Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy

Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie

Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo przechowywać wędliny?

Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki.

To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje.

W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności:

- Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik).

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock

Jak i gdzie układać wędliny w lodówce?

Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą. Najcieplej zawsze jest na drzwiach lodówki.

Najlepsze miejsce do przechowywania wędlin to środkowe i dolne półki. Tam będzie panować najwłaściwsza temperatura do tego, aby właściwie zapakowane wędliny przetrwały i zachowały świeżość najdłużej.

Odkładając wędliny do lodówki pamiętajcie o jeszcze jednej rzeczy. Produkty, które już wcześniej były na półce, przenieście bliżej drzwi lodówki, a te świeżo kupione ułóżcie z tyłu. Dzięki temu w pierwszej kolejności zjecie to, co ma krótszy czas przydatności.

Jak długo można przechowywać wędlinę?

Czas przechowywania wędlin zależy od kilku czynników. Jeśli macie wybór, kupujcie wędliny w kawałku, a nie w plastrach. W takiej formie będą dłużej świeże. Szybciej psują się bardziej przetworzone wyroby wędliniarskie.

  • Pasztety, salcesony, kaszanki zjedzcie w ciągu 2-3 dni od zakupu
  • Wędliny gotowane i wędzone – mogą leżeć w lodówce do tygodnia
  • Wędliny suszone – można przechowywać je nawet do 3 tygodni
Zobacz także
Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Źródło: Onet.pl, Haps.pl

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
AdobeStock
Newsy
Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
Kupujecie wędliny pakowane w plastikowe torebki? Sprawdźcie, dlaczego trzeba je jak najszybciej z nich wyjąć.

Po czym można poznać dobry sklep mięsny? Nie tylko po jakości sprzedawanego mięsa, ale także po sposobie jego pakowania! Wędliny prawidłowo powinny być pakowane tylko w czysty papier, bez grama plastiku. Jednak w niektórych sklepach mięsa sprzedaje się w foliowych woreczkach. Takie rozwiązanie nie jest ani ekologiczne, ani zdrowe. Sprawdźcie, dlaczego! Dlaczego wędlin nie powinno się trzymać w folii? Przyniesione ze sklepu wędliny zapakowane w plastikowe worki wkładacie pewnie od razu do lodówki. Czy to wystarczy, by zakupione mięso było długo świeże? Absolutnie nie! Co więcej, takie działanie będzie wręcz odwrotne w skutkach. Wędlina, zwłaszcza świeża w foliowej torebce zepsuje się o wiele szybciej. By temu zapobiec, warto po przyjściu ze sklepu przepakować mięso w papierowy pergamin. Jak przechowywać wędliny w lodówce? By mieć pewność, że wasze wędliny długo będą świeże i smaczne, warto poznać sposoby przechowywania poszczególnych rodzajów wędlin. To, że mięso powinno się znaleźć w lodówce, wiedzą wszyscy. Ale okazuje się, że to w jakim miejscu w lodówce położycie mięso też ma znaczenie! Poziom temperatury jest nieco inny w każdy miejscu lodówki. Na przykład na górnej półce będzie to około 8 stopni Celsjusza, dlatego w tym miejscu najlepiej przechowujcie przetwory mleczne, takie jak kefir, jogurty czy mleko. Na środkowej półce panuje temperatura od 4 do 7 stopni Celsjusza, dlatego to właśnie tutaj powinny się znaleźć wędliny – zwłaszcza świeże! Natomiast najchłodniej jest na dolnej półce (około 2 stopnie), dlatego na niej powinny się znaleźć wszystkie produkty, które psują się szybko – takie jak surowe mięso i ryby. W dolnej szufladzie lodówki jest najcieplej (około 10 stopni), dlatego przechowujcie w niej owoce i warzywa....

przechowywanie mleka w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Trzymacie mleko w drzwiach lodówki? Czym prędzej przełóżcie je w inne miejsce
Jesteście pewni, że mleko powinno stać w drzwiach lodówki? Wyjaśniamy, dlaczego warto przeorganizować lodówkę i mleko trzymać głębiej.

Większość osób rozpakowując torby przyniesione ze sklepu, machinalnie i często bez zastanowienia wykłada zakupy do lodówki. Butelki z mlekiem czy napoje, ze względu na wygodne wysokie półeczki, ustawiają w drzwiach lodówki. Jednak nie bez znaczenia jest to, jaka temperatura panuje w różnych częściach lodówki i jakiej temperatury przechowywania wymagają poszczególne produkty. Temperatura panująca w drzwiach lodówki to najwyższa temperatura w tym urządzeniu i wynosi ok. 10 st. Celsjusza. Do tego ta temperatura waha się, przy częstym otwieraniu lodówki, do tego latem, może tam panować nawet 15 st. Celsjusza. Tymczasem najlepsza temperatura do przechowywania świeżego mleka, to 2-4 st. Celsjusza. Gdzie najlepiej przechowywać mleko? Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, które szybko się psują. Jeśli zostawicie otwartą butelkę z napojem na blacie kuchennym, po kilku godzinach prawdopodobnie nie będzie już nadawać się do spożycia. Dlatego powinniście pamiętać, by zawsze po skorzystaniu z produktu wstawiać go do lodówki. Jednak, wbrew temu, co sądzi większość Polaków, najlepsze miejsce nie znajduje się na drzwiach chłodziarki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w lodówce panują różne temperatury, wahają się one od 0 do nawet 10 st. C. Najcieplejszym miejscemw chłodziarce, jak już wspomnieliśmy, są właśnie drzwiczki. Dlatego też nie powinniście trzymać na nich mleka. Ten napój potrzebuje o wiele niższej temperatury. Idealnym miejscem do jego przechowywania będą środkowe półki. Oczywiście zasady te dotyczą również innych produktów spożywczych. Sprawdźcie, czy prawidłowo je przechowujecie. Co i gdzie trzymać w lodówce? Dolne szuflady lodówki. W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10...

jak przechowywać w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Na której półce w lodówce powinno się trzymać wędlinę? Sprawdźcie czy robicie to prawidłowo
Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ilość półek znajdujących się w lodówce nie jest przypadkowa. Na każdej z nich powinno się przechowywać inne produkty spożywcze. Wszystko zależy od tego, jakiej temperatury potrzebują. To właśnie dlatego m.in. miejsce jajek jest na drzwiach.

Większość osób umieszcza produkty spożywcze w lodówce machinalnie, wręcz bez zastanowienia. Okazuje się jednak, że takie praktyki mogą wpłynąć m.in. na skrócenie terminu ich przydatności do spożycia. Bowiem na każdej półce jest nieco inna temperatura – na jednej wyższa, na innej niższa. Choć różnice w tych wartościach nie są ogromne, warto mieć na ich temat pojęcie. Temperatura wewnątrz lodówki oscyluje w granicach od 0 do 10 st. C. Prawidłowe rozmieszczenie w niej produktów spożywczych jest więc niesamowicie ważne. Nie można przechowywać wędliny i warzyw na jednej półce, bowiem potrzebują one zupełnie innych warunków. Gdzie więc należy je umieścić? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. Dolne szuflady w lodówce W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10 st. C. Można więc powiedzieć, że jest idealna do przechowywania warzyw i owoców. Włożenie do niej innych produktów, na przykład mięsa sprawi, że to bardzo szybko się zepsuje.  Dolna półka Zaraz nad dolną szufladą znajduje się półka, na której temperatura jest całkowicie inna i wynosi ok. 2 st. C. Jest to najzimniejsze miejsce w całej lodówce, w którym najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że ich termin przydatności do spożycia nie zostanie skrócony. Środkowe półki Na środkowych półkach temperatura oscyluje w granicach 4 - 8 st. C. Najlepiej więc będzie, jeśli umieścicie na nich napoczęte konserwy, wędliny oraz nabiał – jogurty, mleko, ser. Jeśli na waszych drzwiach od lodówki nie ma miejsca na jajka możecie je trzymać właśnie na środkowych półkach. Wewnętrzna strona drzwi Na wewnętrznej stronie drzwi temperatura wynosi ok. 10 st. C. Możecie tam przechowywać...

gdzie trzymać jajka
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej
Dopiero co kupiliście jajka, a one już są zepsute? Prawdopodobnie mamy odpowiedź na to, dlaczego tak się stało.

Jajka to obok chleba i mleka, jeden z podstawowych artykułów żywnościowych, których nigdy nie może zabraknąć w naszym domu. Ciasta, kluski, kopytka czy zwykła jajecznica po prostu wymagają użycia jajek i to nie podlega dyskusji. Każdy z nas, o ile nie cierpi na alergię, jajka kupuje. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak je przechowywać? Idealne miejsce do przechowywania jajek Wydawałoby się, że kwestia tego jak i gdzie przechowywać jajka to żadna filozofia. Kto tak myśli, jest w dużym błędzie. Część osób trzyma je po prostu w kuchni na blacie lub schowane w szafce. W końcu w sklepie też są ustawione na półkach, daleko od lodówek, więc co może im się stać w kuchni? Otóż mogą się szybko zepsuć! Dlaczego? Zwykle w domu panuje nieco wyższa temperatura niż w sklepie. Do tego jajka do supermarketów przyjeżdżają świeże, jednak jeśli nie sprawdzimy daty ważności na opakowaniu, to może się okazać, że nasze leżą już na sklepowej półce dobry tydzień. Trzymając je w cieple, doprowadzimy tylko do tego, że szybko się zepsują. Nigdy nie trzymajcie jajek na drzwiach lodówki Wobec tego wniosek nasuwa się jeden – jajka należy trzymać w lodówce. I tu jest kolejny haczyk, bowiem nie każde miejsce w lodówce się do tego nadaje. Zanim zdążycie się zdenerwować na dziwne zasady dotyczące przechowywania jajek, uspokajamy – to nie jest nasz pomysł, tylko fakt udowodniony badaniami. Jajka trzymane na drzwiach lodówki psują się szybciej, a wynika to z częstych zmian temperatur. W lodówce temperatura wynosi od 0 do 3 stopni Celsjusza, natomiast w naszych kuchniach są to około 22 stopnie. Korzystamy z lodówki bardzo często, więc otwierając i zamykając drzwiczki wielokrotnie w ciągu dnia, narażamy znajdujące się tam produkty na...