lech wałęsa schudł
ONS
Newsy

Na tej diecie Lech Wałęsa schudł 5kg w kilka dni. Mamy przepis na jedno z dań, którym się zajadał

Cóż za przemiana! Emerytowany prezydent w wieku 77 lat zdecydował się przejść na dietę, a efekty go zaszokowały!

Były prezydent Lech Wałęsa postanowił zadbać o swoje zdrowie! Emerytowany polityk wybrał się do sanatorium w Lądku-Zdroju. Poddawał się tam różnym zabiegom, a także przeszedł na dietę! Przez cały pobyt podawano mu dania przygotowywane według wytycznych diety dr Dąbrowskiej, opartej na warzywach. W związku z tym prezydent w sanatorium jadł sałatki, gotowane warzywa, zupy, a desery składały się tylko z owoców. Przyznał szczerze, że nieszczególnie mu smakują te dania, ale musi przyznać, że dieta jest bardzo skuteczna! Wałęsa był w szoku, bo już po kilku dniach czuł się tak dobrze, że zupełnie odstawił insulinę. Poniżej przedstawiamy wam przepis na danie dr Dąbrowskiej. Wygląda smacznie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis dr Dąbrowskiej na spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

Spaghetti na diecie? Jak najbardziej! Jedzenie dużych ilości makaronu nie jest zbyt dietetyczne, dlatego w tej wersji zastąpiono go cukinią. Takie spaghetti jest równie pyszne, a do tego znacznie lżejsze. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

  • Pół litra przecieru pomidorowego
  • 1 dużą cukinię
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 małą cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • Kilka płatków chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obierzcie cebulę i czosnek. Posiekajcie drobno czosnek, a cukinię pokrójcie w kostkę.
  2. Umyte łodygi selera pokrójcie w plasterki.
  3. Na suchą patelnię wrzućcie cebulę i czosnek i prażcie przez kilka minut. Gdy już będą nieco podpieczone, wlejcie 4 łyżki wody, dodajcie plastry selera, zmniejszcie ogień i duście 5 minut.
  4. Następnie na patelnię wlejcie pół litra przecieru pomidorowego, dodajcie płatki chilli, sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie kolejne pięć minut.
  5. Cukinię umyjcie, obierzcie i jeszcze raz wypłuczcie pod bieżącą wodą (dzięki temu pozbędziecie się ewentualnej goryczki zawartej w skórce). Pokrójcie ją na kształt spaghetti – najlepiej użyć do tego specjalnej temperówki do warzyw, ale spokojnie poradzicie sobie z tym zwykłym nożem.
  6. Zagotujcie w garnku osoloną wodę i wrzućcie pokrojoną cukinię. Zgaście ogień pod garnkiem i blanszujcie spaghetti przez dwie minuty. Odcedźcie.
  7. Podawajcie spaghetti z cukinii polane sosem z przyprawami. Smacznego!
Przepis na warzywne gołąbki. Idealne na diecie dr Dąbrowskiej
Pixabay
Newsy
Przepis na warzywne gołąbki. Idealne na diecie dr Dąbrowskiej
Warzywne gołąbki są bardziej lekkostrawne, a ich skład pozwala jadać je nawet na diecie dr Dąbrowskiej. To popularna metoda na zwalczenie nie tylko nadwagi, ale także wielu częstych dolegliwości. Jak zrobić warzywne gołąbki i co jeszcze można jeść podczas postu Dąbrowskiej?

Zróbcie gołąbki warzywne, jeśli nie jadacie mięsa lub się odchudzacie. Ten przepis nadaje się nawet podczas postu Dąbrowskiej. Dieta dr Dąbrowskiej to słynny detoks leczniczy, który często stosowany jest jako sposób na utratę nadprogramowych kilogramów. Ma on jednak znacznie więcej korzyści dla zdrowia. Jadłospisy opracowane przez dr Dąbrowską mogą opierać się tylko na określonych warzywach i nielicznych owocach. Potrawy można doprawiać ziołami i niewielką ilością różowej soli himalajskiej – nie można jednak spożywać żadnego nabiału, mięsa, pieczywa ani cukru. Ten przepis na warzywne gołąbki doskonale wpisuje się w te wytyczne. Przepis na warzywne gołąbki Tradycyjne babcine gołąbki można przyrządzić także w zdrowej, dietetycznej, a nawet leczniczej formie! Możecie bezpiecznie jeść je nawet podczas pierwszego, najbardziej rygorystycznego etapu oczyszczania. Składniki: 1 nieduża główka kapusty 6 marchewek 2 korzenie pietruszki 1/2 selera naciowego 1/2 jabłka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego czosnku sól, pieprz, chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 500 ml wywaru warzywnego Przygotowanie:  Marchew, pietruszkę, jabłko zetrzyjcie na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Selera i cebulę pokrójcie w cienkie plasterki. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Warzywa wrzućcie do garnka, podlejcie szklanką wody i duście kilka minut do miękkości. Dodajcie koncentrat pomidorowy i przyprawy – doprawcie tak, by smak warzyw był zdecydowany i intensywny. Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści, wytnijcie głąb, włóżcie do dużego garnka i zalejcie wrzątkiem, przykryjcie. Kapustę sparzcie przez kilka minut, potem ostrożnie wyjmijcie, chwilkę przestudźcie i zdejmijcie liście. W...

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie. Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki.  Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy ! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka. Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie! Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 borowiki (świeże lub suszone) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g morskiej soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano Pół łyżeczki płatków chili Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki,...

Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
ONS.pl
Newsy
Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
Przepis na cukinię z makaronem i twardym żółtym serem, np. parmezanem – takie gotowanie uwielbia Grażyna Torbicka.

Cukinia kojarzy się głównie z latem i potrawami takimi jak leczo. Jest jednak dostępna w niezłych cenach w sklepach przez cały rok. Dlatego też zamiast gotować z niej tylko i wyłącznie węgierskie przysmaki, warto od czasu do czasu przygotować np. szybki sos do makaronu. Jak przygotowuje cukinię Grażyna Torbicka? Słynna prezenterka uwielbia zdrową i smaczną kuchnię. W jej jadłospisie czołowe miejsca zajmują dania z cukinii, które dziennikarka wzbogaca smakiem przepysznych włoskich, twardych serów. Grażyna Torbicka uwielbia cukinie na przykład w takim wydaniu, jak w przepisie poniżej. Jednak jej ulubionym daniem są szparagi. Jeśli chcecie przeczytać więcej o kulinarnych przyzwyczajeniach i gustach Grażyny Torbickiej, a także o tym jak dba o linię, kliknijcie w ten oto link:  Grażyna Torbicka zdradziła sekret szczupłej figury. Powiedziała bardzo ważną rzecz o swoich posiłkach  Przepis na makaron z cukinią i parmezanem Składniki: 1 cukinia Ok. 20 dag makaronu spaghetti Sól 3 gałązki świeżego oregano Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek Pieprz czarny Parmezan lub inny twardy ser żółty Przygotowanie Cukinię pozbawcie pestek i pokrójcie na cienkie paski przypominające spaghetti. W tym czasie posólcie i zagotujcie wodę na makaron. Gotujcie makaron, a kiedy będzie już al dente, wrzućcie do środka pokrojoną cukinię. Po około 2 minutach cukinia zwiotczeje, a makaron będzie gotowy. Posiekajcie oregano i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Podsmażcie czosnek na oliwie, wrzućcie na patelnię odcedzony makaron z cukinią i dodajcie 1-2 łyżki płynu z gotowania makaronu i cukinii. Doprawcie danie pieprzem i wrzućcie na patelnię oregano. Zetrzyjcie parmezan na tarce i posypcie jeszcze gorące danie na talerzu. Smacznego!...

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
Ryż ciągle wam się skleja? Wykorzystajcie jedną z tych metod, żeby był sypki.

Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami! Co zrobić, by ryż wyszedł sypki? Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut. Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem. Przepis na ryż z warzywami Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka ryżu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cebula 1 cukinia 1 pomidor 1 duża marchewka 6 ząbków czosnku 6 łyżek oleju Świeża natka pietruszki Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki. Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na...