Nerki wieprzowe to mięso o bardzo delikatnym smaku, ale mocnym zapachu. Mają czerwono-fioletową barwę i gładką, lśniącą powierzchnię. Warto je włączyć do swojej diety, chociażby z uwagi na zawarte w nich cenne wartości odżywcze. 

Cynaderki to przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, ale również żelaza oraz witamin – A, D, E, K, B1, B2, B12, PP i C. Nie ulega wątpliwości, że ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ponadto prawidłowo przygotowane podroby są naprawdę pyszne, szczególnie z tego przepisu.

Przepis na cynaderki w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

  • 4 nerki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżkę mąki
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • Musztarda sarepska
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Nerki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie przetnijcie je na pół i usuńcie z nich przewody moczowe.
  2. Tak przygotowane mięso umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 30 minut. 
  3. Po upływie tego czasu przełóżcie nerki do garnka, zalejcie wrzącą wodą (tak, żeby tylko zakryła mięso) i gotujcie przez ok. 3 minuty. 
  4. Po obróbce termicznej wyjmijcie mięso z garnka, pokrójcie na plasterki i odstawcie do lekkiego wystudzenia. Kiedy już przestaną być takie gorące, obtoczcie je w mące.
  5. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i zeszklijcie na nim warzywo. Po kilku minutach dodajcie obtoczone w mące cynaderki. Całość smażcie, aż do zarumienienia. 
  6. Na koniec umieśćcie na patelni śmietanę oraz przyprawy – musztard, pieprz, sól, słodką paprykę. Mięso wraz z pozostałymi składnikami duście jeszcze przez ok. 10 minut do powstania aksamitnego sosu.
  7. Podawajcie z kaszą lub z ziemniakami i surówkami. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: