Najlepsza przyprawa do mielonych. Idealna do doprawienia kotletów  mielonych i pulpetów
Pixabay
Newsy

Najlepsze przyprawy do mielonych. Idealne do doprawienia kotletów mielonych i pulpetów

Przyprawy do mielonych to nie tylko sól i pieprze. Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli użyjecie odpowiednich ziół do doprawienia mięsa. Najlepsze zioła i przyprawy do mielonych kotletów to m.in. pietruszka, tymianek i czosnek. Co jeszcze?

Doprawiacie masę do mielonych przyprawami innymi niż sól i pieprz? Jeśli nie używacie żadnych innych przypraw do kotletów mielonych, wiele tracicie. Warto sięgnąć po zioła, by doprawić mielone i podbić ich smak. Wyjaśniamy, jakie są najlepsze przyprawy do mięsa mielonego. Zacznijcie dodawać je do pulpetów i kotletów. Domownicy będą zachwyceni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyprawy do mielonych

Tradycyjnie do mięsa na kotlety mielone dodaje się jedynie cebulę, sól i pieprz. Nie oznacza to jednak, że to właśnie najsmaczniejsza wersja kotletów mielonych! Spróbujcie dodać te przyprawy do masy na kotlety lub pulpety, a totalnie odmienicie to klasyczne danie.

Najlepsze przyprawy do kotletów mielonych i pulpetów to:

  • Tymianek – świeży lub suszony
  • Majeranek – dodawany do wielu innych mięs pieczonych, sprawdzi się tez w kotletach
  • Świeża natka pietruszki- wzbogaca danie do potężną dawkę witaminy C i dodaje kotletom świeżości
  • Świeży koperek- delikatny w smaku, a dobrze podkręcający aromat mięsa mielonego. To tez sposób na przemycenie witamin do posiłku
  • Siekany czosnek – jeśli lubicie kotlety mielone z dużą ilością cebuli, zakochacie się w tej propozycji
Zobacz także
Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku

Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku

Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania

Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania

To wszystko bardzo klasyczne pomysły na wzbogacenie smaku kotletów mielonych bez jego dominacji. Przyprawy te tylko dodają dodatkowych nut smakowych, a nie dominują nad całym daniem.

Ciekawe przyprawy do mięsa mielonego

Jeśli szukacie przypraw, które naprawdę będzie czuć i które naprawdę zapanują nad smakiem kotletów mielonych oraz jeśli jesteście odważni w kuchni, spróbujcie doprawić mięsa mielone jeszcze innymi dodatkami:

  • Świeża mięta – często podawana do mięsa w krajach arabskich, niesamowicie odświeża danie. Szczególnie smaczne w pulpetach
  • Nasiona kolendry - mocne w smaku i dominujące, dodawane do burgerów, uwielbiane przez wielu smakoszy
  • Curry – znana i kochana przez Polaków przyprawa, nie każdy wpadł jednak na to, by dodać ją do mięsa mielonego
  • Papryka chili lub pasta chili – zadowoli fanów potraw na ostro, nie dodawajcie jej jednak, jeśli danie będą jadły małe dzieci

Czytaj także:

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
AdobeStock
Newsy
Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
Jak przygotowuje się kotlety mielone u naszych wschodnich sąsiadów - we Lwowie? Przeczytajcie!

Kotlety schabowe to nie jedyne ulubione kotlety Polaków. Ogromną popularnością cieszą się również kotlety mielone. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Największym sekretem tradycyjnych kotletów mielonych jest przede wszystkim dobrej jakości mięso oraz przyprawy. Nie bez znaczenia jest też staranne wyrabianie masy i powolne formowanie kotletów dłońmi. Najlepsze kotlety to te, które przygotowuje się z łopatki wieprzowej, najlepiej świeżo zmielonej. Kotlety nie będą doskonale w smaku, jeśli zapomnimy o pewnym ważnym dodatku. Chodzi o podsmażaną cebulę. Gotowe kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Danie idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, buraczków lub marchewką z groszkiem na ciepło. Czy słyszeliście, jak przygotowuje się kotlety mielone we Lwowie? Tamtejsi kucharze dodają do nich pewien bardzo nieoczekiwany składnik. Jaki? Jak przygotować kotlety mielone po lwowsku? We Lwowie do mielonych dodaje się tarty żółty ser. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Składniki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 70 g startego żółtego sera (najlepszy będzie aromatyczny, np. masdamer) łyżka masła klarowanego 2 żółtka czerstwa kajzerka pół szklanki mleka mała cebula bułka tarta sól pieprz gałka muszkatołowa masło klarowane lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kajzerkę moczcie w mleku przez co najmniej 30 minut, a następnie lekko odciśnijcie i dodajcie do mielonego mięsa. Największym sekretem kotletów mielonych po lwowsku jest dobrej jakości aromatyczny żółty ser, który powinno się zetrzeć na tarce. Zetrzyjcie na niej także cebulkę i oba te składniki dodajcie do mięsa. Do masy dodajcie też...

Kotlety mielone smażone.
rzelkazag/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia mielonych. Przez to kotlety nie nadają się do jedzenia
Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków.  Idealny kotlet mielony Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia.  Największy grzech przy smażeniu kotletów mielonych Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne. W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych: Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu.  Nie zapominajcie o...