Na punkcie tej kiszonej kapusty oszalał cały świat. Lepsza niż polska?
Pixabay
Newsy

Kimchi - koreańska kapusta kiszona, którą zajada się cały świat [PRZEPIS]

Kimchi smakuje jak kiszona kapusta, ale przez dodatki ma o wiele głębszy smak. Jest trochę ostra, słodka, ale jednak przeważająco kwaśna. Spróbujcie zrobić tę koreańską kapustę kiszoną z tego przepisu. Być może wy też zakochacie się w smaku kimchi.

W Korei kimchi jest elementem praktycznie każdego posiłku. Podaje się je jako przystawkę, ale też dodatek do dania głównego lub przygotowuje w postaci zupy lub z dodatkiem ryżu jada jako danie główne samo w sobie. Ta potrawa staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Sposób przygotowywania kimchi został nawet wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kimchi robi się całkiem prosto. Wystarczy kilka składników bazowych i odpowiednie przyprawy. Wszystkie są dostępne w Polsce. Jeśli znudziły się wam więc trochę tradycyjne kiszonki, może dacie szanse tej kiszonej kapuście po koreańsku.

Zobacz także
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kimchi

Zróbcie kimchi z tego przepisu. Składniki dostaniecie w każdym większym supermarkecie.

Składniki na kimchi

  • 1 kapusta np. kapusta pekińska
  • Kalarepa
  • Łyżka cukru
  • Łyżka soli
  • 6 cm tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szczypiorek
  • Duża marchew
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka płatków chili, pasty chili lub chili w proszku

Przygotowanie kimchi

  1. Kapustę pekińską i kalarepę posikajcie na kawałki jednakowej wielkości.
  2. Zasypcie je solą i cukrem oraz odstawcie na kilka godzin. Przyciśnijcie je dużym słoikiem lub innym ciężkim przedmiotem i odstawcie na noc do lodówki.
  3. Odcedźcie wydzieloną się przez noc wodę.
  4. Zetrzyjcie czosnek, imbir i posiekajcie drobno szczypiorek.
  5. Marchewkę zetrzyjcie na tarce lub zróbcie z niej bardzo cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
  6. Wymieszajcie sos rybny, sos sojowy, chili i dodatkową łyżeczką cukru. Dodajcie 2 łyżki wody i mieszajcie do rozpuszczenia się składników.
  7. Wymieszajcie kalarepę z kapustą, sosem i dodatkami. Odstawcie na noc. Możecie je jeść od razu, ale zaleca się poczekanie przynajmniej kilku dni.

Kiszonki i produkty fermentowane jada się w ogromnych ilościach na całym świecie. Polacy mają ogórki kiszone i kiszoną kapustę, w krajach arabskich robi się kiszone cytryny, a w Korei króluje właśnie kimchi. Kiszonki są świetną metodą zachowywania warzyw na zimowe miesiące, kiedy nie ma tak dużej ilości świeżych warzyw i są one dość drogie. Oprócz tego to skarbnica witamin i zdrowych probiotyków. Wiedza o tym nie tylko Polacy.

Czytaj także:

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...

Kimchi
Wikipedia commons
Newsy
Jest lepsza od ogórków kiszonych i kapusty. Banalnie prosta w wykonaniu kiszonka. Podajemy przepis
Polacy uwielbiają kiszonki i przetwory zimowe. Niektóre gospodynie eksperymentują na przykład z ogórkami w zalewie na ostro. A czy słyszeliście o kimchi?

Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi. Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki. Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska. I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób. Podróż do Seulu Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu. W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny. By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach. A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej: Składniki: 0,5 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka mąki ryżowej Pół łyżki cukru 2 łyżki soli Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek) Ząbek czosnku 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Pół małej marchewki Przygotowanie: Kapustę kroimy na dość małe kawałki. Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę. Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną kapustę zalewamy w...

Nie tylko ogórki i kapusta. Ukisić można nawet szparagi. Są przepyszne! SEO: Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Na koniec sezonu szparagowego zróbcie kiszone szparagi. Kiszenie świetnie wydobywa ich chrupkość. Wiemy jak ukisić szparagi.

Kiszenie to jedna z lepszych metod konserwacji żywności. Produkty kiszone są smaczne, lekkie, a na dodatek zdrowe. Wszyscy znają kiszona kapustę lub kiszone ogórki oraz ich młode, lekkie wersje: ogórki małosolne i małosolną kapustę . Oprócz tego można kisić też cytryny, marchewki, a nawet kalafiory. My przygotowaliśmy dziś dla was przepis na kiszone szparagi. Na całym świecie przygotowuje się potrawy kiszone. U nas królują oczywiście kiszone ogórki. Bardzo popularną potrawą na całym świecie jest wywodzące się z Korei Kimchi . Wiele osób chwali też fermentowaną herbatę: kombuchę . Kiszone szparagi – jak zrobić? Kiszone szparagi robi się bardzo podobnie, co kiszone ogórki i inne kiszonki. Dodatki mają tylko wzmacniać smak szparagów, a nie go dominować. Ukisić można białe lub zielone szparagi. Pokażemy wam przepis na kiszone szparagi po wielkopolsku. Składniki na kiszone szparagi 600 g białych szparagów Ok. 10 cm korzenia chrzanu + liście chrzanu Pół pęczka koperku Kilka liści czarnej porzeczki Kilka liście dębu 750 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie kiszonych szparagów Szparagi dokładnie umyjcie i obierzcie. Ułóżcie je pionowo w słoiku o pojemności ok. 1 litra. Ściskajcie szparagi tak, żeby wszystkie zmieściły się koło siebie. Pomiędzy szparagi wciśniecie kawałki pokrojonego korzenia chrzanu. Dodajcie liście porzeczki, chrzanu i liście dębu. Możecie pominąć niektóre z nich, jeśli nie macie do nich dostępu. Posiekajcie koperek. Wsypcie go na wierzch słoika. Wodę zagotujcie i rozpuścicie w niej sól. Wystudźcie wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Zalejcie wodą szparagi. Zakręćcie słoik i przechowujcie w chłodnym miejscu takim jak spiżarnia lub piwnica....

kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...