kotlety jajeczne
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy

Na te awaryjne, bezmięsne kotleciki z jajek wszystkie składniki macie już pod ręką. Wystarczy tylko zagotować...

Wegetariańskie kotleciki na bazie jajek to doskonała alternatywa mielonych. Są szybkie w przygotowaniu, gdyż wystarczy ugotować jaja, a reszta robi się praktycznie sama. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Jajka to jeden z kluczowych produktów w kuchni. Są uniwersalne, toteż można z nich przygotować prawie wszystko. Kotlety jajeczne to idealny odpowiednik kotletów mielonych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości jaj

Jaja to nie tylko uniwersalny składnik podczas gotowania, ale i cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jaja dostarczają przede wszystkim takie witaminy jak A, E, D i K czy składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, sodu czy żelaza. Według zaleceń światowych organizacji spożycie jaj nie powinno przekraczać sześciu sztuk na tydzień. Spożywanie jaj pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, wśród nich możemy wyróżnić takie właściwości jak:

  • dostarczanie dużych ilości białka,
  • niskokaloryczność,
  • sprzyjanie odchudzaniu,
  • luteina zawarta w żółtku jaja chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem oraz poprawia widzenie,
  • luteina dodatkowo obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego czy chorób serca.

Jaja na wiele sposobów

Jajka są produktem zawierającym wiele cennych składników odżywczych, a poza tym mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do potraw, stanowić element składowy dań bądź być samodzielną potrawą. Do najpopularniejszych form wykorzystania jajek należą: jaja faszerowane, jaja sadzone, gotowane na twardo lub miękko, jajecznica, naleśniki, jaja w koszulkach czy kotlety jajeczne. Opcji wykorzystania tego składnika jest wiele. Wszystko zależy od potrzeby czy smaku.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

śledzie

Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 żółtko
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • sos sojowy
  • sól
  • bułka tarta
  • olej
  • masło

Przygotowanie: 

  1. Jajka gotujcie około 7 minut na twardo. Gdy się ugotują, zalejcie je zimną wodą. Obierzcie i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Bułkę zalejcie mlekiem, kiedy napęcznieje to odsączcie ją z nadmiaru płynu.
  3. Obrane jaja oraz bułkę przełóżcie do malaksera. Miksujcie do rozdrobnienia jaj.
  4. Masę przełóżcie do miski. Dodajcie jedno żółtko i dwie łyżki bułki tartej. Całość wymieszajcie dokładnie. Doprawcie do smaku solą i sosem sojowym.
  5. Z przygotowanej masy uformujcie kotleciki, a następnie obtoczcie je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzejcie masło z dodatkiem oleju, a kiedy się rozgrzeje, układajcie na niej kotleciki.
  7. Smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy się usmażą to przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
  8. Kotleciki podawajcie z ziemniakami i surówką. Smacznego!
     
Kotlety jajeczne
pysiek/gotujmy.pl
Newsy
Obiad w 15 minut. Soczyste kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić codziennie
Kotlety jajeczne to propozycja na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i pyszne! Jeśli nie macie pomysłu na obiad, skorzystajcie z tego przepisu!

Powstanie tego przepisu, wymusiło prawdopodobnie samo życie. Kiedyś zdobycie mięsa było bardzo trudne. Łatwiej można było dostać jajka. Wówczas w głowach gospodyń domowych, pojawił się pomysł na przygotowanie obiadu z produktów bardziej dostępnych. Minęło wiele lat, a kotlety jajeczne nadal cieszą się sporą popularnością wśród Polaków.  Pyszne kotlety jajeczne Kotlety jajeczne to doskonała bezmięsna alternatywa kotletów mielonych. Można w nim przemycić różne zioła, a miłośnicy zielonych dodatków - szczypiorek bądź natkę pietruszki. Świetnie będą smakować solo z sosem pieczarkowym lub w duecie z ziemniakami i zdrową surówką. Idealne na obiad czy kolację! Koniecznie przetestujcie przepis podany poniżej. Składniki:  7 jajek 2 płaskie łyżki bułki tartej szczypiorek ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Wykonanie:  Ugotujcie 6 jajek na twardo. Gdy będą już gotowe, obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posiekajcie drobno szczypiorek. Do startych jaj dodajcie jedno surowe, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie.  Uformujcie nieduże kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę, ułóżcie na nim przygotowane kotlety. Smażcie je z każdej strony po 3-4 minuty na złoty kolor. Usmażone odsączcie na przygotowanym wcześniej ręczniku papierowym. Prawda, że proste? A do tego jakie pyszne! Kotlety jajeczne najlepiej będą smakowały z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki bądź sosem pieczarkowym. Smacznego!  

jajecznica
Pixabay
Newsy
Chcecie zrobić idealną jajecznicę? Zapomnijcie o dodaniu tego popularnego składnika. Inaczej zrujnujecie jej smak
Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego śniadania bez jajecznicy. Można by rzec iż jest to klasyk. Jeśli dodacie do niej ten składnik, to zniszczycie jej smak!

Każdy ma swój przepis na ulubioną jajecznicę. Jednak wiele osób się zgodzi, że słabo ścięta albo za mocno przypieczona są wręcz niesmaczne. Odpowiednie przygotowanie tej potrawy, a także dodatki mają wpływ na ostateczny smak. Cenne właściwości jaj O tym, że jajka są dobrym składnikiem diety wiadomo nie od dziś. Są doskonałym źródłem białka, a do tego są niskokaloryczne, co powoduje iż idealnie się sprawdzą dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto zawierają wiele witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród tych wartości można śmiało wyróżnić fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, a także takie witaminy jak A, D, E oraz K.  Dlaczego warto włączyć jaja do codziennej diety? Spożywanie jaj w rozsądnych ilościach niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak: dzięki zawartości luteiny w żółtku jaja, poprawia się widzenie, a dodatkowo chroni gałkę oczną przez szkodliwym promieniowaniem, luteina również ma wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca oraz nowotworu jelita grubego, białko jaja przyczynia się do stabilizacji cukru we krwi, dostarcza organizmowi w czystej postaci białko, które jest idealnym budulcem mięśni, wspomaga odchudzanie odchudzanie, jaja zawierają wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na organizm, a przede wszystkim jest szereg możliwości wykorzystania tego produktu w kuchni. Karta dań z jaj Jaja są bardzo uniwersalne, więc można z nich przygotować wiele różnych potraw. Jednak są one najczęściej serwowane na pierwszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie. Typowym klasykiem jest jajecznica, jaja sadzone, na miękko bądź twardo. Z jaj można również przygotować omlet na wytrawnie czy słodko, fritattę,...

kotlety ruskie przepis
alien1985 / gotujmy.pl
Newsy
Jesteście fanami pierogów ruskich? W takim razie spróbujcie tych kotletów. Smakują jeszcze lepiej
Jaroszom na pewno zasmakuje to pyszne i proste danie bez grama mięsa! Spróbujcie ruskich kotlecików.

Osoby stosujące dietę wegetariańską muszą się czasami nieźle nagimnastykować, żeby wymyślić ciekawy pomysł na obiad. W końcu na ile sposobów można przygotowywać bezmięsne dania? Byście mogli uniknąć monotonii, mamy dla was świetny przepis na jarskie kotleciki ruskie – są przepyszne, proste w przygotowaniu i do tego tanie. Pycha! Przepis na kotlety ruskie Te kotleciki to tak naprawdę nic innego, jak farsz do pierogów ruskich! Dlatego, jeśli lubicie to danie, to z pewnością posmakują wam ruskie kotlety. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 kilogramy ziemniaków Pół kilo tłustego twarogu 2 jaja rozmiar M Olej Bułka tarta Sól Pieprz Przygotowanie Umyte i obrane ziemniaki włóżcie do garnka, zalejcie wodą, posólcie i ugotujcie. Gdy już się ugotują, wylejcie wodę i grzejcie ziemniaki w suchym garnku, co jakiś czas je podrzucając, by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Odstawcie, by ostygły. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Na patelnię wlejcie olej, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Posólcie i smażcie, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż cebula się zarumieni i zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ziemniaki i odstawcie, by całkowicie wystygły. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą ciepłe, to kotlety będą się rozpadały. Twaróg zmielcie w maszynce albo przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do niego ostudzoną cebulę i ziemniaki i doprawcie solą oraz pieprzem. Do masy na kotlety dodajcie dwa jajka i wymieszajcie, by składniki się połączyły. Jeżeli będzie zbyt rzadka, to dodajcie bułki tartej. Z masy zacznijcie formować kotleciki. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju i smażcie kotlety z obu stron tak, by się zarumieniły....

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Newsy
Jecie jajka z tymi produktami? Robicie ogromny błąd. Łącząc je tylko sobie szkodzicie
Jajka należą do grupy produktów bardzo wartościowych, jednak łączenie ich z pewnymi składnikami nie tylko zaburza cenne właściwości, ale przede wszystkim szkodzi organizmowi. Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Jajka występują w różnych formach, przykładowo na twardo, na miękko, sadzone, w formie jajecznicy czy w koszulkach. Najczęściej są serwowane na śniadanie z różnymi dodatkami. Jak się okazuje nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Nie tylko niwelują cenne właściwości jaj, ale również mogą zaszkodzić.  Wartościowe zdrowotne jaj O tym, że jaja są cennym produktem w codziennej diecie wiadomo nie od dziś. Wśród wielu cennych cech należy wyróżnić, takie jak: zawierają wiele witamin i minerałów - m.in.  fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz A, E, D czy K, są niskokaloryczne - idealnie sprawdzą się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka są jednym z najbardziej pożywnych produktów, luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów czy chorób serca. Spożywanie jaj w liczbach  Przeciętny człowiek zjada w ciągu jednego roku około 140 jaj. Mimo, że jaja zawierają wiele cennych właściwości to jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się ich spożycie maksymalnie 6 jajek na tydzień. Oprócz ważnych wartości odżywczych mogą podwyższać cholesterol , co będzie równie niebezpieczne dla osób mających problemy  z nadciśnieniem . Dlatego też tutaj należy zachować umiar. 6 jaj na tydzień to wystarczająca ilość, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości mikroelementów w nich zawartych. Z czym nie łączyć jajek? Spożywanie jaj w odpowiednich ilościach ma bardzo dobry wpływ na...