Grudzień smakuje mandarynkami oraz korzennymi przyprawami. Te ostatnie odgrywają ogromną rolę w przygotowywaniu wigilijnej kolacji, a w zasadzie deseru. Bowiem bez nich żadne pierniczki nie mogłyby istnieć. Okazuje się, że produkt nie tylko możesz kupić, ale również bardzo szybko i łatwo przyrządzisz go w swoim domu.

Przepis na domową przyprawę do piernika

Będziesz potrzebować

  • 40 gramów laski cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonej wersji przyprawy
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżeczki całych goździków
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie

  1. Tak naprawdę wystarczy, że wszystkie składniki będące w całości (pieprz, ziele angielskie, laska cynamonu, goździki) rozdrobnisz przy pomocy młynka do mielenia, moździerza lub blendera.
  2. Z gwiazdki anyżowej wyłuskaj ziarenka i również zmiel.
  3. Pozostałe przyprawy (imbir, kardamon, gałka muszkatołowa) umieść w małej miseczce i zmieszaj.
  4. Dodaj do nich rozdrobnione wcześniej składniki i ponownie zmieszaj.

Gotowe!

Tak przygotowaną przyprawę przesyp do niewielkiego, szklanego pojemniczka na przyprawy lub małego słoiczka. Z powodzeniem używaj do wszystkich świątecznych wypieków.

Pamiętaj, że jeśli wśród wymienionych składników pojawił się jakiś, który szczególnie lubisz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć proporcje. Jeśli więc, na przykład uwielbiasz smak cynamonu, śmiało dodaj go więcej niż 4 łyżeczki. Tego nie można zepsuć!

Zobacz także: