Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia. W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie

Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty, a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować?

Będziecie potrzebowali:

  • 1 łyżeczki nasion kminku
  • Gorącej wody
  • Moździerza

Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku.

Zobacz także

Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne!

Właściwości kminku

Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa:

  • Rozkurczowo
  • Przeciwbólowo
  • Moczopędnie
  • Przeciwzapalnie

Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli.

Kminek przyśpiesza również przemianę materii, dlatego docenią go osoby stosujące diety odchudzające. Pomoże także matkom karmiącym, ponieważ spożywanie nasion kminku działa mlekopędnie. A ponadto kminek odświeża oddech i jest po prostu bardzo smaczny, dlatego warto go stosować w kuchni ze względu zarówno na jego właściwości zdrowotne, jak i wspaniały smak!

Czytaj także:

Komentarze
bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego jeden składnik
Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić? Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem. Skąd się biorą wzdęcia? Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór. Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu! Sposoby na wzdęcia po kapuście Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości. Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki. Goździki –...

Przeczytaj
Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt
Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw? Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność . Objawy niestrawności Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia. Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników. Kminek Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo . Jałowiec Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii . Jest silnie moczopędny. Rozmaryn To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz...

Przeczytaj
chia przepisy
AdobeStock
Newsy Szklanka tego napoju postawi was na nogi po sylwestrowej nocy
Sposób na kaca? Zdrowy i pełen witamin napój, który doda wam sił!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Zakrapiane imprezy są wspaniałe, ale ich skutki – już niespecjalnie. Nie bez powodu alkoholowe upojenie nazywane jest szczęściem pożyczonym z następnego dnia. Pobudka z kacem po imprezie nie należy do najprzyjemniejszych! Oczywistym rozwiązaniem tego problemu jest całkowita abstynencja, jednak większość osób nie chce rezygnować z alkoholu w trakcie imprezy. Co więc zrobić, by w miarę gładko przebrnąć przez poranne mdłości i złe samopoczucie spowodowane nadużyciem alkoholu? Z pomocą przychodzi napój, który z łatwością zrobicie w domu! Oczywiście sposób na kaca jest jeden – trzeba go po prostu przechorować. Lekarze przypominają, że znane sposoby takie jak tłuste śniadanie czy mikstury na kaca nie sprawią, że ten magicznie zniknie. Po imprezie czujecie się fatalnie ze względu na alkohol metabolizowany przez wasz organizm i musicie poczekać, aż zostanie on całkowicie z niego wydalony. Ale faktycznie znane sposoby na kaca znacznie polepszają samopoczucie! Na przykład sok pomidorowy zawiera bardzo dużo potasu, pierwiastka który jest wypłukiwany przez alkohol. Napój z nasion chia na kaca Od dłuższego czasu nasiona chia cieszą się dużą sławą. Rzeczywiście, ze względu na szereg zbawiennych dla zdrowia właściwości zalicza się je do grupy tzw. superfoods. Działają także na kaca! Napój z nasion chia z dodatkiem soku z cytryny szybko postawi was na nogi po hucznej i zakrapianej imprezie. Jego wspaniałe właściwości to między innymi: Oczyszczanie – im szybciej pozbędziecie się alkoholu z organizmu tym lepiej. Napój z dodatkiem cytryny oczyści drogi moczowe z bakterii i toksyn, a tym samym sprawi, że nieco łagodniej przejdziecie kaca. Nawadnianie – nasiona chia genialnie nawadniają organizm, a woda to jest właśnie to, czego on najbardziej potrzebuje po nadużyciu przez was alkoholu! Trawienie...

Przeczytaj
święta 2020
AdobeStock
Newsy 5 sposobów na odzyskanie wigoru po zbyt obfitych świętach
Niedługo skończą się święta, a wy już martwicie się skutkami przejedzenia? Niepotrzebnie! Dzięki poniższym sposobom zapomnicie o tym problemie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Święta są gigantycznym wyzwaniem dla żołądka, wątroby i całego układu trawiennego. Pochłaniane wtedy ilości jedzenia muszą zostać jakoś strawione! Można sobie zadać pytanie „Po co to sobie robimy?”, ale odpowiedź jest prosta – bo jedzenie w święta jest po prostu przepyszne! Na pewno cierpicie w Boże Narodzenie na dolegliwości związane z przejedzeniem, ale dobrze wiecie, że taka okazja trafia się tylko raz w roku i nie ma sensu sobie żałować jedzenia. Jednak wątroba i żołądek bardzo cierpią w ciągu tych kilku dni. By im nieco ulżyć, warto zastosować sprawdzone sposoby! Sposoby na przejedzenie Niestrawność i ból brzucha to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. Można je nieco złagodzić stosując poniższe sposoby. Nie wymagają wielu składników i można łatwo je przygotować z tego, co macie w domu!   Mięta – najlepiej w formie ciepłego naparu. Przynosi ulgę, jeśli cierpicie na zgagę i ból żołądka, a do tego usprawnia trawienie. Rumianek – przyda się wówczas, gdy naprawdę przesadzicie z jedzeniem i boli was brzuch. Rumianek działa rozkurczowo, dlatego szybko przyniesie ulgę w bólu żołądka i wzdęciach. Woda – koniecznie pijcie dużo wody między posiłkami! Odpowiednie nawodnienie to podstawia sprawnego trawienia. Ocet jabłkowy – to, co trawi jedzenie w naszym żołądku to oczywiście kwas. Gdy jemy naprawdę dużo, jego ilości mogą okazać się za małe, więc warto pomóc organizmowi i suplementować się octem jabłkowym. Wystarczy do szklanki ciepłej wody dodać łyżkę octu i miodu (dla złagodzenia smaku) i wypić na pusty żołądek rano. Imbir – stanowi doskonałe remedium na wzdęcia i mdłości. Wystarczy dodać kilka plasterków do herbaty albo szklanki z wodą. Dużo ruchu – najlepszym sposobem na...

Przeczytaj