Lubicie jeść śledzie? Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też niesie wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto ją jeść?

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie są tłustą rybą. To doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, witamina D i, co ważniejsze, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3.

Oto dlaczego warto włączyć je do swojej diety:

  • śledź zawiera tylko 158 kalorii w 100 g
  • śledź i jego przetworzone produkty, zawierają korzystne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, minerały i witaminy, które poprawiają zdrowie i samopoczucie
  • białko tej ryby jest lekkostrawne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy 
  • śledzie zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza u niemowląt i dzieci
  • jedzenie śledzi zmniejsza ryzyko powtórnego ataku serca oraz udaru
  • śledzie zawierają witaminę A i kwasy omega-3, które są niezbędne dla utrzymania zdrowej błony śluzowej i skóry oraz ostrości wzroku
  • 100 g śledzia zawiera około 42% dziennego zalecanego spożycia witaminy D, która zapewnia ochronę przed nowotworami
  • ryba ta ma niską zawartość rtęci
  • śledzie są podstawowym źródłem ważnych minerałów, w tym wapnia, fosforu i magnezu
  • zawierają duże ilości pierwiastków śladowych, takich jak selen i jod

Co oznacza nagła ochota na śledzie?

Wszyscy miewamy od czasu do czasu zachcianki. Jedni nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem czekolady, drudzy biegną do sklepu po paczkę chipsów. A co z nagłą ochotą na śledzie?

Zobacz także:

Śledzie czy kiszone ogórki, to popularna zachcianka żywieniowa kobiet w ciąży. A co, gdy taka ochota dopada kogoś, kto w ciąży nie jest?

Jeżeli macie niepohamowaną ochotę na śledzie, najprawdopodobniej oznacza to, że macie niedobory różnych substancji.

Może tu konkretnie chodzić o niedobór:

  • witamin: A, K, D oraz E
  • minerałów takich jak: wapń, fosfor, selen, niacyna, żelazo, cynk, jod

Ochota na śledzie może też oznaczać zaburzenia pracy tarczycy. Przy niedoczynności tarczycy organizm może się w podobny sposób dopominać jodu.

Źródło: nutrition-and-you.com, msn.com