placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 

Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Placki ziemniaczane na świecie

Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami.

Przepis na placki po cygańsku

Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili!

Składniki:

  • Pół kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek tymianku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • Przyprawa chili
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Sos:

  1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa.
  2. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką.

Placki:

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzany olej wylewamy połowę masy tak, by uformował się jeden duży placek. Czynność powtarzamy – powinny nam wyjść 2 bardzo duże placki.
  3. Przekładamy na talerz jeden placek, polewamy połową sosu. Kładziemy na nim drugi placek i wylewamy resztę. Smacznego!
Komentarze
Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Przepisy Chrupiący, złoty klasyk, który pokochasz na nowo! Przepis na BOSKIE placki ziemniaczane od Magdy Gessler!
W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Będziesz potrzebować 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 45 g mąki pszennej 15 ml śmietany sól i pieprz olej Przygotowanie Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Tak przygotowane placki ziemniaczane możesz zjeść z ulubionymi sosami. Niektórzy wolą na...

Przeczytaj
Placki ziemniaczane z boczkiem
dortaaa/gotujmy.pl
Przepisy Chciała zrobić idealne placki ziemniaczane. Żeby je ulepszyć dodała dwa niezwykłe składniki
Czy da się ulepszyć coś doskonałego? Pewna gospodyni domowa udowodniła, że nie ma nic niemożliwego! Poznajcie nietypowy przepis na placki ziemniaczane.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali. Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę. Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego. Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 10 dag wędzonego boczku 10 dag sera żółtego Łyżeczka soli Pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia 3 czubate łyżki mąki Jajko Przygotowanie: Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym Placki podajemy ze śmietaną. Źródło: smakosze.pl

Przeczytaj