Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Pixabay
Newsy

Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”

Wybieracie się na wakacje i planujecie spać w hotelu? Macie w nim wykupione wyżywienie? Przeczytajcie, jakie są najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu.

Sezon urlopowy w pełni. Jeśli wybieracie się niedługo na wakacje i planujecie spędzić je w hotelu, w którym macie wykupione wyżywienie, koniecznie przeczytajcie, co można, a czego nie wypada robić podczas spożywania posiłków podawanych w formie szwedzkiego stołu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest szwedzki stół?

Szwedzki stół jest to charakterystyczny sposób serwowania posiłków w hotelach, który polega na wystawieniu na stoły kilkunastu różnych potraw, z których możemy samodzielnie skomponować posiłek, który będzie odpowiadał naszym kulinarnym upodobaniom.

Jak się zachować podczas śniadania w formie szwedzkiego stołu?

Przede wszystkim, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak:

Brak pośpiechu

Podczas czekania na nałożenie posiłku należy się zachować z klasą i cierpliwie poczekać na swoją kolej. Dominika Grodowska, ekspertka od savoir vivre'u, wyjaśniła w programie „Dzień dobry TVN”, że nic się nie stanie, jeśli poczekamy na jedzenie 2 minuty dłużej.

Chuchamy na siebie, ponaglamy, żeby szybciej nałożyć na talerz. Miejmy nadzieję, że te nowe zachowania kolejkowe z czasów pandemii zostaną z nami na zawsze - podkreśla Grodowska.

Zobacz także
Jak wyczyścić żelazko bez chemii? Domowa mikstura w mig sobie z tym poradzi

Jak wyczyścić żelazko bez chemii? Domowa mikstura w mig sobie z tym poradzi

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne

Przepuszczanie znajomego w kolejce

Kolejną rzeczą, której nie powinno się robić, jest przepuszczanie znajomego w kolejce do stołu. Grodowska twierdzi, że to bardzo niekulturalne w stosunku do osób, które czekają w kolejce od kilkunastu minut.

Wyobraźmy sobie, że ja tu stoję już 15 minut w kolejce, już tylko jedna osoba przede mną, a tu nagle podchodzi znajomy osoby stojącej przed nami i to już nie jest eleganckie – przekonuje.

Układanie „kopca kreta” na talerzu

Ogrom dań sprawia, że chcemy spróbować wszystkiego i nakładamy na talerz zbyt dużo potraw. Nie jest to ani zdrowe, ani eleganckie.

Umiar i powściągliwość. Nakładajmy tyle, ile naprawdę zjemy. Lepiej iść dwa razy, a nawet trzy razy. Pamiętajmy oczywiście, że nie wracamy z brudnym talerzem do stołu szwedzkiego – radzi ekspertka.

Czym jeszcze może grozić robienie na talerzu „kopca kreta”?

Gdy nakładamy na talerz zbyt wiele dań, ich smaki przenikają się i finalnie potrawa nie smakuje tak, jak powinna, ale to nie jedyny problem. Łącząc razem różne produkty narażamy się na większe ryzyko zatrucia pokarmowego. Ponadto, istnieje również większe ryzyko, że skomponowane przez nas danie będzie niezdrowe, ponieważ będzie się ono składało z produktów, których nie powinno się ze sobą łączyć.

Czego nie należy łączyć na talerzu?

  1. Nie powinno się łączyć owoców z tłuszczem, białkiem i węglowodanami. Dlaczego? Ponieważ cukry zaczną fermentować, dlatego powinniśmy jeść owoce minimum 2 godziny po obiedzie.
  2. Węglowodanów z białkiem zwierzęcym. Dlaczego? Ponieważ węglowodany są trawione przez enzymy zasadowe, zaś białko przez kwaśne. Pamiętajmy, że w naszym żołądku kwas i zasada neutralizują się. Oznacza to, że nasz organizm zmusza się do wytężonej pracy, aby wytworzyć dodatkowe ilości kwaśnego enzymu, aby móc strawić pokarm. W efekcie może wystąpić zgaga, wzdęcia, gazy oraz ociężałość fizyczną i umysłową.
  3. Produktów wysokoproteinowych. Czy wiecie, że nie powinno się łączyć dwóch lub więcej produktów proteinowych w jednym daniu? Jeżeli lubicie jeść na śniadanie jajka z bekonem, najpierw zjedzcie jajko, a potem bekon (po mniej więcej 10 minutach). To samo dotyczy jedzenia sera i szynki.
  4. Pieczywa z dżemem. Lubicie zjeść na śniadanie kanapkę z dżemem? To błąd. Proste węglowodany błyskawicznie podwyższają poziom cukru we krwi, co prowadzi do nagłego wyrzutu insuliny. Nic dziwnego, że poziom naszej energii szybko spada, a nasz nastrój jest pogorszony. Ważne! Jeśli posmarujecie chleb masłem, proces ten będzie spowolniony.

Źródło: sekretyzdrowia.org, podroze.gazeta.pl

Ekspert z programu śniadaniowego przekonuje, że "damy kanapek nie jedzą". Burza w sieci
AdobeStock
Newsy
Ekspert z programu śniadaniowego przekonuje, że „damy kanapek nie jedzą". Burza w sieci
Robicie sobie codziennie kanapki na śniadanie? Jedząc w ten sposób w hotelu możecie zaliczyć niezłą wpadkę!

Programy śniadaniowe w Polsce nie przestają zaskakiwać. Niedawno pisaliśmy o tym, jak w programie „Pytanie na śniadanie” poruszono temat randkowania kobiet plus-size z wysportowanymi mężczyznami . Wywołało to mnóstwo kontrowersji w internecie, choć osoba prowadząca profil „PnŚ” na Facebooku próbowała bronić tematu, mówiąc, że nie jest to stanowisko gospodarzy programu, tylko komentarze „hejterów” znalezione w sieci. Teraz sporą burzę w sieci wywołał gość „Dzień Dobry TVN”. Ekspert od savoir-vivre poucza, jak jeść na wakacjach Kwestią poruszoną kilka dni temu w programie „Dzień Dobry TVN” było jedzenie w hotelach i korzystanie ze szwedzkiego bufetu. A to, zdaniem zaproszonej ekspertki, jest umiejętność, z którą Polacy mają wiele trudności. Pierwszym, karygodnym błędem, jest stanie zbyt blisko siebie w kolejce do szwedzkiego stołu. „W trakcie pandemii przyzwyczailiśmy się nieco do kolejek i do trzymania dystansu. Mam nadzieję, że szybko wrócimy do normalności, ale nie wracajmy do złych nawyków. Okropne jest takie wystawanie jeden przy drugim, chuchanie w kark, posuwanie się, takie <<bo dwóch sekund nie mogę wytrzymać.>> Przypomina również o tym, że bardzo nieuprzejme jest wciskanie się do kolejki – nawet wówczas, gdy zapytamy stojącą w niej osobę o to, czy jej to nie przeszkadza: Co taka osoba może powiedzieć? Przecież nie powie - nie. Umiar w nakładaniu jedzenia na talerz Zdaniem ekspertki, Polacy mają problem z zachowaniem powściągliwości przy nakładaniu dań na talerz. Biorą za dużo jedzenia na raz i popełniają kolejny błąd, który polega na wracaniu po dokładkę z brudnym talerzem – tego absolutnie nie wolno robić! „Damy kanapek nie jedzą” Okazuje...

Stół wigilijny
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Jak pięknie nakryć świąteczny stół? Goście wprost oniemieją z wrażenia
Oprócz tego, co zjecie na Wigilię, ważne jest również, jak to podacie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że wasz stół zachwyci waszych bliskich.

Nie trzeba być znawcą feng shui, żeby eksperymentować z dekoracją stołu. Wystarczy, że wiecie kogo będziecie gościć, co będziecie jeść oraz co to za okazja do wspólnego biesiadowania.  Wigilia zgodna z zasadami savoir-vivre Savoir-vivre może przetłumaczyć jako „znajomość życia”. To także ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w określonej grupie. Savoir-vivre to również wiedza, jak zachować się przy stole.  Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. jest uwarunkowana kulturowo, a więc znacząco różni się w zależności od regionu świata. Dotyczy w dużej mierze obszarów kulinarnych, m.in. nakrywania i podawania do stołu, sposobów jedzenia oraz picia.  Obrus - najważniejszy element nakrycia świątecznego stołu Do świąt pozostało już niewiele czasu. Nigdy nie jest jednak za późno, aby sprawdzić czy jesteście przygotowani do nakrycia bożonarodzeniowego stołu. Jego nakrycie trzeba zacząć od obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, śnieżnobiały. To także oznaka elegancji i wyjątkowości okazji. Jeśli jesteście artystycznymi duszami lub lubcie kolory, nie zaszkodzą obrusy w innych odcieniach. Najlepiej w barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych.  Kontrastem dla białego obrusu będzie wzorzysta zastawa, dla wzorzystego obrusa - lepsza będzie prosta. Bieżnik ustawiony wzdłuż stołu Macie drewniany stół? Można postawić na nim bieżnik ułożony wzdłuż albo kilka bieżników, postawionych w poprzek, na szerokość stołu. To jedna z ciekawszych i dosyć nowoczesnych dekoracji świątecznego stołu. Właśnie na nim kładzie się wigilijne potrawy, świece albo symboliczne...

czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy
Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie
Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się? Czy jajka są zdrowe? Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek. Ile jajek można jeść tygodniowo? Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie. Z czym nie należy jeść jajek? Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć: Owoce Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej...

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/Olkaaa
Newsy
Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka
Szukacie fajnego pomysłu na smaczne danie obiadowe? Przygotujcie kotlety schabowe z cebulką, duszone na bulionie drobiowym. Są rewelacyjne w smaku!

Za nami święta. Czy myśleliście już, co przygotujecie na dzisiejszy obiad? Jeśli macie w lodówce kilka plastrów schabu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotlety schabowe z kawałkami cebuli, duszone na aromatycznym bulionie drobiowym. Ich przygotowanie jest banalne, a efekt smakowy z pewnością was zaskoczy! Koniecznie dodajcie do kotletów większe kawałki cebuli. Danie nie tylko zyska na wyglądzie, ale także na oryginalnym smaku. Kotlety schabowe z kawałkami cebuli Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to prosty przepis na oryginalny i niebanalny obiad. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to kilka plastrów schabu, 4 cebule, szklanka bulionu drobiowego i garść ulubionych przypraw. Kotlety różnią się od tradycyjnych schabowych tym, że nie potrzebujemy do ich panierowania jajka ani bułki tartej. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami, dobrze je przesmażyć i poddusić w aromatycznym bulionie z dodatkiem smażonej cebuli. Takie schabowe są rewelacyjne a ich smak na pewno was zaskoczy. Jak je przygotować? Zdradzamy krok po kroku. Składniki: 5 kotletów schabowych 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka soli Szczypta pieprzu 4 cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka bulionu drobiowego Przygotowanie: Za pomocą tłuczka ubijamy delikatnie kotlety. Paprykę słodką łączymy z połową soli oraz pieprzem i 1 łyżką oleju. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładamy kotlety i podsmażamy z obydwu stron. Przekładamy kotlety do garnka. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, podsmażamy obraną i pokrojoną cebulę. Cebulę dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem, a następnie dusimy całość do momentu, kiedy kotlety wchłoną bulion. Nakładamy kotlety na talerz. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj...