Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy

Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy

Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko. Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealną jajecznicę?

Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło, smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości. 

Smażenie jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim. 

Jakie przyprawy do jajecznicy?

Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo. 

Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto. 

Zobacz także
Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Dodajecie to rano do jajek? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać

Dodajecie to rano do jajecznicy? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać

Działanie profilaktyczne dotyczące diety

Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej!

Cholesterol LDL a choroby serca

To właśnie on jest często głównym winowajcą, jeśli chodzi o rozwój chorób serca. Ze wszystkich składników żywności tłuszcz ma największy wpływ na stężenie cholesterolu LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”, we krwi. Najlepiej tłuszcze nasycone zastępować zdrowymi kwasami tłuszczowymi nienasyconymi.

Przykładowo, masło dostarcza aż 52 g nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g produktu. Jeśli usmażycie jajecznicę z trzech jajek na dwóch łyżeczkach masła, dostarczycie sobie ponad 10 g kwasów tłuszczowych nasyconych. W jednym posiłku!

Zamiast masła, wybierzcie zdrowe roślinne zamienniki. Do smażenia jajecznicy nie używajcie smalcu, ale bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe olejów, np. rzepakowego. Chleb można smarować dobrej jakości margaryną, a kromkę posypać ziarnami i nasionami. To wyraz troski o zdrowie serca.

Tłuszcze trans - najgorsze dla organizmu

Przyswajanie ich wraz z pożywieniem wpływa na podwyższenie złego cholesterolu, a obniżenie dobrego. Tłuszcze trans przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym związanych z układem krążenia, jak miażdżyca. Ich spożycie należy zredukować do minimum. Zalecają to najważniejsze światowe instytucje żywieniowe.

Źródło: gotujmy.pl

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Odkąd tylko margaryna pojawiła się na rynku, natychmiast rozpoczęła się ogólnonarodowa debata – czy nie jest ona aby zdrowsza od tradycyjnego masła? Odpowiedź na to pytanie może zdziwić.

Spór między zwolennikami margaryny i masła może nie jest tak stary jak ten na temat wyższości świąt wielkanocnych nad bożonarodzeniowymi, ale zakorzenił się w polskim społeczeństwie na dobre. Żeby było jeszcze ciekawiej – nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z tych tłuszczów kanapkowych jest tak naprawdę bardziej korzystny dla zdrowia. W czym leży zagadka masła i margaryny? Tłuszcze utwardzone i tłuszcze trans w maśle i w margarynie Wydawało się przez dłuższy czas, że sedno problemu zdrowotności lub większej szkodliwości jednego tłuszczu od drugiego leży w kwestii tak zwanych tłuszczów trans . W uproszczeniu można powiedzieć, że tego typu tłuszcze są głównie otrzymywane w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Nic więc w tym dziwnego, że przez długie lata margaryna była uznawana za wybitnie niezdrowy dodatek do kanapek, skoro otrzymywało się ją przez lata właśnie w wyniku utwardzenia, czyli uwodornienia np. oleju rzepakowego. Tradycyjne masło otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego ma w swoim składzie niewielkie ilości tłuszczów trans (ok. 2-3%). Te jednak występują w jego składzie w sposób naturalny. Masło zawiera jednak całą masę niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 50% składu). Ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały jednak, że zdecydowana większość marek margaryn dostępnych na rynku ograniczyła zawartość tłuszczów trans w swoich składach dzięki unowocześnieniu produkcji. Czy margaryna rzeczywiście jest zdrowsza od masła? Czy to oznacza więc, że konsumenci powinni przerzucić się na smarowanie kanapek margaryną? Niekoniecznie. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przekonują,...

cholesterol dieta
AdobeStock
Newsy
3 najgorsze produkty, które zapchają tętnice i podwyższą poziom cholesterolu. Wyrzućcie je do kosza
Jeżeli wasi bliscy mają podwyższony poziom cholesterolu, to absolutnie nie powinni jeść tych produktów! Przekażcie im te informacje jak najprędzej.

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien przyjrzeć się własnej diecie. Wiele pozornie nieszkodliwych i zwyczajnych produktów może wyrządzić wiele złego – zwłaszcza jeśli cierpicie na podwyższony poziom cholesterolu. Sprawdźcie, czego powinniście unikać! Dlaczego podwyższony cholesterol jest tak groźny? Od lat dużo się mówi o problemie podwyższonego cholesterolu. Nie bez powodu! Jeżeli poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, może to prowadzić do bardzo poważnych chorób. Zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic. Zmniejszona drożność żył prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej . Szczególnie narażone są osoby cierpiące na nadwagę, otyłość, a także cukrzycę. W grupie ryzyka są ludzie, którzy skończyli 50. rok życia. Dieta na cholesterol Chcąc uniknąć problemów związanych z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, należy przestrzegać diety, która im zapobiegnie. Koniecznie unikajcie poniższych produktów, które z takich, a nie innych powodów znalazły się na tej krótkiej, czarnej liście: Margaryna. Zawarte w margarynie tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Są to utwardzone tłuszcze roślinne, które mają najmniej wartości odżywczych ze wszystkich kwasów tłuszczowych. Mogą powodować choroby krążenia oraz cukrzycę typu 2. Parówki z marketów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie parówek, to przynajmniej kupujcie je ze sprawdzonych źródeł, np. w dobrym sklepie mięsnym. Te sprzedawane w supermarketach są produkowane z MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie – w skrócie odpadków. Można znaleźć tam chrząstki, błony czy ścięgna. Częste jedzenie takich parówek spowoduje wzrost stężenia cholesterolu i zapychanie tętnic. Tłusty nabiał. Jeżeli znajdujecie...

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca
AdobeStock
Newsy
Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten tłuszcz może zapychać tętnice i przyczynić się do zawału
Na sklepowych półkach obok masła można znaleźć różne jego zamienniki. Czy na pewno są zdrowe? Sprawdźcie.

Mało kto wyobraża sobie jedzenie kanapek bez masła lub innego smarowidła. Tłuszcz sprawia, że wszystko smakuje o wiele lepiej i dlatego tak chętnie się go używa! W końcu mówi się, że to tłuszcz niesie smak i coś w tym musi być – porównajcie sobie potrawy bez dodatku oliwy albo masła z tymi, do których dodaje się te składniki. Różnica w smaku jest naprawdę duża! Poza tym kanapka bez masła to po prostu nie to samo. A czy zwracacie uwagę na to, czego używacie do smarowania pieczywa? Poza masłem w sklepach można kupić jego różne zamienniki, zarówno tańsze, jak i droższe. Czy wszystkie są zdrowe? Sprawdźcie, co kryją w sobie smarowidła z supermarketu! Dlaczego margaryna może być niebezpieczna dla zdrowia? To jeden z najczęściej używanych zamienników masła. I takie od początku było jej przeznaczenie! Margarynę wynaleziono w 1869 roku, gdy Napoleon III ogłosił… konkurs na wymyślenie czegoś, co zastąpiłoby drogie wówczas masło. Przez jakiś czas reklamowano margarynę jako o wiele zdrowszą alternatywę dla masła, jednak z czasem zorientowano się, że jest wręcz przeciwnie! Przy produkcji margaryny powstawały tłuszcze trans, bardzo niekorzystne dla organizmu. Doprowadzają one do podniesienia poziomu cholesterolu, miażdżycy, a także zwiększają ryzyko zawału serca. Dziś proces produkcji margaryny wygląda nieco inaczej zwłaszcza w wypadku droższych produktów. W jego trakcie powstaje znacznie mniej niezdrowych tłuszczów. Jeśli lubicie jej smak, to wybierajcie droższą margarynę, by mieć pewność, że nie znajdują się w niej szkodliwe barwniki i konserwanty. Margaryna dobrej jakości zalecana jest w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę i choroby układu krążenia. Czy miksy tłuszczowe są zdrowe? Kolejny produkt kupowany często zamiast masła. Co...