Udka w śliwowej marynacie
Gotujmy.pl/Berys18
Newsy

Najlepsza marynata do udek pod słońcem. Fenomenalny balans wszystkich smaków

Połączenie smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego to najlepsza z możliwych kombinacji. Udka w takiej marynacie wyjdą wam perfekcyjnie!

Pieczone udka to polska klasyka. Smaczne mięso drobiowe, które dodatkowo nie przerazi nikogo swoją wygórowaną ceną. Do udek z kurczaka trzeba mieć jednak cierpliwość. Zwykłe, szybkie upieczenie ich w piekarniku nie wystarczy, by cieszyć się perfekcyjnym smakiem.

Mięso z uda kurczaka, w przeciwieństwie do piersi, potrzebuje długiej, cierpliwej obróbki termicznej w nie za wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się odpowiednio miękkie, dopieczone, a przede wszystkim zacznie wspaniale odchodzić od kości. A o to przecież chodzi w całej zabawie z udkami! Oprócz tego warto dopilnować, by udka miały jakiś ciekawszy smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak dobrze zamarynować i upiec udka?

Najprościej będzie wtedy, gdy przyrządzicie do udek specjalną marynatę. Całonocne marynowanie mięsa sprawi, że po upieczeniu będzie smakowało idealnie. By domownicy wylizywali po waszych udkach talerze, trzeba dobrze skomponować składniki marynaty.

To wbrew pozorom nie jest aż tak prosta czynność. Głównie ze względu na to, że wiele składników w gorącym piekarniku może się po prostu spalić. Dotyczy to między innymi czosnku – na pewno znacie jego wyjątkowo paskudny smak po przypaleniu.

Nie inaczej jest z papryką w proszku. Ta potrafi przypalić się wyjątkowo szybko. Źle długie pieczenie znoszą także kwaśne dodatki – np. ketchup, sok z cytryny, czy dodawany niekiedy ocet. Co z tym fantem zrobić? Kluczem będzie nieprzesadzenie z tymi dodatkami. Po drugie dobrze byłoby zaopatrzyć się w naczynie żaroodporne.

Wypieczone w nim udka raczej nie powinny się zanadto przypalić z zewnątrz. Uważajcie także na temperaturę pieczenia. Ta może różnić się w zależności od piekarników i programów pieczenia. Najlepiej będzie gdy wybierzecie tryb „góra-dół’’, a temperaturę ustawicie na poziomie ok. 160-170 st. C.

Z racji niedużej stosunkowo temperatury, wydłuży się nieco czas pieczenia. Pyszne, odchodzące od kości mięso otrzymacie po ok. 1,5-2 godzinach pieczenia.

Przepis na marynowane udka

Składniki:

  • Ok. 1 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka miodu
  • Łyżka oleju
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Pół łyżeczki chilli w proszku lub pieprzu cayenne
Zobacz także
Kapitalne i cudownie chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na punkcie ich smaku

Kapitalne udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na ich punkcie

udka z piekarnika przepis

Przepis na udka z piekarnika w pysznej marynacie. Nie da się doprawić ich lepiej

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie.
  2. Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie przyprawy i dodatki w oleju.
  3. Zamarynujcie dokładnie mięso i odstawcie najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Pieczcie udka w naczyniu żaroodpornym do miękkości ok. 2 godziny w temp. 160-170 st. C.
  5. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego 1-2 łyżeczki cukru Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy....

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej
Gotujmy.pl
Newsy
Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę
Kiedy przychodzi pora na smaczny i efektowny obiad dla całej rodziny, spróbujcie czegoś szalonego. Jak np. udka po marynarsku z farszem!

Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz. Jak zrobić farsz na udka po marynarsku? A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie. Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką. Przepis na marynarskie udka: Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 2 łyżki ketchupu pikantnego Czosnek w proszku Papryka w proszku Bazylia Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Oczyśćcie udka. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

pieczone zeberka z winem i miodem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pyszny pomysł na rodzinny obiad? Rumiane żeberka w miodzie i… sekretnym składniku
To właśnie on nadaje żeberkom wyjątkowego aromatu!

Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste. Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak.  To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec. Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie Składniki 1,5 kg żeberek 3 duże cebule 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego 3 duże łyżki miodu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj żeberka i pokrój na kawałki. W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą. Odstaw na kilka godzin do lodówki. W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód. Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało. Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni. Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz. W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Na cebuli połóż obsmażone żeberka. Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170...