Były prezydent Lech Wałęsa postanowił zadbać o swoje zdrowie! Emerytowany polityk wybrał się do sanatorium w Lądku-Zdroju. Poddawał się tam różnym zabiegom, a także przeszedł na dietę! Przez cały pobyt podawano mu dania przygotowywane według wytycznych diety dr Dąbrowskiej, opartej na warzywach. W związku z tym prezydent w sanatorium jadł sałatki, gotowane warzywa, zupy, a desery składały się tylko z owoców. Przyznał szczerze, że nieszczególnie mu smakują te dania, ale musi przyznać, że dieta jest bardzo skuteczna! Wałęsa był w szoku, bo już po kilku dniach czuł się tak dobrze, że zupełnie odstawił insulinę. Poniżej przedstawiamy wam przepis na danie dr Dąbrowskiej. Wygląda smacznie?

Przepis dr Dąbrowskiej na spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

Spaghetti na diecie? Jak najbardziej! Jedzenie dużych ilości makaronu nie jest zbyt dietetyczne, dlatego w tej wersji zastąpiono go cukinią. Takie spaghetti jest równie pyszne, a do tego znacznie lżejsze. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół litra przecieru pomidorowego
  • 1 dużą cukinię
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 małą cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • Kilka płatków chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obierzcie cebulę i czosnek. Posiekajcie drobno czosnek, a cukinię pokrójcie w kostkę.
  2. Umyte łodygi selera pokrójcie w plasterki.
  3. Na suchą patelnię wrzućcie cebulę i czosnek i prażcie przez kilka minut. Gdy już będą nieco podpieczone, wlejcie 4 łyżki wody, dodajcie plastry selera, zmniejszcie ogień i duście 5 minut.
  4. Następnie na patelnię wlejcie pół litra przecieru pomidorowego, dodajcie płatki chilli, sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie kolejne pięć minut.
  5. Cukinię umyjcie, obierzcie i jeszcze raz wypłuczcie pod bieżącą wodą (dzięki temu pozbędziecie się ewentualnej goryczki zawartej w skórce). Pokrójcie ją na kształt spaghetti – najlepiej użyć do tego specjalnej temperówki do warzyw, ale spokojnie poradzicie sobie z tym zwykłym nożem.
  6. Zagotujcie w garnku osoloną wodę i wrzućcie pokrojoną cukinię. Zgaście ogień pod garnkiem i blanszujcie spaghetti przez dwie minuty. Odcedźcie.
  7. Podawajcie spaghetti z cukinii polane sosem z przyprawami. Smacznego!