Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów.

I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru.

By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu) nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat. Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna

Przepis na krupnik

Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Ćwierć selera
  • Kawałek pora
  • 250 g ziemniaków
  • 1 szyja z indyka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 kość cielęca
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g)
  • 2 suszone grzyby
  • 2 łyżki masła
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna.
  2. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut.
  3. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni.
  4. Następnie do dużego garnka włóżcie umyte mięso z kurczaka, opaloną cebule, obrane warzywa i dodajcie jeden liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego i suszone grzyby.
  5. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gdy zawartość zacznie się gotować, skręćcie ogień i gotujcie przez 40 minut. Dodajcie sól i pieprz.
  6. Gdy mięso już się ugotuje, odcedźcie wywar. Obierzcie mięso, pokrójcie na kawałki i odłóżcie, a marchew i pietruszkę pokrójcie w kostkę.
  7. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i włóżcie do garnka z wywarem. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  8. Do garnka włóżcie z powrotem marchew i pietruszkę, dodajcie kaszę ugotowaną z masłem, pokrojone kawałki mięsa i jeszcze jedną łyżkę masła. Podgrzejcie i doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Krupnik podawajcie zabielony śmietaną, z dodatkiem świeżej natki pietruszki.