
Jajka to jeden z kluczowych produktów w kuchni. Są uniwersalne, toteż można z nich przygotować prawie wszystko. Kotlety jajeczne to idealny odpowiednik kotletów mielonych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie.
Cenne właściwości jaj
Jaja to nie tylko uniwersalny składnik podczas gotowania, ale i cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jaja dostarczają przede wszystkim takie witaminy jak A, E, D i K czy składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, sodu czy żelaza.
Według zaleceń światowych organizacji spożycie jaj nie powinno przekraczać sześciu sztuk na tydzień. Spożywanie jaj pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, wśród nich możemy wyróżnić takie właściwości jak:
- dostarczanie dużych ilości białka,
- niskokaloryczność,
- sprzyjanie odchudzaniu,
- luteina zawarta w żółtku jaja chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem oraz poprawia widzenie,
- luteina dodatkowo obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego czy chorób serca.
Jaja na wiele sposobów
Jajka są produktem zawierającym wiele cennych składników odżywczych, a poza tym mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do potraw, stanowić element składowy dań bądź być samodzielną potrawą.
Do najpopularniejszych form wykorzystania jajek należą: jaja faszerowane, jaja sadzone, gotowane na twardo lub miękko, jajecznica, naleśniki, jaja w koszulkach czy kotlety jajeczne. Opcji wykorzystania tego składnika jest wiele. Wszystko zależy od potrzeby czy smaku. A co powiecie na takie kotleciki? Czas zakasać rękawy i przystępować do pracy!
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki:
- 10 jajek
- 1 żółtko
- 1 bułka
- ½ szklanki mleka
- sos sojowy
- sól
- bułka tarta
- olej
- masło
Przygotowanie:
- Jajka gotujcie około 7 minut na twardo. Gdy się ugotują, zalejcie je zimną wodą. Obierzcie i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.
- Bułkę zalejcie mlekiem, kiedy napęcznieje to odsączcie ją z nadmiaru płynu.
- Obrane jaja oraz bułkę przełóżcie do malaksera. Miksujcie do rozdrobnienia jaj.
- Masę przełóżcie do miski. Dodajcie jedno żółtko i dwie łyżki bułki tartej. Całość wymieszajcie dokładnie. Doprawcie do smaku solą i sosem sojowym.
- Z przygotowanej masy uformujcie kotleciki, a następnie obtoczcie je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie masło z dodatkiem oleju, a kiedy się rozgrzeje, układajcie na niej kotleciki.
- Smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy się usmażą to przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Kotleciki podawajcie z ziemniakami i surówką. Smacznego!