Kiedyś ten przysmak obchodzono szerokim łukiem. Krewetki, bo o nich mowa, wciąż kojarzą się z czymś bardzo wykwintnym, luksusowym i drogim. A przecież można je kupić już w każdym sklepie, nawet w popularnych dyskontach.

Cena krewetek, w porównaniu z niektórymi rybami, nie jest już wcale zawrotnie wysoka i można sobie od czasu do czasu na nie pozwolić. A naprawdę warto - te owoce morza to świetne źródło białka, witamin, a do tego są bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak przygotować krewetki i na co zwrócić uwagę przy zakupie. 

Wartości odżywcze krewetek

Zacznijmy od składników odżywczych krewetek. W 100 g tego produktu znajduje się aż 18 g białka, a tylko 0,8 g tłuszczu. To sprawia, że krewetki są świetnym składnikiem diety dla osób odchudzających się lub po prostu dla tych, którzy ograniczają tłuszcz w swoim jadłospisie. Poza białkiem, w krewetkach znajdziecie także witaminę B3, witaminę B12 oraz wapń, jod, selen, magnez, żelazo i cynk. 

Zobacz także:

Jak jeść krewetki?

Wygląd krewetek nie powinien was odstraszać - samodzielne przygotowanie potraw z wykorzystaniem tych skorupiaków jest bardzo proste. Najpierw należy je obrać, czyli opłukać, odciąć główki i pozbawić pancerza. Trzeba go otworzyć, a krewetkę dosłownie wywinąć na drugą stronę i lekko nacisnąć, a pancerz odejdzie sam. Teraz wystarczy przekroić krewetkę wzdłuż i wyjąć z niej ciemną „żyłkę”, która jest układem pokarmowym tego skorupiaka. Tak obraną krewetkę trzeba jeszcze opłukać i można już brać się za smażenie i doprawianie. 

Skorzystajcie z poniższych przepisów użytkowników Gotujmy.pl, by dowiedzieć się, co smacznego można zrobić z krewetek:

Krewetki - wskazówki dla początkujących

Nim weźmiecie się za przyrządzanie krewetek, skorzystajcie z kilku porad, które znacznie ułatwią wam przygotowania:

  • Wybierajcie krewetki zimnowodne zamiast ciepłowodnych (są smaczniejsze).

  • Do dań na zimno, można kupić w sklepie krewetki już ugotowane (czerwone).

  • Zwróćcie uwagę na rozmiar krewetek. Średnie, czyli 31/40 mają bardziej przystępną cenę i są prostsze do przygotowania.