Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić.
Przepis na parówki w szlafroczkach
Będziesz potrzebować
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym)
- 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki)
- 4 łyżeczki musztardy
- 150 gramów mozzarelli w wiórkach
- 1 jajko
Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków.
- Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach.
- Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół).
- Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki).
- Ciasto dokładnie owiń wokół parówki.
- Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut.
Gotowe!
Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!