Na takim mięsie jeszcze botwinki nie robiliście. Jest 10x lepsza niż na kościach i boczku razem wziętych
Getty Images
Newsy

Na takim mięsie jeszcze botwinki nie robiliście. Jest 10x lepsza niż na kościach i boczku razem wziętych

Mamy tu miłośników botwinki? Smak tej pysznej zupy wielu z nas kojarzy się z późną wiosną i wczesnym latem, bo właśnie wtedy przypada sezon na to warzywo. Botwinkę można zrobić w wersji jarskiej lub mięsnej - istotne jest jednak to, jakiego mięsa użyjecie. Ugotujcie ją z poniższego przepisu, a już nie będziecie robić botwinki inaczej.

Botwinka rośnie w ogródkach, na poletkach i działkach aż miło, dlatego to najlepszy czas na zrobienie zupy o tej samej nazwie. Nie może w niej zabraknąć warzyw potrzebnych do zrobienia wywaru, aromatycznych ziół oraz oczywiście mięsa.

Jedni gotują botwinkę na kościach, inni na boczku, a my mamy jeszcze lepszy patent. Następnym razem zróbcie tę zupę na porządnej porcji żeberek. Wychodzi tak aromatyczna i treściwa, że inne nawet nie dorastają jej do pięt. Zapoznajcie się z poniższym przepisem, kupcie żeberka i bierzcie się za przygotowania. 

Przepis na aromatyczną botwinkę

Składniki:

  • pół kg żeberek

  • 3-4 duże ziemniaki

  • kilka pęczków botwinki wraz z buraczkami

  • 1 duża marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 mała cebula

  • pół korzenia małego selera

  • kawałek pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 100 ml śmietany 18%

  • 3 łyżki soku z cytryny lub ocet

  • 1 łyżka masła

  • pęczek pietruszki

  • pęczek koperku

  • sól

  • pieprz

  • jajka na twardo

Zobacz także
Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Przygotujcie na obiad kaszotto z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe!

Przygotujcie na obiad kaszę z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe kaszotto

Przygotowanie:

  1. Umyjcie żeberka i pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie je do garnka, wsypcie ziele angielskie, liście laurowe i zalejcie ok. 3 litrami wody. Podgrzejcie i doprowadźcie do wrzenia.

  2. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie żeberka na małym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie warto usunąć szumowiny łyżką cedzakową.

  3. Cebulę opalcie nad gazem lub na suchej patelni, a ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. 

  4. Kiedy minie już pół godziny, do garnka z żeberkami dodajcie marchewkę, por, natkę i korzeń pietruszki, selera oraz cebulę. Przykryjcie garnek i gotujcie jeszcze przez 40 minut na małym ogniu. 

  5. W międzyczasie starannie umyjcie botwinkę i przygotujcie do gotowania. Liście i łodygi należy dobrze wypłukać z piasku, a buraczki obrać i pokroić na małe kawałki (np. w plasterki lub w kostkę).

  6. Łodygi pokrójcie na kawałeczki o szerokości ok. 1 cm, a liście poszatkujcie drobno.

  7. Rozpuśćcie 1 łyżkę masła na patelni i podsmażcie liście botwinki. 5 minut powinno wystarczyć.

  8. Po 40 minutach gotowania żeberek z warzywami, wyjmijcie warzywa z garnka i dodajcie ziemniaki. Gotujcie 10 minut.

  9. Po tym czasie wrzućcie łodygi botwinki i buraczki oraz sok z cytryny.

  10.  Gotujcie jeszcze 10 minut, dodajcie liście botwinki. Możecie też dorzucić startą na tarce, ugotowaną marchewkę i pietruszkę. 

  11. Zetrzyjcie 2 ząbki czosnku i doprawcie zupę solą i pieprzem. 

  12. Na koniec dodajcie kilka liści lubczyku i siekany koperek. Wymieszajcie, gotujcie 5 minut i , opcjonalnie, zabielcie śmietaną. Zupę polecamy podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Smacznego!