Pieczone udka to polska klasyka. Smaczne mięso drobiowe, które dodatkowo nie przerazi nikogo swoją wygórowaną ceną. Do udek z kurczaka trzeba mieć jednak cierpliwość. Zwykłe, szybkie upieczenie ich w piekarniku nie wystarczy, by cieszyć się perfekcyjnym smakiem.

Mięso z uda kurczaka, w przeciwieństwie do piersi, potrzebuje długiej, cierpliwej obróbki termicznej w nie za wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się odpowiednio miękkie, dopieczone, a przede wszystkim zacznie wspaniale odchodzić od kości. A o to przecież chodzi w całej zabawie z udkami! Oprócz tego warto dopilnować, by udka miały jakiś ciekawszy smak.

Jak dobrze zamarynować i upiec udka?

Najprościej będzie wtedy, gdy przyrządzicie do udek specjalną marynatę. Całonocne marynowanie mięsa sprawi, że po upieczeniu będzie smakowało idealnie. By domownicy wylizywali po waszych udkach talerze, trzeba dobrze skomponować składniki marynaty.

To wbrew pozorom nie jest aż tak prosta czynność. Głównie ze względu na to, że wiele składników w gorącym piekarniku może się po prostu spalić. Dotyczy to między innymi czosnku – na pewno znacie jego wyjątkowo paskudny smak po przypaleniu.

Zobacz także:

Nie inaczej jest z papryką w proszku. Ta potrafi przypalić się wyjątkowo szybko. Źle długie pieczenie znoszą także kwaśne dodatki – np. ketchup, sok z cytryny, czy dodawany niekiedy ocet. Co z tym fantem zrobić? Kluczem będzie nieprzesadzenie z tymi dodatkami. Po drugie dobrze byłoby zaopatrzyć się w naczynie żaroodporne.

Wypieczone w nim udka raczej nie powinny się zanadto przypalić z zewnątrz. Uważajcie także na temperaturę pieczenia. Ta może różnić się w zależności od piekarników i programów pieczenia. Najlepiej będzie gdy wybierzecie tryb „góra-dół’’, a temperaturę ustawicie na poziomie ok. 160-170 st. C.

Z racji niedużej stosunkowo temperatury, wydłuży się nieco czas pieczenia. Pyszne, odchodzące od kości mięso otrzymacie po ok. 1,5-2 godzinach pieczenia.

Przepis na marynowane udka

Składniki:

  • Ok. 1 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka miodu
  • Łyżka oleju
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Pół łyżeczki chilli w proszku lub pieprzu cayenne

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie.
  2. Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie przyprawy i dodatki w oleju.
  3. Zamarynujcie dokładnie mięso i odstawcie najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Pieczcie udka w naczyniu żaroodpornym do miękkości ok. 2 godziny w temp. 160-170 st. C.
  5. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl