Nerki wieprzowe to mięso o bardzo delikatnym smaku, ale mocnym zapachu. Mają czerwono-fioletową barwę i gładką, lśniącą powierzchnię. Warto je włączyć do swojej diety, chociażby z uwagi na zawarte w nich cenne wartości odżywcze.
Cynaderki to przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, ale również żelaza oraz witamin – A, D, E, K, B1, B2, B12, PP i C. Nie ulega wątpliwości, że ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ponadto prawidłowo przygotowane podroby są naprawdę pyszne, szczególnie z tego przepisu.
Przepis na cynaderki w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
- 4 nerki wieprzowe
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżkę mąki
- 150 ml śmietany 18 proc.
- Musztarda sarepska
- Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Nerki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie przetnijcie je na pół i usuńcie z nich przewody moczowe.
- Tak przygotowane mięso umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu przełóżcie nerki do garnka, zalejcie wrzącą wodą (tak, żeby tylko zakryła mięso) i gotujcie przez ok. 3 minuty.
- Po obróbce termicznej wyjmijcie mięso z garnka, pokrójcie na plasterki i odstawcie do lekkiego wystudzenia. Kiedy już przestaną być takie gorące, obtoczcie je w mące.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i zeszklijcie na nim warzywo. Po kilku minutach dodajcie obtoczone w mące cynaderki. Całość smażcie, aż do zarumienienia.
- Na koniec umieśćcie na patelni śmietanę oraz przyprawy – musztard, pieprz, sól, słodką paprykę. Mięso wraz z pozostałymi składnikami duście jeszcze przez ok. 10 minut do powstania aksamitnego sosu.
- Podawajcie z kaszą lub z ziemniakami i surówkami.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl