Najlepsza przyprawa do mielonych. Idealna do doprawienia kotletów  mielonych i pulpetów
Pixabay
Newsy

Najlepsze przyprawy do mielonych. Idealne do doprawienia kotletów mielonych i pulpetów

Przyprawy do mielonych to nie tylko sól i pieprze. Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli użyjecie odpowiednich ziół do doprawienia mięsa. Najlepsze zioła i przyprawy do mielonych kotletów to m.in. pietruszka, tymianek i czosnek. Co jeszcze?

Doprawiacie masę do mielonych przyprawami innymi niż sól i pieprz? Jeśli nie używacie żadnych innych przypraw do kotletów mielonych, wiele tracicie. Warto sięgnąć po zioła, by doprawić mielone i podbić ich smak. Wyjaśniamy, jakie są najlepsze przyprawy do mięsa mielonego. Zacznijcie dodawać je do pulpetów i kotletów. Domownicy będą zachwyceni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyprawy do mielonych

Tradycyjnie do mięsa na kotlety mielone dodaje się jedynie cebulę, sól i pieprz. Nie oznacza to jednak, że to właśnie najsmaczniejsza wersja kotletów mielonych! Spróbujcie dodać te przyprawy do masy na kotlety lub pulpety, a totalnie odmienicie to klasyczne danie.

Najlepsze przyprawy do kotletów mielonych i pulpetów to:

  • Tymianek – świeży lub suszony
  • Majeranek – dodawany do wielu innych mięs pieczonych, sprawdzi się tez w kotletach
  • Świeża natka pietruszki- wzbogaca danie do potężną dawkę witaminy C i dodaje kotletom świeżości
  • Świeży koperek- delikatny w smaku, a dobrze podkręcający aromat mięsa mielonego. To tez sposób na przemycenie witamin do posiłku
  • Siekany czosnek – jeśli lubicie kotlety mielone z dużą ilością cebuli, zakochacie się w tej propozycji
Zobacz także
Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku

Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku

Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania

Jakie przyprawy dodać do leczo do słoików? Te na maksa podkręcą smak dania

To wszystko bardzo klasyczne pomysły na wzbogacenie smaku kotletów mielonych bez jego dominacji. Przyprawy te tylko dodają dodatkowych nut smakowych, a nie dominują nad całym daniem.

Ciekawe przyprawy do mięsa mielonego

Jeśli szukacie przypraw, które naprawdę będzie czuć i które naprawdę zapanują nad smakiem kotletów mielonych oraz jeśli jesteście odważni w kuchni, spróbujcie doprawić mięsa mielone jeszcze innymi dodatkami:

  • Świeża mięta – często podawana do mięsa w krajach arabskich, niesamowicie odświeża danie. Szczególnie smaczne w pulpetach
  • Nasiona kolendry - mocne w smaku i dominujące, dodawane do burgerów, uwielbiane przez wielu smakoszy
  • Curry – znana i kochana przez Polaków przyprawa, nie każdy wpadł jednak na to, by dodać ją do mięsa mielonego
  • Papryka chili lub pasta chili – zadowoli fanów potraw na ostro, nie dodawajcie jej jednak, jeśli danie będą jadły małe dzieci

Czytaj także:

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
AdobeStock
Newsy
Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
Jak przygotowuje się kotlety mielone u naszych wschodnich sąsiadów - we Lwowie? Przeczytajcie!

Kotlety schabowe to nie jedyne ulubione kotlety Polaków. Ogromną popularnością cieszą się również kotlety mielone. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Największym sekretem tradycyjnych kotletów mielonych jest przede wszystkim dobrej jakości mięso oraz przyprawy. Nie bez znaczenia jest też staranne wyrabianie masy i powolne formowanie kotletów dłońmi. Najlepsze kotlety to te, które przygotowuje się z łopatki wieprzowej, najlepiej świeżo zmielonej. Kotlety nie będą doskonale w smaku, jeśli zapomnimy o pewnym ważnym dodatku. Chodzi o podsmażaną cebulę. Gotowe kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Danie idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, buraczków lub marchewką z groszkiem na ciepło. Czy słyszeliście, jak przygotowuje się kotlety mielone we Lwowie? Tamtejsi kucharze dodają do nich pewien bardzo nieoczekiwany składnik. Jaki? Jak przygotować kotlety mielone po lwowsku? We Lwowie do mielonych dodaje się tarty żółty ser. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Składniki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 70 g startego żółtego sera (najlepszy będzie aromatyczny, np. masdamer) łyżka masła klarowanego 2 żółtka czerstwa kajzerka pół szklanki mleka mała cebula bułka tarta sól pieprz gałka muszkatołowa masło klarowane lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kajzerkę moczcie w mleku przez co najmniej 30 minut, a następnie lekko odciśnijcie i dodajcie do mielonego mięsa. Największym sekretem kotletów mielonych po lwowsku jest dobrej jakości aromatyczny żółty ser, który powinno się zetrzeć na tarce. Zetrzyjcie na niej także cebulkę i oba te składniki dodajcie do mięsa. Do masy dodajcie też...

Kotlety mielone po meksykańsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Gotujmy.pl/czekoladka_m
Newsy
Kotlety mielone po meksykańsku to niebo w gębie. Takiego dania jeszcze nie próbowaliście
Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jeden składnik zupełnie go odmienia.

Mielone to bardzo popularne danie. Wystarczy dobre mięso, jajko, dodatki i szybki obiad jest gotowy. Najczęściej jecie pewnie mielone na obiad z ziemniakami i surówką. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty , mamy dla was super ciekawy przepis na meksykańskie mielone. Dzięki zawartości tego składnika są jeszcze smaczniejsze. Wasi bliscy je pokochają i poproszą o dokładkę. Kotlety mielone po meksykańsku Żeby zrobić kotlety mielone po meksykańsku, potrzebujecie trochę więcej składników niż do tradycyjnych mielonych. Używa się też do nich innych przypraw, tradycyjny dodatek soli, pieprzu i cebuli dobrze podkreśla smak mięsa, ale zupełnie inny poziom osiągniecie dodając do mielonych paprykę chili i słodką paprykę. Sprawdźcie sami. Składniki na mielone po meksykańsku Pół kg mielonego mięsa Czerstwa bułka 3 cebule Jajko Pół szklanki śmietany Olej 2 czerwone papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki Natka pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie mielonych po meksykańsku Połączcie mięso z namoczoną bułką i dwiema drobno pokrojonymi cebulami. Część mięsa odstawcie i nie łączcie z bułką. Wymieszajcie jajka z mięsem i siekaną natką pietruszki. Doprawcie masę mięsną solą i pieprzem. Dodajcie obydwie papryki: słodką paprykę w proszku i paprykę ostrą lub chili. Jeśli uwielbiacie ostre potrawy, dodajcie jeszcze na przykład płatki chili. Uformujcie kilka kotletów używając mokrych rąk, żeby mięso nie przyklejało się wam do rąk. Rozgrzejcie patelnię. Usmażcie kotlety . Papryki i pozostałą cebulę pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju. Dodajcie przecier pomidorowy. Dodajcie odłożone wcześniej mielone mięso i duście cały sos przez kilka minut. Kotleciki i mięso...