Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach

Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach?

Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance

Składniki:

  • 6 sztuk udek z kurczaka
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • kilka ząbków czosnku
  • mielony biały pieprz
  • pikantny mielony pieprz
  • słodka papryka
  • sól
  • olej
Zobacz także
Kapitalne i cudownie chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na punkcie ich smaku

Kapitalne udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na ich punkcie

Faszerowane pałki kurczaka

Pałki z kurczaka nafaszerowane na bogato. Podpowiadamy, jak łatwo wyluzować udka z kurczaka

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie.
  2. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie.
  3. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc.
  4. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni.
  6. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika.
  7. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut. 
  8. W czasie pieczenia, polejcie nóżki kilkakrotnie marynatą.
  9. Tak przygotowane udka znakomicie będą smakować z pieczonymi ziemniaczkami bądź ziemniaczanym puree i mizerią. To idealny pomysł na obiad!
     
Udka w śliwowej marynacie
Gotujmy.pl/Berys18
Newsy
Najlepsza marynata do udek pod słońcem. Fenomenalny balans wszystkich smaków
Połączenie smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego to najlepsza z możliwych kombinacji. Udka w takiej marynacie wyjdą wam perfekcyjnie!

Pieczone udka to polska klasyka. Smaczne mięso drobiowe, które dodatkowo nie przerazi nikogo swoją wygórowaną ceną. Do udek z kurczaka trzeba mieć jednak cierpliwość. Zwykłe, szybkie upieczenie ich w piekarniku nie wystarczy, by cieszyć się perfekcyjnym smakiem. Mięso z uda kurczaka, w przeciwieństwie do piersi, potrzebuje długiej, cierpliwej obróbki termicznej w nie za wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się odpowiednio miękkie, dopieczone, a przede wszystkim zacznie wspaniale odchodzić od kości. A o to przecież chodzi w całej zabawie z udkami! Oprócz tego warto dopilnować, by udka miały jakiś ciekawszy smak. Jak dobrze zamarynować i upiec udka? Najprościej będzie wtedy, gdy przyrządzicie do udek specjalną marynatę. Całonocne marynowanie mięsa sprawi, że po upieczeniu będzie smakowało idealnie. By domownicy wylizywali po waszych udkach talerze, trzeba dobrze skomponować składniki marynaty. To wbrew pozorom nie jest aż tak prosta czynność. Głównie ze względu na to, że wiele składników w gorącym piekarniku może się po prostu spalić. Dotyczy to między innymi czosnku – na pewno znacie jego wyjątkowo paskudny smak po przypaleniu. Nie inaczej jest z papryką w proszku. Ta potrafi przypalić się wyjątkowo szybko. Źle długie pieczenie znoszą także kwaśne dodatki – np. ketchup, sok z cytryny, czy dodawany niekiedy ocet. Co z tym fantem zrobić? Kluczem będzie nieprzesadzenie z tymi dodatkami. Po drugie dobrze byłoby zaopatrzyć się w naczynie żaroodporne. Wypieczone w nim udka raczej nie powinny się zanadto przypalić z zewnątrz. Uważajcie także na temperaturę pieczenia. Ta może różnić się w zależności od piekarników i programów pieczenia. Najlepiej będzie gdy wybierzecie tryb „góra-dół’’, a temperaturę ustawicie na poziomie ok. 160-170 st. C. Z racji niedużej stosunkowo temperatury, wydłuży się nieco czas...

skrzydelka w marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Doskonała marynata do skrzydełek tylko z 4 składników. Lepszej nie próbowaliście
Skrzydełka z kurczaka to doskonała propozycja na obiad bądź przekąskę podczas imprezy. Mięso przygotowane w tej pysznej marynacie sprawi, że obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Mięso z kurczaka jest idealną opcją na obiad, ale nie tylko. Skrzydełka świetnie się sprawdzą podczas imprezy w formie przekąski. Kluczową kwestią w ich przygotowaniu jest marynata. To ona nadaje mięsu cały aromat, esencję oraz smak. Dzięki tej z poniższego przepisu, z zaledwie czterech składników, tym skrzydełkom nikt się nie oprze.  Jaka marynata do skrzydełek z kurczaka? O tym, że dobrze przygotowana marynata do mięsa gra pierwsze skrzypce wiadomo nie od dziś. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników marynata może idealnie podkręcić aromat całego dania. W tej naszej jest kilka kluczowych dodatków, które podkreślają przyrządzane skrzydełka. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim miód. To on nadaje mięsu pewną słodycz, a pieczonej skórce idealnie złoty kolor. Sos sojowy uwydatnia smak całego dania, zaś cytryna dodaje nowe, kwaśne nuty smakowe. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że przygotowane skrzydełka są delikatne i odpowiednio aromatyczne.  Przepis na skrzydełka w marynacie Składniki: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka 1 cytryna 2 łyżki miodu 50 g masła ⅓ szklanki sosu sojowego sól pieprz tymianek Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyjcie je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Cytrynę sparzcie wrzątkiem. Skórkę zetrzyjcie na tarce, a sos wyciśnijcie. W rondelku rozpuście masło z miodem. Mieszajcie aż do idealnego połączenia się składników. Wówczas dodajcie sos sojowy, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszajcie. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do większego naczynia żaroodpornego, a następnie zalejcie je wcześniej przygotowaną marynatą. Zróbcie to tak, aby były dokładnie w niej obtoczone. Tak przygotowane mięso odstawcie do zamarynowania do lodówki na minimum...

Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego 1-2 łyżeczki cukru Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy....

udka pieczone na ryżu przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Przepis na udka z kurczaka pieczone na ryżu. Zalejcie je specjalnym sosem, a wyjdą genialnie
Nie ma nic lepszego niż mięso przyrządzone w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie. Nie inaczej jest w przypadku tych udek z kurczaka pieczonych na ryżu.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.  Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie. Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu.  Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła. Przepis na udka pieczone na ryżu Składniki: 8 udek z kurczaka 300 gramów ryżu 20 dag pieczarek 500 ml wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka Przygotowanie Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.  Mięso również ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Całość zasypcie pozostałymi...