Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat!
Placki ziemniaczane na świecie
Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami.
Przepis na placki po cygańsku
Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili!
Składniki:
Zobacz także:
- Pół kg ziemniaków
- 2 jaja
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek tymianku
- 2-3 łyżki mąki
- 200 g szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka
- Przyprawa chili
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Sos:
- Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa.
- Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką.
Placki:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na rozgrzany olej wylewamy połowę masy tak, by uformował się jeden duży placek. Czynność powtarzamy – powinny nam wyjść 2 bardzo duże placki.
- Przekładamy na talerz jeden placek, polewamy połową sosu. Kładziemy na nim drugi placek i wylewamy resztę. Smacznego!