Cynaderki najlepiej smakują z kaszą okraszoną słoniną. Spróbujcie a będziecie w siódmym niebie
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowo-wieprzowym. Oszalejecie na punkcie ich smaku

Jeśli są tu jacyś fani podrobów, ten przepis jest właśnie dla nich. Chociaż, może nawet ci, którzy za nimi nie przepadają, w końcu się przekonają, że prawidłowo przyrządzone mogą być naprawdę smaczne. Cynaderki z tego przepisu z pewnością was zachwycą. Z dodatkiem kaszy okraszonej słoniną będą stanowić kompletny, pożywny i zdrowy obiad.

Nerki wieprzowe to mięso o bardzo delikatnym smaku, ale mocnym zapachu. Mają czerwono-fioletową barwę i gładką, lśniącą powierzchnię. Warto je włączyć do swojej diety, chociażby z uwagi na zawarte w nich cenne wartości odżywcze. 

Cynaderki to przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, ale również żelaza oraz witamin – A, D, E, K, B1, B2, B12, PP i C. Nie ulega wątpliwości, że ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ponadto prawidłowo przygotowane podroby są naprawdę pyszne, szczególnie z tego przepisu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na cynaderki w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

  • 4 nerki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżkę mąki
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • Musztarda sarepska
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki
Zobacz także
jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku

Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku

Przygotowanie:

  1. Nerki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie przetnijcie je na pół i usuńcie z nich przewody moczowe.
  2. Tak przygotowane mięso umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 30 minut. 
  3. Po upływie tego czasu przełóżcie nerki do garnka, zalejcie wrzącą wodą (tak, żeby tylko zakryła mięso) i gotujcie przez ok. 3 minuty. 
  4. Po obróbce termicznej wyjmijcie mięso z garnka, pokrójcie na plasterki i odstawcie do lekkiego wystudzenia. Kiedy już przestaną być takie gorące, obtoczcie je w mące.
  5. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i zeszklijcie na nim warzywo. Po kilku minutach dodajcie obtoczone w mące cynaderki. Całość smażcie, aż do zarumienienia. 
  6. Na koniec umieśćcie na patelni śmietanę oraz przyprawy – musztard, pieprz, sól, słodką paprykę. Mięso wraz z pozostałymi składnikami duście jeszcze przez ok. 10 minut do powstania aksamitnego sosu.
  7. Podawajcie z kaszą lub z ziemniakami i surówkami. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu a będą obłędne
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu, a będą obłędne
Palce lizać! Jedliście kiedyś nerki przygotowane w ten sposób?

Podroby to całkiem popularny, jednak wciąż niedoceniany produkt. Wiele osób zajada się wątróbką, często można usłyszeć o gulaszu z żołądków lub kurzych serc, ale czy kiedykolwiek przygotowywaliście nerki wieprzowe? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na pyszne nerki wieprzowe z pieczarkami Nerki to bardzo wdzięczy produkt. Są też naprawdę tanie! Nauczcie się je przygotowywać, może polubicie ich specyficzny smak. Żeby obrobić nerki trzeba trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto! Składniki na nerki wieprzowe z pieczarkami 0.5 kg nerek 4 cebule 50 g smalcu 1 łyżka masła 300 g pieczarek liście laurowe ziele angielskie bulion lub kostka bulionowa pieprz mielony papryka mielona majeranek 2 łyżki mąki Ok. 4 szklanki wody (jeśli nie korzystacie z bulionu) Przygotowanie nerek z pieczarkami Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie je wodą. Odstawcie do namoczenia. Po ok. godzinie moczenia wymieńcie wodę na świeżą. Powtórzcie czynność kilka razy, żeby nerki były naprawdę dobrze wymoczone. To konieczne, by były smaczne. Gdy nerki będą już bardzo dobrze opłukane, odcedźcie je. Wykrójcie z nerek moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Zalejcie wodą i znowu odstawcie do namoczenia. Zmieńcie wodę po raz kolejny. Po ostatnim moczeniu włóżcie nerki do garnka, zlejcie litrem wody, zagotujcie i odcedźcie. Pokrójcie gotowane nerki w talarki. Rozgrzejcie na patelni smalec, dodajcie nerki i obsmażcie je z każdej strony odrobinę. Koniecznie smażcie je na smalcu, najlepiej smakuje. Włóżcie obsmażone nerki do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i bulion lub kostkę bulionową. Pieczarki pokrójcie na połówki lub...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Natrzyjcie tym schabowe przed smażeniem, a pokochacie ich wyrazisty smak. Uwaga! To danie uzależnia
Przepyszny, soczysty i kruchy schabowy, to podstawa niedzielnego obiadu. Aby ich smak był naprawdę wyrazisty, przed smażeniem koniecznie natrzyjcie kotlety świeżym czosnkiem.

Choć kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, każda pani domu przyrządza je nieco inaczej, szukając idealnych przypraw i składników, które nadadzą im wyjątkowo wyrazistego smaku. My polecamy, by przed smażeniem natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. Panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażone na bardzo dobrze rozgrzanym oleju będą smakować naprawdę wybornie. Nie zapomnijcie oczywiście o przyrządzeniu ulubionych dodatków – zasmażanych buraczków lub mizerii, a także tłuczonych lub pieczonych w piecu ziemniaczków. Palce lizać. Przepis na wyraziste kotlety schabowe Będziecie potrzebować: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku  250 ml mleka 2 ząbków czosnku 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej oleju kokosowego do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, papryki Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim kotlety. Możecie również użyć czosnku granulowanego. Tak przygotowane mięso umieśćcie w dowolnym naczyniu, zalejcie mlekiem, doprawcie solą, pieprzem i papryką, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe. Smażcie je na...

żeberka z kapustą przepis
Adobe Stock
Przepisy
Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie
Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą tworzą istne „niebo w gębie”. Do tego wyjątkowego dania koniecznie dodajcie suszone śliwki. Ten smak z pewnością was nie zawiedzie!

Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Wasi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać!  Przepis na żeberka z kapustą Będziecie potrzebować: 1 płat żeberek wieprzowych 1 kilogram kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 30 gramów suszonych grzybów 50 gramów suszonych śliwek 400 ml rosołu Olej  Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia grzybów. Włóżcie je do niewielkiej miseczki, zalejcie letnią wodą i pozostawcie na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możecie odcedzić je z wody i pokroić w paski. Płat żeberek natrzyjcie dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrójcie mięso na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie trzy łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmażcie z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmijcie mięso z ognia i dajcie mu odpocząć. Cebulę i czosnek obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na tej samej patelni, na której przygotowywaliście żeberka. Po chwili zdejmijcie z ognia i przełóżcie do małej miseczki. Z kapusty kiszonej odlejcie wodę i pokrójcie ją na mniejsze kawałki (możecie ją przepłukać, ale pamiętajcie, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku).  Kapustę umieśćcie na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smażcie przez ok. 4 minuty, a następnie podlejcie gorącym rosołem. Dodajcie pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zamieszajcie i...