ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy

Najłatwiejsze i najszybsze leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania i użycia miksera

Nie macie zbyt dużych zdolności kulinarnych albo nie chcecie tracić czasu w kuchni, a czeka was wizyta gości? Idealnie wówczas sprawdzi się leniwa drożdżówka. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, gdyż składniki wystarczy dodać do jednego naczynia. Smak jest nie do podrobienia! Zaskoczcie bliskich tym wypiekiem.

Ciasto drożdżowe jest uważane za jedno z trudniejszych do przygotowania, a to wszystko za sprawą przyrządzenia rozczynu z drożdży. Nieodpowiednie proporcje czy warunki mogą być przyczyną nieudanego wypieku. Dla osób stawiających pierwsze kroki w tej kwestii, jak i dla zabieganych idealnie sprawdzi się drożdżówka dla leniwych!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Leniwe ciasto drożdżowe

Jak wynika z samej nazwy wypieku, drożdżówka nie wymaga zbyt dużej uwagi oraz umiejętności kulinarnych. Większość składników dodaje się do miski i odstawia na kilka godzin. Po upływie tego czasu dodaje się resztę, a także miesza całość. Później ciasto wystarczy przełożyć do formy oraz upiec. Z tym ciastem poradzi się nawet laik kulinarny, który nie ma na co dzień styczności z kuchnią. Taka drożdżówka to idealny pomysł na deser do kawy bądź samodzielny posiłek z kubkiem ciepłego mleka. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika! 

Przepis na leniwą drożdżówkę

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, suszone morele)

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski dodawajcie po kolei dane produkty: rozkruszone drożdże, połowę cukru, wcześniej roztrzepane jajka, drugą część cukru, ciepłe mleko oraz olej. Ważna jest kwestia zachowania podanej kolejności, gdyż dzięki temu będziecie mieć pewność, iż rozczyn się uda. Wszystkie składniki powinny być również rozłożone równomiernie. Tych produktów pod żadnym pozorem nie wolno mieszać. Naczynie ze składnikami należy przykryć folią spożywczą bądź ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny.
  2. W międzyczasie przygotujcie bakalie do ciasta. Pokrójcie je w niewielką kostkę, a następnie przełóżcie je do miseczki. Dodajcie do nich jedną łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszajcie. Bakalie powinny dobrze pokryć się białym proszkiem.
  3. Gdy rozczyn wyrośnie to odkrycie go, a do środka dodajcie pozostałą mąką oraz przygotowane bakalie. Całość dobrze wymieszajcie za pomocą drewnianej łyżki bądź mikserem z hakiem.
  4. Przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia bądź wysmarujcie masłem i wysypcie bułką tartą.
  5. Do przygotowanej formy przełóżcie ciasto. Włóżcie je do zimnego piekarnika i ustawcie temperaturę na 175 stopni. Drożdżówkę pieczcie przez 45 minut. 
  6. Na 20 minut przed końcem pieczenia ciasto posypcie przygotowaną kruszonką.
  7. Ekspresowa drożdżówka idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. Smacznego!
Komentarze