Były prezydent Lech Wałęsa postanowił zadbać o swoje zdrowie! Emerytowany polityk wybrał się do sanatorium w Lądku-Zdroju. Poddawał się tam różnym zabiegom, a także przeszedł na dietę! Przez cały pobyt podawano mu dania przygotowywane według wytycznych diety dr Dąbrowskiej, opartej na warzywach. W związku z tym prezydent w sanatorium jadł sałatki, gotowane warzywa, zupy, a desery składały się tylko z owoców. Przyznał szczerze, że nieszczególnie mu smakują te dania, ale musi przyznać, że dieta jest bardzo skuteczna! Wałęsa był w szoku, bo już po kilku dniach czuł się tak dobrze, że zupełnie odstawił insulinę. Poniżej przedstawiamy wam przepis na danie dr Dąbrowskiej. Wygląda smacznie?
Przepis dr Dąbrowskiej na spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
Spaghetti na diecie? Jak najbardziej! Jedzenie dużych ilości makaronu nie jest zbyt dietetyczne, dlatego w tej wersji zastąpiono go cukinią. Takie spaghetti jest równie pyszne, a do tego znacznie lżejsze. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Pół litra przecieru pomidorowego
- 1 dużą cukinię
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 małą cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- Kilka płatków chilli
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Obierzcie cebulę i czosnek. Posiekajcie drobno czosnek, a cukinię pokrójcie w kostkę.
- Umyte łodygi selera pokrójcie w plasterki.
- Na suchą patelnię wrzućcie cebulę i czosnek i prażcie przez kilka minut. Gdy już będą nieco podpieczone, wlejcie 4 łyżki wody, dodajcie plastry selera, zmniejszcie ogień i duście 5 minut.
- Następnie na patelnię wlejcie pół litra przecieru pomidorowego, dodajcie płatki chilli, sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie kolejne pięć minut.
- Cukinię umyjcie, obierzcie i jeszcze raz wypłuczcie pod bieżącą wodą (dzięki temu pozbędziecie się ewentualnej goryczki zawartej w skórce). Pokrójcie ją na kształt spaghetti – najlepiej użyć do tego specjalnej temperówki do warzyw, ale spokojnie poradzicie sobie z tym zwykłym nożem.
- Zagotujcie w garnku osoloną wodę i wrzućcie pokrojoną cukinię. Zgaście ogień pod garnkiem i blanszujcie spaghetti przez dwie minuty. Odcedźcie.
- Podawajcie spaghetti z cukinii polane sosem z przyprawami. Smacznego!