Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić. 

Przepis na parówki w szlafroczkach

Będziesz potrzebować

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym)
  • 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 150 gramów mozzarelli w wiórkach
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków.
  2. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach.
  3. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół).
  4. Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki).
  5. Ciasto dokładnie owiń wokół parówki.
  6. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!