zupa
Pixabay
Newsy

Najlepsza zupa na przeziębienie? To wcale nie jest rosół. Podajemy przepis na super zdrową zupę z...

Każda mama doskonale wie, że najlepszym sposobem na przeziębienie jest talerz gorącej zupy – najlepiej rosołu z makaronem. Mimo iż zupa ta jest oczywiście bardzo smaczna i zdrowa, jest też inna zupa, która świetnie się sprawdzi w okresie przeziębieniowym. To zupa jajeczna. Jak ją przygotować?
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Zupa jajeczna doskonale smakuje i świetnie odżywia ciało. Jej przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.

Zupa jajeczna to łatwy sposób na dostarczenie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, gdy jesteśmy chorzy. Jej bazą jest nic innego, jak rosół, który świetnie się sprawdza, gdy chcemy w naturalny sposób udrożnić zatkany nos. Nie lubisz kurczaka a chcesz dodać do swojej zupy trochę odżywczego białka? Wbij do niej jajka. Dzięki dodaniu do zupy jajek zapewnisz sobie dodatkowy zastrzyk energii.

Do wywaru możesz też dodać przyprawy takie jak czosnek, curry czy odrobinę świeżego imbiru. Dzięki temu nasza zupa nie tylko zyska bardziej wyrazisty smak, ale też mnóstwo walorów zdrowotnych. 

A oto przepis na genialną zupę jajeczną z pikantnym serem.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebowała:

  • 1 litr bulionu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego ostrego sera
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jajka dobrze roztrzep z przyprawami. Wsyp ser i całość dokładnie wymieszaj. W garnku zagotuj bulion i cały czas mieszając, wlej do niego masę jajeczną. Na koniec możesz posypać zupę świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

Tak przygotowana zupa jest dość specyficzna, ale na pewno was rozgrzeje i będzie miała korzystne działanie dla waszego zdrowia.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

Przeczytaj