kręciołki czosnkowe na sylwestra przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Najlepsza przekąska na sylwestra? Te czosnkowe kręciołki zachwycą wszystkich gości

Z racji, że tym razem w sylwestrową noc będą królować domówki, na stole nie może zabraknąć własnoręcznie przyrządzonych przekąsek. Jeśli wciąż nie wiecie, co zaserwować swoim gościom pamiętajcie, że zawsze najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania, takie jak te kręciołki czosnkowe!

Ta przekąska zachwyci waszych gości. Idealnie sprawdzi się do noworocznego szampana i innych trunków. W końcu ciasto francuskie z przyprawami nie może zaszkodzić waszemu żołądkowi. Przyrządzenie tych kręciołków jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kręciołki czosnkowe

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 gramów)
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozpakujcie. Na stolnicy rozprowadźcie nieco mąki, ułóżcie ciasto, a następnie lekko rozwałkujcie.
  2. Z tak przygotowanego ciasta wytnijcie paski o szerokości ok. 2-3 cm. Do tej czynności idealnie sprawdzi się na przykład nóż do pizzy.
  3. W małej miseczce umieśćcie wszystkie przyprawy (sól, czosnek i papryki) w dowolnych proporcjach – ważne, żeby stworzyć taką mieszankę, która przypadnie do gustu waszym kubkom smakowym.
  4. Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie dokładnie każdy pasek ciasta francuskiego, a następnie zwińcie w prawą stronę, tak aby powstały ładne, długie kręciołki. 
  5. Na blaszce od piekarnika umieśćcie papier do pieczenia, a następnie ułóżcie kręciołki. Teraz możecie dodatkowo oprószyć je przyprawami z wierzchu, jeśli coś zostało.
  6. W miseczce rozkłóćcie jajko i posmarujcie nim ciasto francuskie. To sprawi, że ładnie się zarumieni i nie przypali.
  7. Przekąskę piecz przez 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

kabanosy w cieście francuskim przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pojutrze Sylwester a wy nie macie pomysłu na przekąski? Te kabanosy w cieście rządzą
Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie z większością składników. Idealnie sprawdza się nie tylko w słodkich przekąskach, ale również tych bardziej wytrawnych. Zapieczone w nim kabanosy podane z sosem czosnkowym, z pewnością zachwycą waszych gości.

Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze! Przepis na kabanosy w cieście francuskim Będziecie potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 200 gramów ulubionych kabanosów 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm. Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy. Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta. Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco. Smacznego! Źródło: gotujmy

Szarlotka Katarzyny Dowbor
Brent Hofacker/Adobe Stock, ons.pl
Gwiazdy
Pyszna i banalnie prosta szarlotka Kasi Dowbor
W jesienno-zimowe wieczory nic nie poprawia nastroju bardziej od gorących jabłek zamkniętych w cieście. Katarzyna Dowbor postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na pyszną i banalnie prostą szarlotkę. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników!

Katarzyna Dowbor znana jest przede wszystkim jako dziennikarka i prowadząca program „Nasz Nowy Dom”. I choć z gotowaniem ma to niewiele wspólnego, kobieta na co dzień jest przecież wspaniałą panią domu. Czas wolny od pomagania innym spędza między innymi w kuchni! Postanowiła więc zdradzić swoim obserwatorom sekret szybkiej i pysznej szarlotki. W taki zimny, deszczowy dzień polecam Wam coś dobrego! Oto przepis na szarlotkę na francuskim cieście, którą zrobiłam z jabłek z mojego ogrodu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Choć kulinaria stanowią niewielką część profilu na Instagramie Katarzyny Dowbor, fani byli zachwyceni przepisem. „Mniam, aż ślinka leci”, „Poproszę o kawałek”, „Oj , Pani Kasiu, spróbuję!”, „Musi być pyszna!”. Ogromny entuzjazm w komentarzach wzbudził również sposób prezencji deseru. „Piękna zastawa”, „I do tego ceramika bolesławiecka”, „Pięknie podane ciasteczko”, „Cudo...zastawa..”, „Pycha, zastawa przepiękna”. Mimo że szarlotkę z przepisu Katarzyny Dowbor nie każdy będzie mógł zjeść na ceramice prosto z Bolesławca, gwarantujemy, że ten fakt nie będzie miał wpływu na smak. Sami się przekonajcie, jakie to pyszne! Przepis na szarlotkę Kasi Dowbor Będziesz potrzebować 5 dużych jabłek (najlepiej z własnego ogrodu) 2 opakowania ciasta francuskiego 100 g cukru do wypieków (jeśli jabłka są naprawdę mało słodkie możesz...

parówki w szlafroczkach przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przekąska na szybko? Te parówki w szlafroczkach podbiją wasze serca
Parówki w szlafroczkach to świetny pomysł nie tylko na śniadanie i kolację, ale również szybką przekąskę w ciągu dnia. Fani ciasta francuskiego z pewnością pokochają ten dziecinnie prosty przepis!

Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić.  Przepis na parówki w szlafroczkach Będziesz potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym) 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki) 4 łyżeczki musztardy 150 gramów mozzarelli w wiórkach 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół). Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki). Ciasto dokładnie owiń wokół parówki. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut. Gotowe! Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!

Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!
Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego. Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat. Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto. Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o: Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki Chłodzeniu go przed pieczeniem Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć! A teraz czas na dokładny przepis: Składniki: 200 ml zimnej wody Łyżka soli 0,5 kg masła 15 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej Przygotowanie: Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła. Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy...