ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy

Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania i używania miksera. Najłatwiejsze i najszybsze 

Ciasto drożdżowe to jeden z najtrudniejszych wypieków, którego przygotowanie wymaga sporych umiejętności. Zrywamy z tym przekonaniem, bo mamy dla was przepis na dziecinnie proste drożdżowe, które każdemu wychodzi.

Ciasto drożdżowe jest uważane za jedno z trudniejszych do przygotowania, a to wszystko za sprawą przyrządzenia rozczynu z drożdży. Nieodpowiednie proporcje czy warunki mogą być przyczyną nieudanego wypieku. Dla osób stawiających pierwsze kroki w tej kwestii, jak i dla zabieganych, idealnie sprawdzi się drożdżówka dla leniwych.

Jak wynika z samej nazwy wypieku, drożdżówka nie wymaga zbyt dużej uwagi oraz umiejętności kulinarnych. Większość składników dodaje się do miski i odstawia na kilka godzin. Po upływie tego czasu dodaje się resztę i miesza całość.

Później ciasto wystarczy przełożyć do formy oraz upiec. Z tym ciastem poradzi się nawet laik kulinarny, który nie ma na co dzień styczności z kuchnią. Taka drożdżówka to idealny pomysł na deser do kawy bądź samodzielny posiłek z kubkiem ciepłego mleka. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na leniwą drożdżówkę

Do przygotowania leniwej drożdżówki będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni.

Zobacz także
Czekoladowe ciasto z ziemniaków na weekend.  Podpowiadamy jak je zrobić

Przepis na czekoladowe ciasto z ziemniaków. 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach 

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, suszone morele)

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski dodawajcie po kolei dane produkty: rozkruszone drożdże, połowę cukru, wcześniej roztrzepane jajka, drugą część cukru, ciepłe mleko oraz olej. Ważna jest kwestia zachowania podanej kolejności, gdyż dzięki temu będziecie mieć pewność, iż rozczyn się uda. Wszystkie składniki powinny być również rozłożone równomiernie. Tych produktów pod żadnym pozorem nie wolno mieszać. Naczynie ze składnikami należy przykryć folią spożywczą bądź ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny.
  2. W międzyczasie przygotujcie bakalie do ciasta. Pokrójcie je w niewielką kostkę, a następnie przełóżcie je do miseczki. Dodajcie do nich jedną łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszajcie. Bakalie powinny dobrze pokryć się białym proszkiem.
  3. Gdy rozczyn wyrośnie to odkrycie go, a do środka dodajcie pozostałą mąką oraz przygotowane bakalie. Całość dobrze wymieszajcie za pomocą drewnianej łyżki bądź mikserem z hakiem.
  4. Przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia bądź wysmarujcie masłem i wysypcie bułką tartą.
  5. Do przygotowanej formy przełóżcie ciasto. Włóżcie je do zimnego piekarnika i ustawcie temperaturę na 175 stopni. Drożdżówkę pieczcie przez 45 minut. 
  6. Na 20 minut przed końcem pieczenia ciasto posypcie przygotowaną kruszonką.
  7. Ekspresowa drożdżówka idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...

Chleb przepis
Adobe Stock
Przepisy
Tradycyjny polski chleb, który pokochacie. Nie będziecie chcieli jeść innego. Łatwa i tania receptura
Niesamowicie miękki w środku i rozkosznie chrupiący na zewnątrz – taki właśnie powinien być idealnie przyrządzony, tradycyjny, polski chleb. Kto spróbował go choć raz z pewnością potwierdzi, że nasze pieczywo jest najlepsze na świecie.

Polski chleb to pierwsze, za czym tęsknimy wyjeżdżając za granicę. W końcu tak dobrego pieczywa nie podają praktycznie nigdzie. Na szczęście, niezależnie od miejsca, w którym przebywasz możesz go upiec samodzielnie! Ten przepis jest banalnie prosty, a składniki niewiarygodnie tanie! Przepis na chleb Będziesz potrzebować 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Ulubione ziarna, na przykład słonecznik Sól Przygotowanie Zacznij od przygotowania zaczynu . W niewielkiej misce umieść rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodaj łyżeczkę cukru i ½ szklanki mąki żytniej. Całość zalej 125 ml ciepłej wody i zamieszaj, tak aby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowany zaczyn przykryj ścierką i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieść pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodaj zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznij dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub, jeśli go nie masz, nasmaruj olejem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej foremki przełóż przygotowane wcześniej ciasto i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę (dla lepszego i szybszego efektu foremkę możesz postawić na przykład na kaloryferze i przykryć ściereczką). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C.  Kiedy ciasto ładnie wyrośnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz przez kolejne ok. 40 minut. Tak przygotowany chleb wyjmij z foremki, usuń papier i umieść na kratce od piekarnika. Po kilkunastu minutach będzie gotowy do jedzenia! Smacznego!

drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

przepis na piernik staropolski
Gotujmy.pl/iziona
Przepisy
Ten piernik jest najlepszy na Boże Narodzenie. Ale pamiętaj - trzeba go zrobić dwa tygodnie wcześniej
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Warto więc zacząć już myśleć o tegorocznych świątecznych wypiekach. Na stole nie może przecież zabraknąć pysznego piernika. To niemal ostatnia chwila, by zdążyć z jego przygotowaniem!

Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik lubi poleżakować zanim zostanie zjedzony. Jego przygotowanie powinno się więc rozpocząć na wiele dni przed Wigilią. Dlatego już teraz spieszymy do was z tym wyjątkowym przepisem! Przepis na piernik staropolski  Będziesz potrzebować 1 kilogram mąki pszennej 250 gramów masła do pieczenia (najlepiej sprawdzi się „Kasia”) 400 ml miodu 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego) ½ szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 torebka przyprawy do piernika Skórka z jednej pomarańczy Marmolada do przełożenia Polewa czekoladowa na wierzch Przygotowanie W niewielkim rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o mieszaniu. Tak przygotowaną miksturę odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Po kilkunastu minutach mieszankę przelej do większej miski, a następnie dodaj do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość zacznij wyrabiać rękoma.  Kiedy składniki się już połączą przełóż ciasto najlepiej do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (może być do lodówki) na ok. 2 tygodnie.  Po upływie tego czasu ciasto podziel na 3 w miarę równe części, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra.  Przygotuj 3 foremki (najlepiej żeby miały ten sam rozmiar), wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie umieść w nich rozwałkowane ciasto (każdy kawałek ciasta powinien mieć swoją blachę). Jeśli nie masz aż tylu takich samych foremek możesz umieścić ciasto w jednej, ale dużej blaszce. Tak przygotowany piernik piecz...