
Botwinka rośnie w ogródkach, na poletkach i działkach aż miło, dlatego to najlepszy czas na zrobienie zupy o tej samej nazwie. Nie może w niej zabraknąć warzyw potrzebnych do zrobienia wywaru, aromatycznych ziół oraz oczywiście mięsa.
Jedni gotują botwinkę na kościach, inni na boczku, a my mamy jeszcze lepszy patent. Następnym razem zróbcie tę zupę na porządnej porcji żeberek. Wychodzi tak aromatyczna i treściwa, że inne nawet nie dorastają jej do pięt. Zapoznajcie się z poniższym przepisem, kupcie żeberka i bierzcie się za przygotowania.
Przepis na aromatyczną botwinkę
Składniki:
-
pół kg żeberek
-
3-4 duże ziemniaki
-
kilka pęczków botwinki wraz z buraczkami
-
1 duża marchewka
-
1 korzeń pietruszki
-
1 mała cebula
-
pół korzenia małego selera
-
kawałek pora
-
2 ząbki czosnku
-
4 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
100 ml śmietany 18%
-
3 łyżki soku z cytryny lub ocet
-
1 łyżka masła
-
pęczek pietruszki
-
pęczek koperku
-
sól
-
pieprz
-
jajka na twardo
Przygotowanie:
-
Umyjcie żeberka i pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie je do garnka, wsypcie ziele angielskie, liście laurowe i zalejcie ok. 3 litrami wody. Podgrzejcie i doprowadźcie do wrzenia.
-
Gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie żeberka na małym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie warto usunąć szumowiny łyżką cedzakową.
-
Cebulę opalcie nad gazem lub na suchej patelni, a ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
-
Kiedy minie już pół godziny, do garnka z żeberkami dodajcie marchewkę, por, natkę i korzeń pietruszki, selera oraz cebulę. Przykryjcie garnek i gotujcie jeszcze przez 40 minut na małym ogniu.
-
W międzyczasie starannie umyjcie botwinkę i przygotujcie do gotowania. Liście i łodygi należy dobrze wypłukać z piasku, a buraczki obrać i pokroić na małe kawałki (np. w plasterki lub w kostkę).
-
Łodygi pokrójcie na kawałeczki o szerokości ok. 1 cm, a liście poszatkujcie drobno.
-
Rozpuśćcie 1 łyżkę masła na patelni i podsmażcie liście botwinki. 5 minut powinno wystarczyć.
-
Po 40 minutach gotowania żeberek z warzywami, wyjmijcie warzywa z garnka i dodajcie ziemniaki. Gotujcie 10 minut.
-
Po tym czasie wrzućcie łodygi botwinki i buraczki oraz sok z cytryny.
-
Gotujcie jeszcze 10 minut, dodajcie liście botwinki. Możecie też dorzucić startą na tarce, ugotowaną marchewkę i pietruszkę.
-
Zetrzyjcie 2 ząbki czosnku i doprawcie zupę solą i pieprzem.
-
Na koniec dodajcie kilka liści lubczyku i siekany koperek. Wymieszajcie, gotujcie 5 minut i , opcjonalnie, zabielcie śmietaną. Zupę polecamy podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Smacznego!