W Korei kimchi jest elementem praktycznie każdego posiłku. Podaje się je jako przystawkę, ale też dodatek do dania głównego lub przygotowuje w postaci zupy lub z dodatkiem ryżu jada jako danie główne samo w sobie. Ta potrawa staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Sposób przygotowywania kimchi został nawet wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Kimchi robi się całkiem prosto. Wystarczy kilka składników bazowych i odpowiednie przyprawy. Wszystkie są dostępne w Polsce. Jeśli znudziły się wam więc trochę tradycyjne kiszonki, może dacie szanse tej kiszonej kapuście po koreańsku.
Przepis na kimchi
Zróbcie kimchi z tego przepisu. Składniki dostaniecie w każdym większym supermarkecie.
Składniki na kimchi
- 1 kapusta np. kapusta pekińska
- Kalarepa
- Łyżka cukru
- Łyżka soli
- 6 cm tartego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 szczypiorek
- Duża marchew
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Łyżka płatków chili, pasty chili lub chili w proszku
Przygotowanie kimchi
- Kapustę pekińską i kalarepę posikajcie na kawałki jednakowej wielkości.
- Zasypcie je solą i cukrem oraz odstawcie na kilka godzin. Przyciśnijcie je dużym słoikiem lub innym ciężkim przedmiotem i odstawcie na noc do lodówki.
- Odcedźcie wydzieloną się przez noc wodę.
- Zetrzyjcie czosnek, imbir i posiekajcie drobno szczypiorek.
- Marchewkę zetrzyjcie na tarce lub zróbcie z niej bardzo cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
- Wymieszajcie sos rybny, sos sojowy, chili i dodatkową łyżeczką cukru. Dodajcie 2 łyżki wody i mieszajcie do rozpuszczenia się składników.
- Wymieszajcie kalarepę z kapustą, sosem i dodatkami. Odstawcie na noc. Możecie je jeść od razu, ale zaleca się poczekanie przynajmniej kilku dni.
Kiszonki i produkty fermentowane jada się w ogromnych ilościach na całym świecie. Polacy mają ogórki kiszone i kiszoną kapustę, w krajach arabskich robi się kiszone cytryny, a w Korei króluje właśnie kimchi. Kiszonki są świetną metodą zachowywania warzyw na zimowe miesiące, kiedy nie ma tak dużej ilości świeżych warzyw i są one dość drogie. Oprócz tego to skarbnica witamin i zdrowych probiotyków. Wiedza o tym nie tylko Polacy.
Zobacz także:
Czytaj także: