Najlepsza dieta przy COVID-19? Włączcie te 3 produkty, a lżej zniesiecie chorobę
Adobe Stock
Newsy

Najlepsza dieta przy COVID-19? Włączcie te 3 produkty, a lżej zniesiecie chorobę

Ta wiedza może okazać się bardzo pomocna, jeśli dopadnie was koronawirus.

To, jak się odżywiacie i jaki macie styl życia, bardzo mocno wpływa na wasze zdrowie. Nie bez powodu popularne przysłowie mówi „jesteś tym, co jesz”. Dieta ma bardzo duże znaczenie w przypadku prewencji wielu chorób, ale także może być niezwykle pomocna przy ich zwalczaniu i powrocie do zdrowia. Nie inaczej jest w przypadku infekcji koronawirusem. Sprawdźcie, co warto jeść w tym wypadku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Koronawirus a dieta

Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na organizm, nie ma żadnej wątpliwości. Dlaczego? Dieta przyczynia się do wzmocnienia całej machiny, jaką jest wasze ciało, a ono lepiej radzi sobie z wszystkimi przeszkodami. Nie ma jeszcze jednego skutecznego leku na COVID, a terapia polega przede wszystkim na wspomaganiu organizmu w walce z infekcją. Wiemy jaką dietę warto wybierać przy infekcji koronowairusem.

Co jeść przy infekcji koronawirusem?

Jeśli przechodzicie COVID-19, być może dotkną was częste i charakterystyczne symptomy: utrata węchu i smaku. Niektórzy sądzą, że brak apetytu to świetna okazja do tego, żeby ograniczyć ilość spożywanego pożywiania i wreszcie schudnąć. To ogromny błąd! Nawet jeśli nie macie apetytu, powinniście przygotowywać odżywcze posiłki i starać się, żeby były jeszcze bardziej bogate w witaminy, minerały i inne wartości niż zazwyczaj. Właściwe odżywianie się w trakcie infekcji, to konieczność do właściwego wsparcia organizmu w walce z wirusem.

Najlepsze produkty przy infekcji COVID-19

Nie od dziś wiadomo, że najbardziej „gęste odżywczo” produkty spożywcze, to warzywa i owoce. Nie może ich zabraknąć w waszej diecie, jeśli przebywacie infekcję koronawirusem. Pamiętajcie, żeby jadać minimum 5 porcji (400g) warzyw i owoców dziennie. Najlepiej, żeby było ich jeszcze więcej. 

Kolejnym produktem, który warto włączyć do swojego jadłospisu, są ryby. Szczególnie zdrowe są tłuste ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie. Do tłustych ryb morskich należą:

  • Łosoś
  • Tuńczyk
  • Śledź
  • Makrele
  • Szprotki i sardynki

Właściwe odżywianie w trakcie infekcji COVID-19, zwiększy szansę na szybszy powrót do zdrowia i pełną regenerację sił!

Czytaj także:

 

 

COVID-19, koronawirus, dieta podczas koronawirusa
Pixabay/Tumisu
Newsy
Takie jedzenie chroni przed ciężkim zachorowaniem na COVID-19. Z łatwością kupisz je w każdym sklepie
Epidemia koronawirusa spowodowała, że dbamy o siebie ze zdwojoną siłą. Jak wiadomo, odporność bierze się głównie m.in. z odpowiedniego odżywiania.

Możemy sobie pomóc w walce z infekcją sięgając po wybrane produkty spożywcze. Nie są ani wymyślne, ani specjalne drogie. Ich wpływ na zdrowie jest jednak nieoceniony. Jakie artykuły warto kupować? COVID-19 atakuje system odpornościowy Koronawirus dotyka zarówno osoby starsze i młode. Można go przechodzić w sposób bezobjawowy albo ciężki, z koniecznością antybiotykoterapii i kłopotliwej hospitalizacji. Wciąż obowiązuje nakaz noszenia maseczek, a szpitale są jednym z większych siedlisk różnych infekcji. Jak uchronić się przed szpitalnym łóżkiem? Odpowiednia dieta może ochronić przed koronawirusem? Odpowiedź na to pytanie uspokoiłaby setki tysięcy ludzi, którzy każdego dnia, w obawie przed zakażeniem, rezygnują z wielu dotychczasowych aktywności. Z publicznego obiegu wyłączone są nadal obiekty sportowe, sektor kulturalny i zdecydowana część gastronomii z możliwością jedzenia na miejscu. Jak się okazuje właśnie odpowiednie jedzenie jest sekretem, który pomaga walczyć z wirusem, a nawet ochronić organizm przed rozwinięciem się COVID-19. Aktualne badania wykazują bowiem, że osoby z zaburzoną mikrobiotą jelitową są znaczenie bardziej narażone na ciężki przebieg koronawirusa. Działanie bakterii jelitowych na przebieg COVID-19 Jak donoszą internetowe portale, poprawienie stanu jelit może skutecznie wspomóc pacjentów w walce z chorobą. Polacy jako pierwsi na świecie zdecydowali się na sprawdzenie działania bakterii jelitowych na przebieg COVID-19. Co bakterie jelitowe mają do SARS-CoV-2? Jak się okazuje, co potwierdzają badanie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, wpływ bakterii jelitowych na koronawirusa jest bardzo duży. Bakterie te mają wpływ na cały nasz organizm. Mogą być powodem podatności na depresję, zmian w apetycie i układzie immunologicznym. Duża...

jak dbać o odporność
Adobe Stock
Zdrowie
Te nawyki każdego dnia osłabiają twoją odporność. Krzywda na własne życzenie...
Jeśli chorujesz częściej niż 2 razy do roku, powinnaś dokładnie przeanalizować swoje nawyki. Wiele z nich może prowadzić do rozwoju wirusów, bakterii i grzybów, z którymi stykasz się przecież na co dzień.

Zanim w Polsce wybuchła pandemia wiele osób nie zdawało sobie sprawy z tego, jak wszechobecne w naszym życiu są bakterie i wirusy. Tak naprawdę mamy z nimi do czynienia każdego dnia. Bez względu na to czy wychodzimy z domu, czy też nie. One są wszędzie.  Walkę z tymi patogenami codziennie toczy nasz układ odpornościowy. Prawidłowo funkcjonujący powinien sprawić, że choroby będą dotykać nas stosunkowo rzadko. Jednak osłabiony nie ma siły chronić naszego organizmu. Ten staje się więc o wiele bardziej podatny na infekcje.  Prawdopodobnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że na pracę układu odpornościowego ogromny wpływ mają twoje nawyki.  Niezróżnicowana dieta Do prawidłowego funkcjonowaniu układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, E oraz C, ale także żelazo, cynk i selen. Dlatego tak ważna jest zróżnicowana dieta. Wszystkich wartości nie znajdziesz bowiem w jednym produkcie. Pamiętaj więc, aby spożywać zarówno warzywa i owoce, jak również mięso, ryby, nabiał oraz nasiona. Używki  Nie od dziś wiadomo, że alkohol wypłukuje z organizmu ważne witaminy. Dlatego też spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko infekcji. Na układ odpornościowy negatywnie wpływa również nikotyna, która podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych. Te stają się bardziej podatne na działanie szkodliwych patogenów. Niemycie rąk Wydaje ci się to zbyt banalne? Niepotrzebnie. Częste mycie rąk naprawdę wspiera układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi infekcji. Pamiętaj więc, żeby robić to nie tylko po skorzystaniu z ubikacji, ale również po każdym przyjściu do domu, wydmuchaniu nosa, czy odwiedzinach u osoby chorej. Niedojadanie posiłków Każdy organizm potrzebuje energii do walki z różnymi patogenami. Niedojadając więc posiłków lub jedząc ich za...

Witamina C i koronawirus
Liliya Trott, iunewind/Adobe Stock
Zdrowie
Czy witamina występująca w brukselce, pietruszce czy papryce może chronić przed zakażeniem COVID-19? Specjalista nie ma wątpliwości
Nasza wiedza na temat koronawirusa jest coraz większa. Jednak wciąż słyszymy kolejne plotki, które prowadzą jedynie do nieporozumień. Jedna z nich dotyczy witaminy C.

Polacy starają się walczyć z zagrożeniem epidemiologicznych jak tylko mogą. Oprócz tradycyjnego zabezpieczenia się przed zakażeniem, wszyscy chcemy wzmacniać swoją odporność. Najchętniej wybieramy tradycyjne, domowe metody. Witaminy a koronawirus W obiegu panuje jednak plotka, jakoby wirus COVID-19 źle znosił zderzenie z dużą dawką witaminy C w naszym organizmie. Czy w ten sposób możemy zwiększyć swoje szansę na ochronę przed zakażeniem i ciężki przebieg ewentualnej choroby? Nie od dziś wiemy, że odpowiedni poziom witaminy C w organizmie, to podstawa w walce z bakteriami, infekcjami i wszelkiego rodzaju wirusami. Jest tak zwłaszcza w okresie chorobowym, czyli na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną. Spożywanie produktów zawierających wspomnianą witaminę jest więc niezbędne w staraniu o mocny system odpornościowy. Pomarańcze, cytryny, ale także papryka, pietruszka i brukselka to doskonałe źródła kwasu askorbinowego, jak czasami nazywamy także witaminę C. Ich spożywanie jest nieodzowne bez względu na to, czy znajdujemy się w okresie pandemii, czy poza nim. Co jeść? Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że witamina C i jej poziom w naszym organizmie odpowiadają za to, jak znosimy kontakt z niebezpiecznymi wirusami. Nie inaczej jest w starciu z owianym złą sławą koronawirusem. Jednak czy zjedzenie jeszcze większych ilości produktów bogatych w witaminę C pozwoli nam na szczególnie mocną ochronę? Jak powiedziała na łamach portalu abczdrowie.pl dr Lidia Stopyra: - Witamina C pomaga organizmowi w walce z infekcjami, ale nie chroni przed zakażeniem. Odpowiedź na nasze rozterki być więc tylko jedna. Ponadto, jak wynika z obecnej wiedzy w zakresie obrony przed wirusami i bakteriami, zwiększanie poziomo witaminy C w naszym organizmie ponad zalecaną normę jest pozbawione sensu. Co to oznacza? Jeżeli...

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem
Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.

Witamina D ma wiele cennych właściwości Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje.  Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19 Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych. Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych. Skonsultuj suplementacje z lekarzem Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia...