krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie

Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.
Magda Borucińska
styczeń 12, 2021

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu.

Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa.

Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń.

W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domowy krupnik

Składniki

  • 150g warkocza ze schabu środkowego
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka.
  2. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny.
  3. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego.
  4. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso.
  5. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę.
  6. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami.
  7. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę.
  8. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki.
  9. Gotujcie do miękkości ziemniaków na małym ogniu.
  10. Doprawcie do smaku solą i pieprzem i podawajcie z drobno posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcecie nadać zupie pięknego, złotego koloru to dorzućcie do garnka szczyptę kurkumy.


Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zima
Pixabay
Newsy Zbliża się „bestia ze Wschodu”. Ta herbata z cudownym dodatkiem w mig rozgrzeje was od środka
Meteorolodzy prognozują, że styczeń w Polsce będzie wyjątkowo zimny. Wszystko przez tak zwaną „bestię ze Wschodu”, czyli wyż znad Syberii. W te dni o wasz organizm zadba aromatyczna herbata z naszego przepisu!
Weronika Kępa
styczeń 05, 2021

Zbliża się „bestia ze Wschodu” Synoptycy ostrzegają przed nadejściem mrozu znad Syberii. Według najnowszych prognoz, układ jest tak silny, że w mgnieniu oka przemieści się do USA, Kanady i Europy. Dla wielu krajów będzie to oznaczać rekordowo niskie temperatury. W Rosji termometry mogą pokazać nawet -50 st. C. W Polsce ma być niewiele cieplej. Eksperci twierdzą, że w naszym kraju temperatura może spaść do nawet -30 st. C. Takiej zimy nie było od ponad 20 lat. Pierwsze uderzenie mrozu ma być odczuwalne już w najbliższy czwartek, 7 stycznia. Nie ulega wątpliwości, że taki scenariusz może mocno odbić się na waszym zdrowiu. Dlatego też, oprócz ciepłych ubrań, pamiętajcie by przed wyjściem z domu wyposażyć się w termos pełen herbaty. Ta z dodatkiem kardamonu, ale również cynamonu, imbiru i miodu, szybko was rozgrzeje! Przepis na rozgrzewającą herbatę Będziecie potrzebować 500 ml wody 2 łyżki liści czarnej herbaty 5 ziaren kardamonu 5 goździków 1 laska cynamonu Szczypta imbiru 1 łyżka miodu Kilka plasterków pomarańczy lub cytryny Przygotowanie Wodę zagotujcie, a następnie przelejcie do niewielkiego garnka. Do wrzątku dodajcie czarną herbatę, kardamon, goździki, cynamon oraz imbir. Całość gotujcie pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez ok. 3 minuty. Tak przygotowaną herbatę umieśćcie w imbryku. Do napoju dodajcie trochę miodu oraz kilka plasterków pomarańczy lub cytryny. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
Atak zimy, kapuśniak
Pixabay, Jörg Vieli/Gotujmy.pl, alaaa
Newsy Czeka nas atak zimy? Ma być nawet -30 st. Celsjusza. Podajemy przepis na rozgrzewający kapuśniak!
Kapuśniak to prawdziwie zimowa zupa. W mig postawi was na nogi, ale nie tylko! Kapuśniak przede wszystkim wybornie smakuje.
Aleksandra Jaworska
styczeń 03, 2021

Jeśli lubicie rozgrzewające zupy, ta powinna być w waszym guście. Jest bowiem zdrowa, pożywna, sycąca, smaczna i nadaje się na każdą okazję. Możecie zrobić ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy tylko kilka składników! Popularna zupa z kapusty Kapuśniak to bardzo polska zupa z kapusty i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Można ją znaleźć pod różnymi nazwami. Kuchnia góralska przemianowała ją na kwaśnicę, słowacka na kapustnicę. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda - jeśli użyto kapusty świeżej. Kapuśniak nie może nie wyjść To jedna z prostych zup. Trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszła. Możecie pamiętać ją z babcinego domu, to właśnie babcie gotują najlepszy pod słońcem kapuśniak. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni.  Kapuśniak idealny na zimę Jak twierdzą  synoptycy, nad Europę nadciąga „bestia ze Wschodu". W Polsce ten syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia może spaść nawet do -16 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm. Najczarniejszy scenariusz przewiduje temperatury do -30 stopni Celsjusza! Pożywna i idealnie...

Przeczytaj
kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj