Najlepsza przyprawa do tłustego mięsa. Sypcie śmiało, a pomożecie wątrobie z trawieniem
Getty Images
Newsy

Najlepsza przyprawa do tłustego mięsa. Sypcie śmiało, a pomożecie wątrobie z trawieniem

Tłuste, smażone mięso często obciąża wątrobę oraz żołądek. W konsekwencji niekiedy odczuwamy nudności, a nawet silny ból brzucha. Okazuje się, że możemy tego uniknąć. Wystarczy dodać do potrawy szczyptę tej popularnej przyprawy.

Czubryca to wyjątkowo aromatyczna mieszanka przypraw. Pochodzi ona z Bułgarii, gdzie często dodawana jest do mięs, fasoli oraz gulaszu. Ceni się ją nie tylko za jej walory smakowe, ale również i zdrowotne. Okazuje się, że rewelacyjnie wpływa na trawienie. Nic w tym dziwnego, że stanowi składnik wielu tłustych, mięsnych potraw. 

Właściwości czubrycy

Na półkach sklepowych często można zauważyć czubrycę czerwoną, zieloną oraz żółtą. Te trzy warianty smakowe różnią się od siebie nieco składem. Należy jednak zaznaczyć, że każda z nich zawiera najważniejszą przyprawę, czyli cząber.

Jest on bogaty w cenne garbniki, które usprawniają pracę układu pokarmowego oraz wątroby. Niektórzy przygotowują na jego bazie herbatkę. Napój pomaga uniknąć uczucia ciężkości po tłustym posiłku. Ponadto znajdziemy w nim także liczne flawonoidy. Obniżają one poziom cholesterolu LDL. Substancje te wykazują działanie moczopędne, rozkurczowe i przeciwzapalne. Cząber obfituje również w:

  • olejki eteryczne,
  • witaminy z grupy A,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • magnez,
  • miedź,
  • potas,
  • cynk
  • selen.

Czubryca – do czego jej użyć?

Jak już wspominaliśmy, czubryca może występować w trzech różnych wersjach smakowych. Każda z nich cechuje się określonym kolorem, smakiem oraz aromatem. Przed dodaniem ich do potrawy, warto wiedzieć, z czego się składają.

W Polsce najczęściej kupowana jest czubryca zielona. Oprócz najważniejszego składnika, jakim jest cząber, zawiera ona m.in. pietruszkę, koper, oregano, majeranek. Przyprawa wyróżnia się ziołowym smakiem. Produkt idealnie komponuje się z zupami, serami oraz śmietanowymi sosami. 

Jeśli chodzi o czubrycę czerwoną, to skrywa ona w często ostrą i słodką paprykę.  Odznacza się  pięknym, czerwonym kolorem oraz intensywnym aromatem. W związku z tym przyprawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do marynat, a także pieczonych oraz grillowanych mięs.

Z kolei czubryca żółta składa się dodatkowo z kurkumy, curry, papryczki chili, kozieradki oraz mąki kukurydzianej. Doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi, jak i warzywnymi. Z pewnością zasmakuje wszystkim fanom ostrych smaków.