parówki w szlafroczkach przepis
Adobe Stock
Newsy

Najlepsza przekąska na szybko? Te parówki w szlafroczkach podbiją wasze serca

Parówki w szlafroczkach to świetny pomysł nie tylko na śniadanie i kolację, ale również szybką przekąskę w ciągu dnia. Fani ciasta francuskiego z pewnością pokochają ten dziecinnie prosty przepis!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na parówki w szlafroczkach

Będziesz potrzebować

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym)
  • 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 150 gramów mozzarelli w wiórkach
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków.
  2. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach.
  3. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół).
  4. Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki).
  5. Ciasto dokładnie owiń wokół parówki.
  6. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!

Komentarze
zupa z soczewicą przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Prosta i sycąca warzywna zupa, która wspaniale rozgrzewa w zimne dni
Masz na sobie sweter i zimową kurtkę, a mimo to marzniesz? Spróbuj więc rozgrzać swój organizm od środka. Talerz pożywnej, sycącej i prostej zupy z soczewicą zjedzony zaraz przed wyjściem z domu sprawi, że od razu poczujesz różnicę!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni. Przepis na zupę z soczewicą Będziesz potrzebować 1 litr bulionu 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki) 1 marchew 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą. Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku. Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut. Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.  Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy. Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką. Gotowe!

Przeczytaj