Tradycyjne pyzy to genialny pomysł na rodzinny obiad. Zróbcie je z tego przepisu, a domownicy będą zachwyceni! Pyzy smakują naprawdę wyjątkowo, dzięki jednemu składnikowi. Jest nim szczególna przyprawa, czyli majeranek. 

Nie pomyśleliście wcześniej, by przyrządzić tego typu kluski? Z tym dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Rzućcie okiem na nasz przepis i zabierajcie się biegiem do pracy!

Przepis na pyzy z mięsem

Do przygotowania fantastycznych pyz z mięsnym nadzieniem będą wam potrzebne składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • Kilogram ziemniaków
  • Szklanka mąki
  • 2 jajka
  • Łyżka soli

Do nadzienia:

  • 400 g mięsa – tak naprawdę może być dowolne. Wieprzowe, wołowe albo mieszane. Ważne, by nie było zbyt tłuste. Nie polecamy też robić farszu tylko z mięsa drobiowego, ponieważ wyjdzie z kolei zbyt suche.
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Do skwarków:

  • Boczek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyte, ale nieobrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem i gotujcie, aż całkiem zmiękną.
  2. W tym czasie zmielcie mięso, a cebulę drobno posiekajcie. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie cebulę przez kilka minut, by się zeszkliła.
  3. Gdy zeszklona cebula ostygnie, dodajcie ją do mięsa. Wbijcie jajko i doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie.
  4. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je, zalejcie zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.
  5. Boczek i cebulę pokrójcie w kosteczkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie boczek. Gdy już się nieco wytopi, dodajcie cebulę i smażcie do momentu, aż się zrumieni.
  6. Kiedy ziemniaki będą już chłodniejsze, obierzcie je i zmielcie w maszynce (jeśli nie macie maszynki do mięsa, możecie użyć tłuczka). Do zmielonych ziemniaków, wsypcie szklankę mąki, dodajcie dwa jajka i sól. Zagniećcie ciasto i podzielcie je na 4 części.  
  7. Podsypcie stolnicę mąką, wyłóżcie na nią po jednej części ciasta i uformujcie 4 wałki szerokie na 4 cm. Każdy pokrójcie w kawałeczki o szerokości 3 cm.
  8. Pokrojone kawałki rozpłaszczcie na kształt małych placuszków. Włóżcie do każdego z nich farsz i zawińcie w kulkę.
  9. W garnku zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej pyzy. Gotujcie przez 3 minuty.

I gotowe! Pyzy podawajcie z przyrządzonymi w trakcie skwarkami. Smacznego!

Zobacz także: