Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat!

Placki ziemniaczane na świecie

Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami.

Przepis na placki po cygańsku

Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili!

Składniki:

Zobacz także:

  • Pół kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek tymianku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • Przyprawa chili
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Sos:

  1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa.
  2. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką.

Placki:

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzany olej wylewamy połowę masy tak, by uformował się jeden duży placek. Czynność powtarzamy – powinny nam wyjść 2 bardzo duże placki.
  3. Przekładamy na talerz jeden placek, polewamy połową sosu. Kładziemy na nim drugi placek i wylewamy resztę. Smacznego!