Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość.

Jak prawidłowo przechowywać wędliny?

Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki.

To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje.

W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności:

Zobacz także:

- Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik).

Jak i gdzie układać wędliny w lodówce?

Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą. Najcieplej zawsze jest na drzwiach lodówki.

Najlepsze miejsce do przechowywania wędlin to środkowe i dolne półki. Tam będzie panować najwłaściwsza temperatura do tego, aby właściwie zapakowane wędliny przetrwały i zachowały świeżość najdłużej.

Odkładając wędliny do lodówki pamiętajcie o jeszcze jednej rzeczy. Produkty, które już wcześniej były na półce, przenieście bliżej drzwi lodówki, a te świeżo kupione ułóżcie z tyłu. Dzięki temu w pierwszej kolejności zjecie to, co ma krótszy czas przydatności.

Jak długo można przechowywać wędlinę?

Czas przechowywania wędlin zależy od kilku czynników. Jeśli macie wybór, kupujcie wędliny w kawałku, a nie w plastrach. W takiej formie będą dłużej świeże. Szybciej psują się bardziej przetworzone wyroby wędliniarskie.

  • Pasztety, salcesony, kaszanki zjedzcie w ciągu 2-3 dni od zakupu
  • Wędliny gotowane i wędzone – mogą leżeć w lodówce do tygodnia
  • Wędliny suszone – można przechowywać je nawet do 3 tygodni

Źródło: Onet.pl, Haps.pl