Herbata
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Na waszej herbacie pojawia się osad? Przeczytajcie, zanim ją wypijecie

Właściwości herbaty są właściwie niezliczone. Jeśli parzycie ją w odpowiedni sposób i zwracacie uwagę na szczegóły, zdrowie będzie miało dla was informację zwrotną w postaci długowieczności.

Herbata, którą pijacie na co dzień, zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, i reguluje poziom cholesterolu. Jej liczne właściwości zdrowotne są znany od tysięcy lat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia herbaty

Można uznać, że herbata, jaką znacie, dotarła do nas różnymi drogami. Do zachodniej Europy dostała się przez tereny Indonezji. Właśnie stamtąd sprowadzano herbaciane liście chińskiego krzewu. Do Rosji przywędrowała natomiast przez stepy Mongolii i południową Syberię.

Rozwój wielu krajów miał bezpośredni wpływ na dzieje herbaty. W wielu społecznościach picie herbaty wiąże się z codziennym ceremoniałem, który ma konkretne znaczenie. Kultury świata cenią sobie herbatę głównie za mnogość zdrowotnych właściwości, które możecie z niej bez limitu czerpać. 

Jak mówi powiedzenie, co kraj to obyczaj. Anglicy mają five’o’clock, istota rosyjskiego rytuału przyrządzania herbaty tkwi w samowarze, a celem picia herbaty w Japonii jest wyciszenie i harmonia. Bawarka to także herbata, którą pije się z dodatkiem mleka. 

Herbata ma liczne właściwości zdrowotne

Herbata od wieków słynie jako eliksir młodości. Ma ogromny wpływ na wygląd skóry, gdyż zawarte w niej polifenole przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które znacząco sprzyjają starzeniu. Regularne picie herbaty pomaga też oczyścić organizm z nadmiaru toksyn.

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

By wydobyć z herbaty jej najlepsze właściwości i smak, powinniście spełnić odpowiednie warunki. Ważna jest woda i jej właściwe przygotowanie wody. Do tego, przyda się odpowiednie naczynie, dawkowanie herbaty np. sypanej i czas zaparzania. Niektóre herbaty parzone powyżej kilku minut doskonale was pobudzą!

Dziwny osad, który pojawia się na powierzchni herbaty

Nie wygląda zbyt apetycznie i w żadnej mierze nie służy waszemu zdrowiu. Jego powodem nie jest brudna woda, a prawda jest zupełnie inna. Powstaje on w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej pomiędzy herbatą a wodą. Szczawiany, w które bogata jest herbata, łączą się z wapniem występującym w wodzie i w ten sposób wytrąca się pływający na powierzchni osad. Twarda woda w kranie może pogłębiać ten efekt.

Osadu można jednak uniknąć. Wystarczy przed zagotowaniem wody przefiltrować ją w specjalnym dzbanku. Taka bariera zatrzyma wszelkie zbędne cząsteczki wapnia, a herbata zaparzy się w sposób, który nie wzbudzi waszych wątpliwości. Filtrowanie wody to zresztą nie tylko względy estetyczne, ale i korzyści dla zdrowia.

Zauważyliście tłusty osad na herbacie? Sprawdźcie, co to oznacza
AdobeStock
Newsy
Zauważyliście tłusty osad na herbacie? Sprawdźcie, co to oznacza
Na waszej herbacie pojawił się taki nalot? Dowiedzcie się, jak powstaje to nietypowe zjawisko.

Przyjrzyjcie się dobrze filiżance czy szklance waszej herbaty. Czy pojawił się na niej tłusty nalot? Wiemy, co to może oznaczać. Co oznacza tłusty nalot na herbacie? Zostawiliście kiedyś na stole filiżankę herbaty i po jakimś czasie zauważyliście na jej powierzchni jakby tłustawy osad? To nic innego, jak tylko skutek reakcji chemicznej między liśćmi herbaty a wodą. Czy można taką herbatę pić czy lepiej jest pozbyć się tego osadu? Wiele osób twierdzi, że tłusty osad to skutek gotowania herbaty w zbyt twardej wodzie, ale to nieprawda. Jak wynika z badań przeprowadzone przez Caroline Giacomin, doktorantkę w Instytucie Żywności, Żywienia i Zdrowia w ETH Zurich, to czy na naszej herbacie pojawi się osad czy nie, jest uzależnione od rodzaju herbaty: - W zależności od perspektywy, osad, który pojawia się na herbacie może wydawać się piękny, albo wręcz odwrotnie – obrzydliwy – tłumaczy Caroline Giacomin. Dlaczego na herbacie zbiera się osad? Badanie przeprowadzone przez chemików z Imperial Collage w Londynie wyjaśniło, że tłusty osad na herbacie jest mieszanką węglanu wapnia i innych soli pochodzących z wody, a także mieszanką herbacianych związków organicznych. Mimo to, na niektórych herbatach nigdy nie pojawia się taka tłusta osłonka. Dlaczego? Jak wykazały badania herbacianego osadu przeprowadzone przez Caoline Giacomin, właściwości herbacianego osadu zmieniają się w zależności od tego, z jaką ilością węglanu wapnia mieliśmy do czynienia. Ma na niego wpływ także to, czy dodaliśmy do swojego napoju takie dodatki, jak cytryna lub cukier. Badanie pokazało wyraźnie, że kwas cytrynowy osłabia powstawanie osadu. Przeanalizowano trzy różne herbaty: tradycyjną czarną herbatę zieloną herbatę herbatę rooibos W wyniku szczegółowych analiz...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
AdobeStock
Newsy
Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
Pijcie regularnie tę herbatę. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Biała herbata ma łagodniejszy smak niż większość czarnych lub zielonych herbat ze względu na to, że jest wytwarzana z niedojrzałych jeszcze herbacianych liści. Podobnie jak zielona herbata, pochodzi z rośliny Camellia sinesis, ale różni się od niej smakiem i zawartością kofeiny, ponieważ jej delikatne liście są zbierane wcześnie, gdy są jeszcze pąkami. Herbata ta jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, ale również najzdrowszych herbat świata. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne białej herbaty Biała herbata jest bogata w aminokwas l-teaninę, który wycisza umysł i poprawia koncentrację. Biała herbata ma właściwości przeciwutleniające, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym potencjałem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Podobnie jak inne herbaty, biała herbata jest bogata w przeciwutleniacze – szczególnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który jest ważny w zwalczaniu skutków zapalenia i stresu oksydacyjnego. Biała herbata zawiera również mangan, który wspiera zdrowie kości, co jest ważne dla obniżenia ryzyka osteoporozy. Napój ten zawiera fitochemiczne przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, które w przeciwnym razie mogłyby rozwinąć się w raka.  Spożywanie herbat z rośliny Camellia sineses wiąże się z działaniem ochronnym u osób z cukrzycą. Jak wykazały badania, picie białej herbaty przez ponad 12 miesięcy odwraca uszkodzenia oksydacyjne komórek serca, dzięki czemu serce odzyskuje aktywność przeciwutleniającą. Picie białej herbaty obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co ostatecznie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych...

Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Od utraty wagi, przez lepsze trawienie, po ukojenie nerwów. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty są wprost nieocenione. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak prawidłowo powinno się ją pić?

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Jest wytwarzana z liści rośliny camellia sinesis, tak jak wszystkie inne herbaty nieziołowe. Jednak w przeciwieństwie do herbat czarnych i ulung, zielona herbata jest mniej przetworzona, ponieważ jest wytwarzana niezwykle delikatnymi metodami suszenia na parze. Mówi się, że to właśnie dzięki nim zielona herbata jest taka bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Jakie korzyści ma zielona herbata i jak powinno się ją prawidłowo pić? Jak prawidłowo pić zieloną herbatę? Zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu, chroni przed chorobami serca, a nawet działa przeciwstarzeniowo. Ale czy to oznacza, że możemy pić ją bez opamiętania? Nie do końca. Oto krótki poradnik na temat tego, jak powinno się pić ten napój. Nie przekraczajcie ilości 2-3 filiżanek dziennie. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i naturalne związki roślinne, takie jak garbniki i flawonoidy. Niestety, ich nadmiar może powodować toksyczność, a nawet uszkodzenie wątroby. Nigdy nie pijcie zielonej herbaty na pusty żołądek. Picie zielonej herbaty tuż po obudzeniu może niekorzystnie wpłynąć na równowagę żołądka.  Nie pijcie zielonej herbaty bezpośrednio po posiłku. Wiele osób pije zieloną herbatę tuż po posiłku sądząc, że to jest zdrowe. Picie zielonej herbaty bezpośrednio po jedzeniu, może hamować wchłanianie składników odżywczych. Oznacza to, że wszystko, co zjedliśmy, nie będzie prawidłowo wchłaniane, ponieważ kofeina i garbniki zadziałają tu jako przeszkoda. Takie picie zielonej herbaty może również rozcieńczyć soki żołądkowe, powodując nieprawidłowe trawienie. Najlepiej pić zieloną herbatę 30-45 minut przed lub po posiłku. Nie pijcie...