placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 

Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Placki ziemniaczane na świecie

Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami.

Przepis na placki po cygańsku

Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili!

Składniki:

  • Pół kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek tymianku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • Przyprawa chili
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Sos:

  1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa.
  2. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką.

Placki:

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzany olej wylewamy połowę masy tak, by uformował się jeden duży placek. Czynność powtarzamy – powinny nam wyjść 2 bardzo duże placki.
  3. Przekładamy na talerz jeden placek, polewamy połową sosu. Kładziemy na nim drugi placek i wylewamy resztę. Smacznego!
Placki ziemniaczane po rosyjsku przepis
Newsy
Pyszne placki ziemniaczane po rosyjsku. Te przepis trzeba wypróbować
Placki ziemniaczane po rosyjsku zaskakują swoim smakiem. Zawierają 1 składnik, którego nigdy nie dodawaliście do tej potrawy.

Wydaje się, że placki ziemniaczane to typowo polska potrawa. Faktycznie, są bardzo popularne w naszym kraju. Okazuje się jednak, że plackami ziemniaczanymi zajadają się też inne narody. CO prawda, przygotowuje się je tam trochę inaczej, ale narodowe potrawy z tartych ziemniaków w innych krajach naprawdę przypominają nasze znane i lubiane placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane w innych krajach W Wielkiej Brytanii bardzo znane są swego rodzaju placki ziemniaczane zwane „ hash browns ” przygotowywane z tartych drobno ziemniaków. Przypominają bardziej ciasteczka ziemniaczane niż placki ziemniaczane, ale są podobne. Jada się je bardzo często na śniadanie. W kuchni żydowskiej placki ziemniaczane znane są pod nazwą Latkes . Przygotowuje się je tak samo, jak znane wam plaski ziemniaczane. Na Ukrainie i Białorusi też jada się placki ziemniaczane. Tam nazywają się one „ deruny ” lub „ draniki ”. Placki ziemniaczane znane są też dalej na wschód: w Rosji. Przygotowuje się je tam w ciekawy sposób. Poznajcie placki ziemniaczane po rosyjsku. Placki ziemniaczane po rosyjsku Placki ziemniaczane w wersji po rosyjsku nie są jadane z cukrem i śmietaną. Dodaje się do nich jeden składnik, który czyni przepis naprawdę sycącym. Do placków ziemniaczanych po rosyjsku dodaje się bowiem… mielone mięso! Taka modyfikacja przepisu na placki zadowoli każdego mięsożercę. Mają one naprawdę ciekawy smak! Składniki na placki ziemniaczane po rosyjsku Kilogram ziemniaków Pół kilograma mięsa mielonego Olej do smażenia 2 cebule Jajko Ok. 100 g mąki (w zależności od rodzaju ziemniaków) Sól, pieprz, majeranek Przygotowanie placków ziemniaczanych po rosyjsku Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach. Dodajcie do...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

placki ziemniaczane smażenie
Adobe Stock
Newsy
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Najlepsze w smaku wyjdą na…
Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą na patelni, jednak krąży wiele opinii o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Tylko na tym wychodzą smaczne i idealne. Sprawdźcie, jaki rodzaj wybrać do smażenia!

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz chrupkości. Ważny jest wówczas proces przyrządzania, aby wyszły idealnie. Uwagę warto zwrócić na wybór odpowiedniego tłuszczu, który jest kluczowy w całym procesie. Placki ziemniaczane można je podawać z dodatkami lub solo. Najlepsze ziemniaki do placków Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym i niestety nie wszystkie nadają się do przygotowania placków. Aby potrawa wyszła idealnie, a placki ziemniaczane były smaczne, warto zaopatrzyć się w ziemniaki bogate w skrobię. Najlepsze będą z grupy B i C. Podczas zakupów warto rozejrzeć się za takimi odmianami jak Bryza, Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw, Irga czy Flaming. To gatunki, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie mają dużej ilości wody i nie będą rozwadniać przygotowanej masy ziemniaczanej. Przygotowanie placków ziemniaczanych Przyrządzenie placków ziemniaczanych jest dosyć proste. Potrawa składa się z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Do ich przygotowania przede wszystkim potrzeba ziemniaków, jajka, skrobi ziemniaczanej, przypraw oraz tłuszczu do smażenia. Z całego procesu najżmudniejszą czynnością jest starcie ziemniaków, jednak do tego można wykorzystać robot kuchenny. Poradzi on sobie zdecydowanie szybciej i sprawniej. Starte kartofle wystarczy wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki powinny być zarumienione, ale nie spalone. Usmażone warto odsączyć na ręczniku papierowym, a później podawać z ulubionymi dodatkami. Placki ziemniaczane z dodatkami lub...

Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad
AdobeStock
Newsy
Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad
Placki ziemniaczane z gulaszem to doskonała propozycja na smaczny i tani obiad. Przygotujcie je już dziś. Są tak pyszne, że wasi domownicy oniemieją z zachwytu!

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Wielu z was z pewnością lubi je także przygotowywać w wersji z mięsem i gęstym, aromatycznym sosem. Chrupiące placuszki skąpane w gęstym sosie to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jak krok po kroku zrobić placki ziemniaczane z gulaszem? Koniecznie sprawdźcie i zaserwujcie je swoim domownikom. Będą zachwyceni! Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem Placki ziemniaczane z gulaszem to ciekawa odmiana tradycyjnych, chrupiących placków ziemniaczanych. Z dodatkiem pokrojonego w kostkę schabu, cebuli, pieczarek i gęstego sosu ze szczyptą curry, smakują wprost wyśmienicie. Jeżeli nigdy przedtem nie odważyliście się zrobić placków ziemniaczanych z gulaszem, najwyższa pora spróbować. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami! Składniki: SOS: 10 pieczarek 2 cebule 400gr schabu (4 kotlety) 1x sos Knorr ciemny do pieczeni 1x sos Winiary Myśliwski Knorr przyprawa do wieprzowiny Curry PLACKI: 6 ziemniaków 4 jajka Mąka Przygotowanie: SOS - Mięso, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem 3 łyżeczek przyprawy do wieprzowiny oraz 2 łyżeczek curry. Dolewamy 600 ml przegotowanej gorącej wody i dodajemy sos Knorra i Winiary. Smażymy na średnim ogniu, aż całość nabierze koloru i konsystencji. W razie potrzeby zagęszczamy mąką. PLACKI - Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy pieprz, 2 łyżeczki soli i czekamy, aż wypuszczą sok. Sok wylewamy, dodajemy jajka i mąkę. Mąkę wsypujemy po trochu, sprawdzając konsystencję. Smażymy na średnim ogniu. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Magda Gessler je placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. To połączenie może was zaskoczyć Przepis na...