Na przeziębienie, lepszą odporność i wzdęcia. Prosty i szybki w przygotowaniu syrop z mięty
AdobeStock
Newsy

Na przeziębienie, lepszą odporność i wzdęcia. Szybki w przygotowaniu syrop z mięty

Syrop z mięty to nie tylko aromatyczny dodatek to deserów. To również prosty i tani sposób na ulgę przy jesiennych infekcjach.

Nadeszła jesień a wraz z nią sezon przeziębień i infekcji. Jak zwalczyć je w sposób naturalny? Przygotujcie syrop z mięty, który doskonale poradzi sobie z większością infekcji. Jakie jeszcze właściwości skrywa w sobie ten syrop?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne syropu z mięty

Mięta jest popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych i napojów, od herbat i napojów alkoholowych, po sosy, sałatki i desery. Chociaż zwykle nie spożywamy jej w dużych ilościach, zawiera  wiele  ważnych składników odżywczych, jest dobrym źródłem witaminy A i przeciwutleniaczy.

Świetnie się sprawdza przy infekcjach. Mięta znana jest też z tego, że działa kojąco na układ pokarmowy. Jest bardzo orzeźwiająca i uważa się ją za lekarstwo na nudności i bóle głowy.

Ale to nie jedyne właściwości syropu z mięty.

  • Mentol znajdujący się w mięcie, pomaga w redukcji wagi, ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne.
  • Regularne picie syropu z mięty może pomóc pozbyć się problemu niestrawności, a także załagodzi rozstrój żołądka.
Zobacz także
Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.

Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy

Przepis na syrop z mięty

Do przygotowania prozdrowotnego syropu z mięty, będziecie potrzebować tylko 4 prostych składników.

Składniki:

  • 20 dużych gałązek świeżej mięty
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 3 małe cytryny

Przygotowanie:

  1. Gałązki mięty tniemy nożyczkami na mniejsze części.
  2. Wkładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak.
  3. Miętę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gotujemy 30 minut na małym ogniu.
  5. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
  6. Na drugi dzień odcedzamy płyn (do garnka) i dodajemy cukier.
  7. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez sitko i dodajemy do wywaru miętowego.
  8. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut.
  9. Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy.
  10. Na koniec pasteryzujemy przez 5 minut.

Źródło: gotujmy.pl

antygrypina przepis
AdobeStock
Zdrowie
Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!
Szukacie naturalnego antybiotyku, który postawi was na nogi szybciej niż tabletki? W bardzo prosty sposób przygotujesz go w domu. To znakomita alternatywa dla aptecznych specyfików na odporność!

Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Swoim działaniem znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza. Siła natury Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny.  Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu.  Lekarstwo à la syrop Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwskazań, by użyć jej do antygrypiny.  W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Z każdego ze składników dostaniemy bowiem to, co najlepsze. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowo....

Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Sok z buraka
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Nie uwierzysz jak syrop z buraka doskonale działa na kaszel. Dolegliwości znikną dosłownie w kilka chwil!
Syrop z buraka można z powodzeniem stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Mamy dla was prosty przepis!

Warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, cukrowego i czerwonego. Oba  poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych. Buraczane bonusy Burak jest bogaty w wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. To warzywo z rodziny komosowatych przede wszystkim wspomaga naszą odporność. Działa przeciwzapalnie. Burak to źródło białka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez oraz wapń. Lecznicze właściwości Swoje lecznicze właściwości burak zawdzięcza betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.  Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są doceniane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak święci triumfy od co najmniej 4000 lat. Dawniej burak był znany jako burak dziki. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę już za czasów Napoleona. Był to czas, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać innych metod jego pozyskiwania. Ponadto, buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną za skuteczny. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga m. in. leczenie białaczki.  Buraki na kaszel Przyrządzony domowo syrop z buraka zmniejsza ból gardła, ułatwia oddychanie i pomaga w odksztuszaniu. Jest w pełni bezpieczny dla dzieci. Może się przydać na kaszel suchy i mokry. W jednym i w drugim przypadku będzie działał równie skutecznie. To jeden z najłatwiejszych do...

Miód, mleko, czosnek, napar, mikstura
Agnes Kantaruk/Adobe Stock
Zdrowie
Zmagasz się z kaszlem? Czas wypróbować najskuteczniejszy sposób naszych babć. Działa cuda
Pandemia koronawirusa nie zwalnia tempa. W czasie zagrożenia COVID-19 nieraz zapominamy o jeszcze jednym groźnym przeciwniku. Sezon grypowy rozpoczął się na dobre, a wraz z nim wciąż dopadają nas takie dolegliwości jak choćby kaszel. Jak sobie z nim radzić? Pora na wypróbowanie starego, niezawodnego babcinego sposobu. To prawdziwe porady na zdrowie!

Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie. Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku. Brzmi kontrowersyjnie? Takie połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów. Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym. Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów. Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem.  Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie.   Mleko z miodem i czosnkiem na kaszel Składniki:  szklanka mleka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty. Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód. Taki syrop należy podawać wieczorem, przed snem.