Najgorszy z możliwych tłuszczów do smażenia pączków. Narobi wam samych kłopotów
Newsy

Najgorszy z możliwych tłuszczów do smażenia pączków. Narobi wam samych kłopotów

Planujecie smażenie domowych pączków i faworków? Zacznijcie od przygotowania dobrego tłuszczu. Zły wybór może zepsuć cały wysiłek.

Pieczołowicie zagniataliście idealne ciasto drożdżowe, a potem długo czekaliście, aż wyrośnie, ale mimo wszystko pączki i tak wam nie wyszły? Prawdopodobnie źle je smażyliście. Okazuje się, że kluczowe znaczenie ma to, jakiego tłuszczu użyjecie. Zły wybór może zepsuć nawet najdoskonalsze pączki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na tym nie warto smażyć pączków

Masło często gości na naszych patelniach, gdyż genialnie podkręca smak wielu potraw. Wszyscy wiemy, że idealnie nadaje się do jajecznicy, grzybów czy cebulki, ale czy akurat pączki można smażyć na maśle?

Okazuje się, że niestety nie. Przy wszystkich swoich walorach smakowych i odżywczych, masło nie będzie dobrym wyborem, gdyż ma zbyt niski punkt dymienia (tylko 150°C). Co to oznacza? Takie tajemnicze określenie określa po prostu temperaturę, w której tłuszcz zaczyna się dymić, palić i po prostu śmierdzieć. Należy więc zapamiętać, że do smażenia nadają się tylko tłuszcze o punkcie dymienia powyżej 200 stopni.

Jeśli jednak uprzecie się, aby smażyć na maśle, by pączki były jeszcze bardziej szlachetne niż zazwyczaj, wybierzcie to klarowane. Tylko takie nadaje się jakkolwiek do smażenia, gdyż jego punkt dymienia jest już znacznie wyższy i wynosi już 230°C.

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia pączków?

Co więc wybrać zamiast masła? Aby mieć pewność, że domowe pączki wyjdą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, najlepiej będzie usmażyć je starym babcinym sposobem, czyli na smalcu lub oleju rzepakowym. Oba te tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, więc idealnie sprawdzą się do tego celu.

Zobacz także
Przepis na nadzienie do pączków domowej roboty. Trzymajcie się tej złotej proporcji

Przepis na nadzienie do pączków lepsze niż nudna marmolada. Trzymajcie się tej złotej proporcji

Z tego przepisu na faworki za 6 zł usmażycie 2 pełne talerze z górką. Trzeba tylko pamiętać o jednym

Z tego przepisu na faworki za 6 zł usmażycie 2 pełne talerze z górką. Trzeba tylko pamiętać o jednym

Dlaczego tłuszcz się pieni podczas smażenia?

Wybraliście dobry tłuszcz, a mimo to po wrzuceniu do niego pączków zaczyna się on pienić i nadmiernie buzować? To nie wina samego oleju, a pewnego popularnego błędu.

Otóż dzieje się tak, gdy na pączkach jest zbyt duża ilość mąki, która osypuje się po wrzuceniu do gorącego oleju, po czym opada na dno i się przypala. Aby uniknąć piany na tłuszczu, wystarczy więc przed wrzuceniem uformowanych pączków do smażenia, lekko otrzepać je z nadmiaru mąki.

Wieloletni spór rozstrzygnięty. Wiemy, na czym najlepiej smażyć. Ranking tłuszczów do smażenia
Pixabay
Newsy
Ranking tłuszczów do smażenia: wiemy, na czym najlepiej smażyć
Na oleju rzepakowym? Oliwie? Smalcu, a może egzotycznym oleju kokosowym? Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Znamy odpowiedź na to pytanie. Wybierzcie ten tłuszcz do smażenia, jest najzdrowszy.

Chcecie wreszcie poznać odpowiedź na pytanie „na czym najzdrowiej smażyć”? To jedno z bardziej elektryzujących zagadnień w żywieniu. Wiele osób ma odmienne zdanie na temat tego,  na jakim tłuszczu najlepiej smażyć mięso  i inne potrawy. Tutaj nie liczą się jednak opinie, a fakty. Specjaliści nie mają bowiem złudzeń i są w stanie dokładnie powiedzieć, jaki jest najlepszy, a jaki najgorszy tłuszcz do smażenia. Najlepszy tłuszcz do smażenia Najlepszym tłuszczem do smażenia jest bezsprzecznie oliwa z oliwek . To najprostsza odpowiedź na to pytanie. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, jaki kryteria zostały wzięte pod uwagę w ocenie przydatności tłuszczu do smażenia. Nie chodzi tylko o to, żeby dany tłuszcz miał wysoki punkt dymienia. Jak sprawdzić, czy tłuszcz nadaje się do smażenia? Na wielu stronach internetowych przeczytacie, że trzeba spojrzeć na temperaturę dymienia i wybrać tłuszcz z najwyższą wartością. Niestety, sprawa nie jest tak prosta. Są czynniki, które mają równie duże znaczenie! Tłuszcz, który dobrze nadaje się do smażenia, powinien charakteryzować się kilkoma cechami. ► Mieć jak najmniej cholesterolu Cholesterol obecny w żywności pod wpływem temperatury utlenia się i wytwarza szkodliwe związki. Sam w sobie cholesterol nie jest tak bardzo niebezpieczny, ale cholesterol w smażonych, mocno przerobionych potrawach to wręcz trucizna. Nie najlepiej do smażenia nadają się więc: Smalec Łój i tłuszcz zwierzęcy Masło ► Mieć dużo antykoksydantów, które neutralizują trochę szkodliwość smażenia Chodzi o witaminę E, polifenole i garbniki. To zdrowe związki z żywności, które można znaleźć też w niektórych olejach (np. oleju z orzechów makadamia ). Dodatek tych substancji powoduje, że smażenie staje się trochę...

Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Zapamiętajcie te metody i stosujcie je u siebie w kuchni!

Właściwe rozgrzanie oleju jest kluczowe w procesie przygotowywania wielu dań. Jeśli olej będzie zbyt zimny, potrawy mogą być niedosmażone, zbyt nasiąknięte tłuszczem lub po prostu niesmaczne. Zbyt wysoka temperatura oleju często skutkuje tym, że dania są surowe w środku, a spalone z zewnątrz.  Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest nagrzany? Najpewniejszą metodą sprawdzania nagrzania oleju, którą stosują profesjonalni kucharze, jest wykorzystanie termometru. Wiele dań wymaga konkretnej temperatury smażenia i nie można pozwolić sobie na smażenie ich „na oko”. Jeśli macie termometr kuchenny, sprawdźcie za jego pomocą czy tłuszcz jest rozgrzany do temperatury 140 stopni. Termometr kuchenny możecie zamówić przez internet albo dostać w specjalistycznych sklepach z akcesoriami kuchennymi. Jeśli gotujecie  siebie w domu, nie macie może specjalnego termometru do oleju, nic dziwnego. Możecie równie dobrze posłużyć się babcinymi sposobami na sprawdzenie, czy tłuszcz nagrzał się już wystarczająco. Domowe sposoby na sprawdzenie, czy olej jest gorący Metoda ziemniaka do sprawdzania nagrzania oleju Wrzućcie do tłuszczu kawałek surowego i obranego ziemniaka, żeby sprawdzić temperaturę oleju. Jeśli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, powstają bąbelki powietrza, tłuszcz jest już rozgrzany.  Jeśli nic się nie dzieje, albo dzieje się zbyt wolno, musicie poczekać by osiągnąć właściwą temperaturę smażenia. Metoda ciasta Jeśli nie macie ziemniaka albo jeśli chcecie smażyć pączki, możecie wrzucić na olej małą kulkę surowego ciasta drożdżowego albo kruchego. Jak ciasto zacznie się od razu smażyć, olej jest gotowy i dobrze rozgrzany. Jeśli nie zaobserwujecie objawów, nie jest jeszcze dobrze nagrzany. Metoda wody Musicie bardzo uważać korzystając z tej metody. Możecie...

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają
Adobe Stock
Newsy
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 
Schabowy to kotlet, który najczęściej gości na polskich stołach. Każdy chce przyrządzić go idealnie, ale jak to zrobić? Przyglądamy się kwestii smażenia.

Żeby podać perfekcyjnego schabowego, poza doskonałym mięsem i starannie przyrządzoną panierką, trzeba sięgnąć po odpowiedni tłuszcz do smażenia. Z reguły, do tego celu używa się smalcu, oleju czy masła. Sprawdziliśmy, na którym z nich, przygotujecie najlepsze danie. Wybierzcie jeden z dwóch. Czy istnieje przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Kotlet schabowy wszedł na stałe do kanonu polskich, tradycyjnych dań i znajduje się tam zaraz po rosole, a przed fasolką po bretońsku i babcinych pierogach. W wielu domach tradycyjny obiad nie może się odbyć bez idealnie wysmażonych schabowych, ziemniaczków i mizerii. Każdy dom i każda rodzina mają swój niepowtarzalny sposób na idealny płat wieprzowego mięsa w panierce i uważają, że akurat ich przepis jest najlepszy. Wariantów na przygotowanie tego dania może być tak wiele, jak gospodyń je smażących. Niektóre wybierają czysty kawałek schabu, inne wolą schab z kością. Niektórzy polecają dodawać mleko do jajka, w którym obtacza się mięso. Inni z kolei szczycą się swoimi podwójnymi panierkami, które wychodzą nieziemsko chrupiące. Możecie również przygotowywać klasyczną panierkę z 3 składników, albo pominąć jeden z nich. Zdarza się, że smakosze kotletów schabowych używają drobnej bułki tartej lub zastępują ją płatkami kukurydzianymi. Wszyscy są jednak zgodni co do jednego. Żeby usmażyć idealnego schabowego, trzeba wybrać najlepszy do tego celu tłuszcz. I choć najzdrowszy do smażenia jest olej, to jedynie smalec i masło klarowane, pozwolą  perfekcyjnie wysmażyć mięso . Czy smażyć kotlety schabowe na smalcu? Smalec jest wytapiany ze słoniny wieprzowej. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy...

Pod żadnym pozorem nie smażcie na tym jedzenia. Lepiej się tego wystrzegać
Flickr
Newsy
Pod żadnym pozorem nie smażcie jedzenia na tym tłuszczu. Lepiej się tego wystrzegać
Smażenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania jedzenia. Najczęściej używamy do niego oleju, masła, smalcu lub oliwy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie wymienione produkty są tak zdrowe, jak wam się wydaje.

Polacy kochają smażone potrawy. Frytki, kotlety, pierogi, naleśniki – bez nich życie byłoby nudne. W ich przygotowaniu kluczową rolę odgrywa tłuszcz. Większość sięga po olej, ale są też tacy, którzy uwielbiają oliwę, ubóstwiają masło lub przepadają za smalcem. Jak się okazuje, na niektórych z nich w ogóle nie powinno się smażyć. Wybierając odpowiedni tłuszcz, koniecznie zerknijcie na etykietę. Bowiem do smażenia najlepiej nadają się oleje rafinowane, zawierające głównie kwasy nasycone i jednonienasycone oraz cechujące się wysoką temperaturą dymienia.  Najlepiej więc sięgnąć po masło klarowane, smalec, olej kokosowy, rafinowaną oliwę z oliwek, olej ryżowy lub olej rzepakowy. Dzięki nim, wasze potrawy będą o wiele zdrowsze! Na jakich tłuszczach nie powinno się smażyć? Olej słonecznikowy Choć wielu z was zapewne zaskoczy ten punkt, jest prawdziwy. Okazuje się bowiem, że olej słonecznikowy zawiera kwasy wielonienasycone omega-6. Te nie tylko nie powinny być podgrzewane, ale również zaleca się ich ograniczenie w diecie.  Bowiem w nadmiernych ilościach mogą powodować zmiany miażdżycowe i zakrzepowe, wpłynąć na pracę serca i układu krążenia, a także zaburzyć gospodarkę hormonalną. Margaryna Tak naprawdę margaryna nie nadaje się ani do smażenia, ani do spożywania. Nie tylko zwiększa ryzyko niepłodności, chorób serca i depresji, ale również podwyższa poziom „złego” cholesterolu. Powoduje miażdżyce, jest przyczyną zawałów i udarów, a także zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Dotyczy to oczywiście margaryn twardych. Miękkie nadają się tylko do smarowania pieczywa. Masło Zgodnie z opiniami ekspertów, masło ma najniższą temperaturę dymienia, a obecność białek sprawia, że bardzo szybko się pali, stwarzając zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Co prawda nadaje się do...