Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania
Gotujmy.pl
Newsy

Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania

Kupiliście pierś z kurczaka, udka albo skrzydełka, a nie macie planu i koncepcji jak przyrządzić je na obiad? Z nami wam się upiecze!
Hubert Rój
kwiecień 09, 2021

Drób, a właściwie kurczak, to jeden z najchętniej wybieranych rodzajów mięs na obiad przez Polaków.

Mięso kurze jest pożywne, zdrowe i lekkostrawne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Do tego daje się przygotować na setki różnych sposobów.

I być może w tej wielości znajduje się pułapka, w którą często wpadają gospodynie domowe i panie domu.

O jakiej pułapce mówimy? Chodzi oczywiście o pomysł na kolejny obiad z piersią, udkami lub skrzydełkami w roli głównej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić smaczną marynatę do mięsa drobiowego?

Ktoś roztropny powiedział kiedyś, że sztuka gotowania wymaga dużej dozy inteligencji, pomysłowości i sprytu.

Jakże niezbędne są te cechy podczas codziennego gotowania obiadów dla całych rodzin! Jeśli powoli kończą wam się pomysły na kolejne odsłony kurczaka, wypróbujcie naszej poniższej propozycji.

Składniki na taką marynatę na pewno znajdziecie w swoich kuchniach. Nieco miodu, trochę musztardy, odrobina soku z cytryny, a do tego czosnek i rozmaryn. Czyż nie brzmi to przepysznie? Do dzieła!

Zobacz także

Przepis na uniwersalną marynatę do drobiu

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy (rosyjska, kremska, sarepska, a nawet dijon – wybierzcie waszą ulubioną)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu lub rozmaryn suszony
  • Odrobina soli

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie z łupinek, zmiażdżcie i przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do małej miseczki wlejcie olej, sok z cytryny, a także musztardę.
  3. Dodajcie do środka wszystkie przyprawy.
  4. Tak przygotowaną marynatą marynujcie dowolny rodzaj drobiowego mięsa.
  5. Skrzydełka, udka lub pierś nasączoną marynatą należy odłożyć na przynajmniej kilka godzin do lodówki.
    Najlepiej byłoby jednak marynować mięso drobiowe przez całą noc.
  6. Tak przygotowany kurczak jest nazajutrz gotowy do smażenia, grillowania lub pieczenia. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze