sposoby na kaca
AdobeStock
Newsy

Najlepsza zupa na kaca. Niejeden poranny koszmar zmieniła w miły poranek

Uczcicie Nowy Rok sporą ilością alkoholu? Lepiej już teraz nauczyć się przepisu na świetną zupę na kaca!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Już za kilka dni Sylwester! Choć można się doskonale bawić bez alkoholu, to jednak wiele osób nie wyobraża sobie dobrej imprezy bez piwa, wina lub mocniejszych trunków. Niestety powiedzenie, że szczęście towarzyszące upojeniu alkoholowemu jest pożyczone z następnego dnia jest bardzo prawdziwe. Każdą zakrapianą imprezę trzeba później odchorować! Na szczęście istnieją sposoby na złagodzenie nieprzyjemnych objawów.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Syndrom dnia poprzedniego

Kac jest nieodłącznym towarzyszem po każdym spotkaniu z dodatkiem alkoholu. Nic dziwnego – alkohol jest silnym miękkim narkotykiem, który ma bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Ból głowy, mdłości, silne uczucie pragnienia i obniżony nastrój to wynik niedoboru pierwiastków, które zostały wypłukane przez alkohol oraz wzmożonej pracy wątroby, która intensywnie przez całą imprezę oczyszczała organizm z toksyn. A taką toksyną jest przecież alkohol! Jedynym sposobem na wyleczenie się z kaca jest przeczekanie, aż alkohol i inne toksyny zostaną całkowicie wydalone z organizmu. Warto wtedy dużo pić i ćwiczyć, ponieważ wraz z potem i moczem szybciej pozbywa się tego wszystkiego z organizmu. Choć trzeba przyznać, że aktywność fizyczna po imprezie jest ogromnym wyzwaniem!

Przepis na korhelyleves – węgierską zupę łagodzącą kaca

Jeśli mocno odczuwacie nieprzyjemne skutki picia alkoholu, przygotujcie zupę, która pomoże wam dojść do siebie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 15 dag wędzonej słoniny
  • 10 dag mąki
  • 1 cebula
  • 30 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml śmietany
  • Przecier pomidorowy
  • Papryka ostra
  • Kminek
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na oleju.
  2. Do garnka wrzućcie poszatkowaną kapustę, zalejcie wodą i zagotujcie. Gdy zmięknie, dodajcie pokrojoną kiełbasę i słoninę.
  3. Po około 10 minutach wrzućcie do garnka kminek, paprykę oraz zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszajcie i dodajcie przecier pomidorowy.
  4. Gdy całość się zagotuje, wlejcie do zupy wymieszaną z mąką i wodą śmietanę. Na koniec doprawcie koperkiem. Smacznego!
Komentarze