zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy

Na waszym zakwasie buraczanym pojawił się biały nalot? W takim razie jak najszybciej go...

Własnoręcznie przygotowany zakwas buraczany to bez dwóch zdań najlepsza rzecz jaką możecie zrobić na święta. Dzięki niemu wasz barszcz czerwony będzie smakował naprawdę wyjątkowo. Jeśli jednak zaobserwowaliście, że w trakcie kiszenia pojawił się na nim biały nalot jak najszybciej go wyrzućcie!

Choć przepis na zakwas buraczany nie należy do skomplikowanych, w jego przygotowaniu można popełnić kilka kluczowych błędów, które sprawią, że mikstura zacznie pleśnieć. W końcu biały nalot nie pojawia się bez powodu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niedotrzymanie odpowiednich warunków czystości i kiszenia

Zarówno warzywa, jak i słoik, do którego je wkładacie, powinny być dobrze wymyte. Szklane naczynie powinniście nawet wyparzyć. Inaczej istnieje ryzyko kulinarnej wpadki!

Niemniej istotne jest również miejsce przechowywania zakwasu. Bowiem do zachowania świeżości produkt potrzebuje stosunkowo niskiej temperatury. Może się okazać, że umieszczenie go w piwnicy lub spiżarni nie wystarczy. Bez względu na wszystko musicie znaleźć mu miejsce w swojej lodówce.

Pamiętajcie też o bardzo dokładnym zakręceniu słoika, tak aby do jego wnętrza nie dostawała się wilgoć ani aromaty z innego jedzenia. Jeśli nie macie siły, poproście o pomoc męża. Jego silne dłonie sprawią, że w Wigilię nie zastanie was żadna niemiła niespodzianka.

Produkty przyspieszające fermentację

Powodem, dla którego na powierzchni buraczanego zakwasu powstaje pleśń, może być również dodanie do niego składnika przyspieszającego proces fermentacji. 

W wielu internetowych przepisach można bowiem znaleźć wzmiankę o niesamowitym działaniu skórki z chleba żytniego. Niestety, umieszczając ją w słoiku tracicie kontrolę nad procesem kwaszenia. Tak naprawdę może się okazać, że po jednym dniu domowej roboty produkt będzie do wyrzucenia.

Nie jedzcie spleśniałego zakwasu

Niestety, pleśń pojawiająca się w zakwasie buraczanym jest szkodliwa dla zdrowia. Spożycie nawet jej niewielkiej ilości przez alergików może wywołać silne duszności, a nawet szok anafilaktyczny. Na pozostałych członków waszej rodziny z pewnością również nie wpłynie pozytywnie.

Zakwas z białym nalotem nie nadaje się do jedzenia! Po żadnym pozorem nie podawajcie go swoim gościom ani sami nie jedzcie. Od razu wyrzućcie go do kosza i jeśli macie czas, przygotujcie nowy! Zebranie łyżką białej warstwy nic nie da. Bakteriami została przecież skażona cała zawartość słoika, nawet jeśli na pierwszy rzut oka tego nie widzicie.

zakwas do barszczu jak zrobić
Gotujmy.pl
Newsy
Jak poznać, że zakwas na barszcz wigilijny jest już dobry? Jest na to 1 genialny sposób 
Szykujecie na wigilię barszcz z własnego zakwasu? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy już jest gotowy!

Podczas zbliżającej się wigilijnej kolacji absolutnie nie może zabraknąć barszczu z uszkami! Czysty, jarski barszcz to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. By osiągnąć idealny smak zupy stosuje się zakwas do barszczu. Ponieważ jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne, część osób decyduje się na kupienie gotowego zakwasu w formie koncentratu. Jednak wciąż jest sporo ludzi, którzy nie wyobrażają sobie jeść w wigilię barszczu „z gotowca” i przygotowują zakwas sami. Jest to spore wyzwanie i szczególnie początkujący zwykle nie wiedzą po czym poznać, że zakwas jest już gotowy do przyrządzenia barszczu. Problemy z zakwasem Wykonanie zakwasu do barszczu to nie jest wcale taka prosta sztuka i wie to każdy, kto choć raz w życiu go przygotowywał! Sama procedura zajmuje bardzo dużo czasu – zakwas przyrządza się co najmniej tydzień przed tym, jak zużyjemy go do barszczu. Sztuka polega na tym, że trzeba po prostu ukisić buraki, ale tak, by nie wyszła na nich pleśń i były idealne w smaku – nie za kwaśne i nie za łagodne. Częstym problemem jest właśnie pojawienie się pierzynki z pleśni w słoiku z zakwasem. Jeżeli kusi was, by wybrać ją ze środka i kisić buraki dalej, to natychmiast o tym zapomnijcie! Pojawienie się pleśni na wierzchu jest oznaką tego, że procesy gnilne postępują w środku i wszystko w słoiku jest już skażone. W takiej sytuacji pozostaje wyrzucić zakwas i kupić gotowy – albo zrobić nowy, jeżeli macie jeszcze trochę czasu. A skąd pleśń? Najczęściej winne jest niedokładne zakręcenie słoika oraz złe warunki przechowywania. Zakwas powinien być odstawiony w suche, zimne i ciemne miejsce. Jeśli będzie stał w cieple i do tego w miejscu, na które padają promienie słoneczne, to najpewniej się zepsuje. Jak rozpoznać gotowy zakwas? Najprościej jest po prostu sprawdzić kolor zakwasu. Gdy będzie...

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy zakwas na wigilijny barszcz. Dzięki tym trikom na 100 procent wyjdzie
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętaj, że jego przyrządzenie powinnaś rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią. To niemal ostatni dzwonek!

Dzięki tym trikom zakwas buraczany na pewno wyjdzie Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone . Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą. Przepis na zakwas z buraków Będziesz potrzebować 600 gramów buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotuj 500 ml wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Miksturę odstaw na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierz i zgnieć nożem (nie krój, ani nie przeciskaj przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieść kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu. Całość przykryj resztą buraków tak, by wypełniły naczynie do wysokości 9/10 (czyli po prostu nie do pełna). Tak poukładane składniki zalej wystudzoną solanką (wodą z solą), przykryj gazą lub inną tkaniną, przewiąż gumką lub sznureczkiem i odstaw do spiżarni na ok. 7 dni. Tak przygotowany zakwas z...

Zatrucie pleśnią
Adobe Stock
Zdrowie
Jak SKUTECZNIE odtruć organizm bez obciążania nerek i wątroby! Ta metoda naprawdę działa!
Każdy człowiek codziennie ma do czynienia z różnymi toksycznymi, a nawet trującymi substancjami. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nawet zwykły kaszel może być objawem groźnego zatrucia.

Z roku na rok przybywa przypadków zatrucia pleśnią, która przecież powszechnie występuje chociażby w powietrzu, ale również w jedzeniu. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że mogło dojść do zatrucia. Wszelkie objawy takie jak zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją czy kaszel zrzucają na stres, natłok obowiązków, bądź krótką infekcję. Tymczasem długo nie leczone zatrucie pleśnią może okazać się bardzo groźne dla naszego zdrowia! Pleśń  Toksyny pleśni dostają się do organizmu przez skórę, ale również drogi oddechowe. Samo zatrucie jest jednak najczęściej skutkiem jedzenia skażonych produktów, które na pierwszy rzut oka wyglądają na zdrowe. W przypadku owoców pokryta grzybem może być na przykład sama pestka, do której dochodzimy na koniec jedzenia. Toksyny pleśni występują też między innymi w orzechach, ziarnach kukurydzy, mące, pieczywie, przyprawach, a nawet alkoholu. Odtruj organizm Tak powszechnie obecna pleśń sprawia, że powinniśmy systematycznie odtruwać swój organizm. Możesz do tego wykorzystać, na przykład węgiel aktywny. Jednak najzdrowszym sposobem jest regularne przyjmowanie modyfikowanej pektyny cytrusowej, która nie uszkodzi twojej wątroby, ani nerek. Jej długotrwałe stosowanie nie będzie więc miało negatywnych skutków ubocznych. Modyfikowana pektyna cytrusowa szczególnie dobrze działa w połączeniu z alginianami, zapobiegając ponownemu wchłanianiu toksyn do organizmu. Na tym jednak nie koniec. Metoda pozwala również na usunięcie związków metali ciężkich z organizmu oraz łagodzi reakcje zapalne. W przypadku ostrych objawów zatrucia pleśnią skontaktuj się z lekarzem i omów przebieg leczenia. Źródło: draxe.com

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...