Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach

Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach?

Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance

Składniki:

  • 6 sztuk udek z kurczaka
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • kilka ząbków czosnku
  • mielony biały pieprz
  • pikantny mielony pieprz
  • słodka papryka
  • sól
  • olej
Zobacz także
Kapitalne i cudownie chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na punkcie ich smaku

Kapitalne udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na ich punkcie

Faszerowane pałki kurczaka

Pałki z kurczaka nafaszerowane na bogato. Podpowiadamy, jak łatwo wyluzować udka z kurczaka

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie.
  2. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie.
  3. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc.
  4. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni.
  6. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika.
  7. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut. 
  8. W czasie pieczenia, polejcie nóżki kilkakrotnie marynatą.
  9. Tak przygotowane udka znakomicie będą smakować z pieczonymi ziemniaczkami bądź ziemniaczanym puree i mizerią. To idealny pomysł na obiad!
     
Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego 1-2 łyżeczki cukru Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy....

Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Nieziemsko chrupiące i soczyste udka pieczone w ketchupie i majonezie. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście
Sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny to soczyste udka z kurczaka! Upieczcie je w keczupie i majonezie, a ich smak was zachwyci.

Chyba nie ma takiej osoby na świecie, która nie lubiłaby dań przyrządzanych z kurczaka . Mięso z kurczaka ma bardzo dużo białka. Więcej niż wołowina i wieprzowina.  Zawiera mało tłuszczu, a dużo cennych witamin. Przede wszystkim te z grupy B. Bogate jest również w minerały: cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas. Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla naszego organizmu. Mięso z kurczaka , a zwłaszcza pierś prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej, przez co polecane jest przez dietetyków. Jest pożywne, bardzo tanie i zdrowe. Soczyste udka z kurczaka Mięso z kurczaka można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy na dania z kurczaka , ale jeśli już się wam przejadły, zróbcie udka z kurczaka o smaku słodko kwaśnym z poniższego przepisu. Mięso wychodzi tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Do jego przyrządzenia nie będziecie potrzebować wiele czasu. A prostota jego wykonania aż was zaskoczy. Będziecie potrzebować:  5 udek z kurczaka 6 łyżek majonezu 6 łyżek keczupu sól przyprawa do drobiu bułka tarta Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon lub piór i osuszamy papierowymi ręcznikami.  Następnie oprószamy je solą. Do miski wlewamy keczup z majonezem i dosypujemy przyprawę do drobiu. Tak przygotowane składniki starannie mieszamy. Gdy marynata z keczupu i majonezu będzie już gotowa, smarujemy nią dokładnie udka. Nasmarowane marynatą udka wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.  Po tym czasie układamy udka na blaszce do pieczenie i posypujemy je bułką tartą. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy je przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C. Po...

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Soczyste, idealnie przyprawione żeberka to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzone w wersji pikantnej wręcz rozpływają się w ustach. Przygotujcie je według tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku. Pikantne żeberka w marynacie Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu! Przepis na pikantne żeberka w marynacie Składniki: 600 g żeberek w paskach 2 cebule ½ dużej czerwonej papryki 6 plastrów ananasa w syropie ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa 2 szklanki bulionu warzywnego 2 kawałki skórki z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 6 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego  1 łyżeczka płatków paprykowych ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 goździk 2 torebki herbaty tropikalnej Przygotowanie: Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia,...

Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy
AdobeStock
Newsy
Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy
Już od poniedziałku 12.04 w sklepach sieci Biedronka kupicie popularne produkty w niskich cenach. Sprawdźcie szczegóły.

Biedronka nieustannie kusi swoich klientów atrakcyjnymi ofertami. Już od jutra będziecie mogli kupić mięso i warzywa w promocyjnych cenach! Promocje w Biedronce od 12.04 Od poniedziałku 12.04 w sklepach sieci Biedronka będziecie mogli taniej kupić poniższe produkty: Ogórki szklarniowe: 5,99 zł za kg Polskie jabłka: 1,99 zł za kg Cebula, 4 kg: 4,99 zł Świeża ćwiartka kurczaka pakowana próżniowo Kraina Mięs: 2,39 zł Parówki Berlinki Morliny, 300g: 3,49 zł przy zakupie dwóch opakowań Przepis na pieczone udka z kurczaka Z kupionych na promocji udek z kurczaka przyrządzicie pyszne udka z piekarnika z ziemniakami! Do przygotowania smakowitych udek z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do kurczaka: 4 udka z kurczaka Kilogram ziemniaków 1 cebula czerwona 5 ząbków czosnku Łyżeczka słodkiej papryki mielonej 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki czarnego pieprzu Kilka gałązek świeżego rozmarynu Sok z połówki cytryny Olej Do mizerii: Przygotowanie: Umyjcie udka z kurczaka, osuszcie i oczyśćcie ze wszystkich niechcianych fragmentów (nadmiaru tłuszczu i skóry). Włóżcie je do miski. Umyjcie gałązki rozmarynu, oderwijcie igiełki i bardzo drobno posiekajcie. Wsypcie do małej miski. Obierzcie 5 ząbków czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do rozmarynu. Wlejcie kilka łyżek oleju, wsypcie dwie łyżeczki soli, łyżeczkę papryki, pół łyżeczki pieprzu i wlejcie sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą zalejcie udka z kurczaka i natrzyjcie je dobrze. Odstawcie do lodówki na kilka godzin. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na połówki lub mniejsze kawałki (to zależy od wielkości ziemniaków)....