Nadeszła jesień a wraz z nią sezon przeziębień i infekcji. Jak zwalczyć je w sposób naturalny? Przygotujcie syrop z mięty, który doskonale poradzi sobie z większością infekcji. Jakie jeszcze właściwości skrywa w sobie ten syrop?

Właściwości zdrowotne syropu z mięty

Mięta jest popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych i napojów, od herbat i napojów alkoholowych, po sosy, sałatki i desery. Chociaż zwykle nie spożywamy jej w dużych ilościach, zawiera  wiele  ważnych składników odżywczych, jest dobrym źródłem witaminy A i przeciwutleniaczy.

Świetnie się sprawdza przy infekcjach. Mięta znana jest też z tego, że działa kojąco na układ pokarmowy. Jest bardzo orzeźwiająca i uważa się ją za lekarstwo na nudności i bóle głowy.

Ale to nie jedyne właściwości syropu z mięty.

Zobacz także:

  • Mentol znajdujący się w mięcie, pomaga w redukcji wagi, ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne.
  • Regularne picie syropu z mięty może pomóc pozbyć się problemu niestrawności, a także załagodzi rozstrój żołądka.

Przepis na syrop z mięty

Do przygotowania prozdrowotnego syropu z mięty, będziecie potrzebować tylko 4 prostych składników.

Składniki:

  • 20 dużych gałązek świeżej mięty
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 3 małe cytryny

Przygotowanie:

  1. Gałązki mięty tniemy nożyczkami na mniejsze części.
  2. Wkładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak.
  3. Miętę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gotujemy 30 minut na małym ogniu.
  5. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
  6. Na drugi dzień odcedzamy płyn (do garnka) i dodajemy cukier.
  7. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez sitko i dodajemy do wywaru miętowego.
  8. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut.
  9. Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy.
  10. Na koniec pasteryzujemy przez 5 minut.

Źródło: gotujmy.pl