Współcześnie żyjemy w ciągłym biegu, więc przepisy na szybkie dania są na wagę złota. Niektórzy z nostalgią myślą o życiu swoich przodków, którzy się tak nie spieszyli i na wszystko mieli czas. Ale czy aby na pewno? Na wsiach zawsze było dużo do zrobienia i nawet wtedy przepis na ekspresowy obiad był na wagę złota. 

Przykładem właśnie takiego posiłku jest zupa fitka. Inne jej nazwy to zupa dziod, zupa-bieda albo pitucha. Przyrządza się ją bardzo szybko, a przy tym jest tania. Wszystko dlatego, że brakuje w niej mięsnej bazy - to po prostu zupa z dużą ilością warzyw.

Fitka (nazwa charakterystyczna dla Zagłębia Dąbrowskiego i Górnego Śląska) jest bardzo smaczna i będzie w sam raz zawsze wtedy, gdy nie macie wiele czasu na ugotowanie obiadu. Sprawdźcie, czy macie wszystkie potrzebne składniki i bierzcie się za przygotowania. 

Przepis na zupę fitkę

Składniki:

  • 2 l wody
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por (biała część)
  • 1 cała pietruszka (korzeń oraz nać)
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w drobną kosteczkę. Wypłuczcie, a następnie wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie.
  2. W międzyczasie obierzcie pietruszkę, marchew i również pokrójcie je w kostkę, a cebulę opalcie nad kuchenką. Posiadacze kuchenek indukcyjnych mogą podpiec cebulę na suchej patelni. 
  3. Tak przygotowane warzywa oraz por i seler włóżcie do garnka z ziemniakami. Dodajcie ziele angielskie i liście laurowe. 
  4. Od momentu zagotowania gotujcie zupę pod przykryciem na małym ogniu od momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  5. Pod koniec doprawcie zupę solą oraz pieprzem do smaku. 

I gotowe! Taką zupę możecie zrobić z wymienionych wyżej warzyw lub innych, które macie akurat pod ręką. Zamiast pietruszki używa się także pasternaku. Możecie dodać do niej również buraki czy kapustę. Fitkę jada się bez dodatków lub z kromką chleba. Aby zupa była bardziej treściwa, warto dodać do niej troszkę masła lub smalcu i zabielić ją śmietaną. Smacznego!

Zobacz także: