
Ta przekąska zachwyci waszych gości. Idealnie sprawdzi się do noworocznego szampana i innych trunków. W końcu ciasto francuskie z przyprawami nie może zaszkodzić waszemu żołądkowi. Przyrządzenie tych kręciołków jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut!
Przepis na kręciołki czosnkowe
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 gramów)
- 1 jajko
- Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka
Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozpakujcie. Na stolnicy rozprowadźcie nieco mąki, ułóżcie ciasto, a następnie lekko rozwałkujcie.
- Z tak przygotowanego ciasta wytnijcie paski o szerokości ok. 2-3 cm. Do tej czynności idealnie sprawdzi się na przykład nóż do pizzy.
- W małej miseczce umieśćcie wszystkie przyprawy (sól, czosnek i papryki) w dowolnych proporcjach – ważne, żeby stworzyć taką mieszankę, która przypadnie do gustu waszym kubkom smakowym.
- Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie dokładnie każdy pasek ciasta francuskiego, a następnie zwińcie w prawą stronę, tak aby powstały ładne, długie kręciołki.
- Na blaszce od piekarnika umieśćcie papier do pieczenia, a następnie ułóżcie kręciołki. Teraz możecie dodatkowo oprószyć je przyprawami z wierzchu, jeśli coś zostało.
- W miseczce rozkłóćcie jajko i posmarujcie nim ciasto francuskie. To sprawi, że ładnie się zarumieni i nie przypali.
- Przekąskę piecz przez 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl