krupnik przepis
AdobeStock
Newsy

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy

Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!
Katarzyna Wyborska
marzec 11, 2021

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. To proste i bardzo sycące danie, a do tego jakie zdrowe! By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do krupniku?

By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu) nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat. Przekonajcie się sami!

Przepis na krupnik

Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Ćwierć selera
  • Kawałek pora
  • 250 g ziemniaków
  • 1 szyja z indyka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 kość cielęca
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g)
  • 2 suszone grzyby
  • 2 łyżki masła
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna.
  2. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut.
  3. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni.
  4. Następnie do dużego garnka włóżcie umyte mięso z kurczaka, opaloną cebule, obrane warzywa i dodajcie jeden liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego i suszone grzyby.
  5. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gdy zawartość zacznie się gotować, skręćcie ogień i gotujcie przez 40 minut. Dodajcie sól i pieprz.
  6. Gdy mięso już się ugotuje, odcedźcie wywar. Obierzcie mięso, pokrójcie na kawałki i odłóżcie, a marchew i pietruszkę pokrójcie w kostkę.
  7. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i włóżcie do garnka z wywarem. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  8. Do garnka włóżcie z powrotem marchew i pietruszkę, dodajcie kaszę ugotowaną z masłem, pokrojone kawałki mięsa i jeszcze jedną łyżkę masła. Podgrzejcie i doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Krupnik podawajcie zabielony śmietaną, z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Komentarze
Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Przeczytaj
Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

Przeczytaj
krupnik przepis
Adobe Stock
Newsy Magda Gessler sprzedaje krupnik za niebotyczną cenę. Bez trwonienia pieniędzy zrobisz go w domu taniej 
Rozgrzewający krupnik to danie, po które sięgamy bardzo często, szczególnie zimą. Znana restauratorka, Magda Gessler, sprzedaje go za 50 złotych za 900 ml. Wydając tę samą kwotę w sklepie i przyrządzając zupę samodzielnie uzyskasz aż dwa razy tyle przysmaku.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ceny dań w restauracjach oraz sklepach Magdy Gessler zwalają z nóg. Nie każdy może sobie na nie pozwolić. Na szczęście w sieci nie brakuje przepisów autorstwa gwiazdy. Dzięki temu z powodzeniem możesz przyrządzać różne przysmaki bez trwonienia pieniędzy.  Nie inaczej jest w przypadku krupniku na żeberkach cielęcych. Upichcony według receptury znanej restauratorki będzie smakował wybornie! Przepis na krupnik według Magdy Gessler Będziesz potrzebować 2 litry wody 500 gramów żeberek cielęcych Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 300 gramów ziemniaków 100 gramów kaszy pęczak 30 gramów suszonych grzybów 100 ml śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pietruszka Przygotowanie Żeberka umyj i umieść w dużym garnku. Dodaj również kaszę oraz suszone grzyby. Całość zalej zimną wodą do ¾ wysokości i zagotuj.  Trzymaj na ogniu przez ok. 1 godzinę lub dłużej, do momentu, w którym mięso zacznie odchodzić od kości. Po upływie tego czasu dopraw wywar solą oraz pieprzem i zamieszaj. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa obierz i umieść w całości w garnku z wywarem. Dopraw majerankiem oraz pietruszką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w niewielką kosteczkę, a następnie ugotuj je w czystym garnku. Po upływie godziny zdejmij zupę z ognia, wyjmij z niej żeberka i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki i ponownie umieść w garnku. W garnku umieść też ugotowane ziemniaki. Do szklanki lub małej miseczki nalej dwie chochle zupy i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia się...

Przeczytaj
gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!
Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś! Zapomniana gęsina Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś! Przepis na faszerowaną gęś po polsku Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie: 1 porcję gęsi (około 4 kg) 1 gęsią wątróbkę 3 saszetki kaszy gryczanej 3 plastry boczku 1 dużą cebulę 1 marchew Kilka podgrzybków Natkę pietruszki 1 jajo Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. W...

Przeczytaj