Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad?
Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach?
Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent!
Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance
Składniki:
- 6 sztuk udek z kurczaka
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżki oleju
- kilka ząbków czosnku
- mielony biały pieprz
- pikantny mielony pieprz
- słodka papryka
- sól
- olej
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie.
- Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie.
- Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc.
- Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni.
- Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika.
- Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.
- W czasie pieczenia, polejcie nóżki kilkakrotnie marynatą.
- Tak przygotowane udka znakomicie będą smakować z pieczonymi ziemniaczkami bądź ziemniaczanym puree i mizerią. To idealny pomysł na obiad!