parówki w szlafroczkach przepis
Adobe Stock
Newsy

Najlepsza przekąska na szybko? Te parówki w szlafroczkach podbiją wasze serca

Parówki w szlafroczkach to świetny pomysł nie tylko na śniadanie i kolację, ale również szybką przekąskę w ciągu dnia. Fani ciasta francuskiego z pewnością pokochają ten dziecinnie prosty przepis!

Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na parówki w szlafroczkach

Będziesz potrzebować

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym)
  • 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 150 gramów mozzarelli w wiórkach
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków.
  2. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach.
  3. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół).
  4. Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki).
  5. Ciasto dokładnie owiń wokół parówki.
  6. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!

pizza bez drożdży i mąki
Adobe Stock
Newsy
Pizza bez drożdży i mąki? Tak, to możliwe. Przepis jest banalnie prosty
Pizza to włoski przysmak, który od lat pieści podniebienia Polaków. Standardowo do jej przygotowania używa się drożdży i mąki. Okazuje się jednak, że spód można przyrządzić również bez tych składników. W zamian wystarczą 3 inne!

Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej! Przepis na pizzę bez mąki i drożdży Będziesz potrzebować 400 gramów mozzarelli w kawałku 150 gramów mozzarelli sypanej 3 średniej wielkości jajka 1 łyżka serka śmietankowego 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii) Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie) Przygotowanie Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i...

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Szarlotka Katarzyny Dowbor
Brent Hofacker/Adobe Stock, ons.pl
Gwiazdy
Pyszna i banalnie prosta szarlotka Kasi Dowbor
W jesienno-zimowe wieczory nic nie poprawia nastroju bardziej od gorących jabłek zamkniętych w cieście. Katarzyna Dowbor postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na pyszną i banalnie prostą szarlotkę. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników!

Katarzyna Dowbor znana jest przede wszystkim jako dziennikarka i prowadząca program „Nasz Nowy Dom”. I choć z gotowaniem ma to niewiele wspólnego, kobieta na co dzień jest przecież wspaniałą panią domu. Czas wolny od pomagania innym spędza między innymi w kuchni! Postanowiła więc zdradzić swoim obserwatorom sekret szybkiej i pysznej szarlotki. W taki zimny, deszczowy dzień polecam Wam coś dobrego! Oto przepis na szarlotkę na francuskim cieście, którą zrobiłam z jabłek z mojego ogrodu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Choć kulinaria stanowią niewielką część profilu na Instagramie Katarzyny Dowbor, fani byli zachwyceni przepisem. „Mniam, aż ślinka leci”, „Poproszę o kawałek”, „Oj , Pani Kasiu, spróbuję!”, „Musi być pyszna!”. Ogromny entuzjazm w komentarzach wzbudził również sposób prezencji deseru. „Piękna zastawa”, „I do tego ceramika bolesławiecka”, „Pięknie podane ciasteczko”, „Cudo...zastawa..”, „Pycha, zastawa przepiękna”. Mimo że szarlotkę z przepisu Katarzyny Dowbor nie każdy będzie mógł zjeść na ceramice prosto z Bolesławca, gwarantujemy, że ten fakt nie będzie miał wpływu na smak. Sami się przekonajcie, jakie to pyszne! Przepis na szarlotkę Kasi Dowbor Będziesz potrzebować 5 dużych jabłek (najlepiej z własnego ogrodu) 2 opakowania ciasta francuskiego 100 g cukru do wypieków (jeśli jabłka są naprawdę mało słodkie możesz...

parówkowe wianuszki w cieście
Gotujmy.pl/szynszyla
Newsy
Finezyjne parówki w cieście francuskim to proste danie, które pokochają nawet najbardziej wybredni. Zrobicie je w 15 minut
Macie w domu małych niejadków? Czasami nie innego wyjścia i trzeba przemycić w daniu trochę mięsa. Mamy na to świetny patent.

Nie od dziś wiadomo, że najmłodsi smakosze częściej „jedzą oczami”, niż w normalny, zwykły dla osób dorosłych sposób. Dla naszych milusińskich warzywa mogłyby nie istnieć, a są takie mamy, które muszą walczyć z dzieckiem o każdy kęs mięsa. Specjalny fortel Niektóre dzieci nie mają dla kotletów i innych mięsnych potraw żadnej litości – czasem to ich „najwięksi wrogowie”. Nie ma więc innego wyjścia. Czasami trzeba uciec się do specjalnego fortelu, by nasze pociechy zjadły  choć trochę pożywnego mięsa. Takim właśnie sposobem jest zapieczenie parówek w cieście francuskim. Samo owinięcie kiełbasek w ciasto może nie wystarczyć. Danie w mgnieniu oka Dlatego niezbędne jest użycie odrobiny inwencji. Ponacinajcie zawinięte parówki, zegnijcie je finezyjnie w coś w rodzaju wianuszka.  Powinno zadziałać. Obok połóżcie na talerzyku pomidorki koktajlowe pokrojone w apetyczne kawałeczki. Jeśli lubicie oliwki, nie wahajcie się – będą pasowały doskonale. O mały włos zapomnielibyśmy jeszcze o czymś. To danie zrobicie naprawdę w mgnieniu oka! Wystarczy rozgrzać piekarnik, a przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut! Przepis na parówki w cieście francuskim Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 6 cienkich parówek dowolnego rodzaju (im więcej w ich składzie mięsa, tym lepiej!) Opcjonalnie – ostra papryka w proszku (nie stosujcie jej, jeśli zamierzacie podać parówki małym dzieciom) Pomidorki koktajlowe Szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwińcie z rulonów, podzielcie je na 3 części. Parówki obierzcie z niejadalnych osłonek. Na każdym kawałku ciasta połóżcie parówki i w razie możliwości posypcie papryką....