Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu.

Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa.

Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń.

W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie.

Zobacz także:

Przepis na domowy krupnik

Składniki

  • 150g warkocza ze schabu środkowego
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka.
  2. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny.
  3. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego.
  4. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso.
  5. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę.
  6. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami.
  7. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę.
  8. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki.
  9. Gotujcie do miękkości ziemniaków na małym ogniu.
  10. Doprawcie do smaku solą i pieprzem i podawajcie z drobno posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcecie nadać zupie pięknego, złotego koloru to dorzućcie do garnka szczyptę kurkumy.


Źródło: gotujmy.pl