pewno was rozgrzeje i będzie miała korzystne działanie dla waszego zdrowia.

Źródło: Gotujmy.pl