Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy

Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów.

I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru.

By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu) nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat. Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na krupnik

Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Ćwierć selera
  • Kawałek pora
  • 250 g ziemniaków
  • 1 szyja z indyka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 kość cielęca
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g)
  • 2 suszone grzyby
  • 2 łyżki masła
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Śmietana
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sól
Zobacz także
Mamy sposób na gęstszy i bardziej esencjonalny krupnik. Chodzi o ten prosty zabieg przed gotowaniem

Sposób na gęstszy i bardziej esencjonalny krupnik. Chodzi o ten prosty zabieg przed gotowaniem

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak

Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak

Przygotowanie:

  1. Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna.
  2. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut.
  3. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni.
  4. Następnie do dużego garnka włóżcie umyte mięso z kurczaka, opaloną cebule, obrane warzywa i dodajcie jeden liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego i suszone grzyby.
  5. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gdy zawartość zacznie się gotować, skręćcie ogień i gotujcie przez 40 minut. Dodajcie sól i pieprz.
  6. Gdy mięso już się ugotuje, odcedźcie wywar. Obierzcie mięso, pokrójcie na kawałki i odłóżcie, a marchew i pietruszkę pokrójcie w kostkę.
  7. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i włóżcie do garnka z wywarem. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  8. Do garnka włóżcie z powrotem marchew i pietruszkę, dodajcie kaszę ugotowaną z masłem, pokrojone kawałki mięsa i jeszcze jedną łyżkę masła. Podgrzejcie i doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Krupnik podawajcie zabielony śmietaną, z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

krupnik przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wzbogaćcie krupnik tym sekretnym składnikiem ze swojej kuchni. Będzie smakowała jak nigdy przedtem
Dokuczają wam zimowe mrozy? Zróbcie smaczny krupnik z wyjątkowym dodatkiem!

Przepis na tę zupę jest znany w Polsce od wieków. Nic dziwnego – w końcu kasza stanowiła kiedyś podstawę diety polskich chłopów (ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero wiele lat po odkryciu Ameryki). Przygotowuje się go rzecz jasna na bazie bulionu warzywnego, a w bogatszej wersji mięsnego. Składniki na krupnik były i są bardzo tanie, dlatego kiedyś była to jedna z częściej spożywanych zup w Polsce. W dodatku jest bardzo zdrowy! Zawiera między innymi witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz żelazo. Przepis na wyjątkowy krupnik z dodatkiem grzybów Jeśli naszła was ochota na krupnik, to zróbcie go z tego przepisu. Tak przyrządzona zupa, ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu jednego składnika – grzybów! W sezonie wykorzystajcie świeże, a zimą - suszone. Spokojnie! Taki dodatek wcale nie sprawi, że wasz tradycyjny krupnik przemieni się w zupę grzybową. Tak czy owak, grzybki świetnie będą komponowały się z kaszą jęczmienną  Do przygotowania krupniku będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 nogę z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej 1 marchewkę Pół pietruszki Kawałeczek selera 2 ziemniaki 1 łyżkę masła Suszone lub świeże grzyby Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pietruszkę Przygotowanie: Mięso umyjcie, a warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę. Do garnka włóżcie mięso, pokrojone warzywa, grzyby oraz wsypcie kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Zalejcie wszystko zimną wodą i zacznijcie gotować. Kaszę wysypcie do miski i wypłuczcie kilka razy w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie przez godzinę. Gdy krupnik będzie już ugotowany, dodajcie do niego łyżkę masła. I gotowe! Krupnik podawajcie z pokrojonym mięsem z ugotowanego kurczaka.

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie.  Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrójcie na plastry. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą,...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...

krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu. Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa. Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń. W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie. Przepis na domowy krupnik Składniki 150g warkocza ze schabu środkowego 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól i pieprz do smaku szczypta kurkumy (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki. Gotujcie do...