Na pewno widzieliście kiedyś przy ulicy lub drodze charakterystyczne krzewy z żółtymi kwiatami. To forsycje. Czy wiedzieliście, że ich kwiaty są w 100% jadalne?

Forsycja to rodzaj krzewów należący do rodziny oliwkowatych, który obejmuje 8 gatunków. Mimo iż forsycja pochodzi z Azji, znajdziemy ją też w Polsce (najczęściej uprawia się forsycję pośrednią i forsycję zwisłą). 

Forsycja jest jadalna i bardzo zdrowa

Czy wiedzieliście, że te ładne żółte kwiatki można jeść? Co więcej - mają one mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Forsycję stosuje się do leczenia:

Zobacz także:

  • obrzęku małych dróg oddechowych w płucach
  • zapalenia migdałków
  • bólu gardła
  • bólu głowy
  • gorączki
  • wymiotów
  • chorób serca
  • rzeżączki
  • bólu i obrzęku 
  • ciężkiej wysypki skórnej z gorączką i wymiotami

Ponadto:

  • Forsycja jest bogata w kwas oleanolowy, który może pomóc w utrzymaniu zdrowego mięśnia sercowego, a także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
  • Jest używana wewnętrznie na dreszcze, bolesność mięśni i wydalanie pasożytów wewnętrznych, a zewnętrznie na oparzenia, skaleczenia, zadrapania, infekcje i wysypki.
  • Stanowi naturalne źródło rutyny, dzięki czemu wspomaga działanie witaminy C.
  • Wspiera odporność i uelastycznia naczynia krwionośne.
  • Kwiaty forsycji mają działanie antyoksydacyjne, przeciwalgericzne i przeciwzapalne.
  • Napar z kwiatów forsycji ma działanie uspokajające.
  • Forsycja ma również działanie moczopędne, wykrztuśne i przeciwnowotworowe.

Jak stosować kwiaty forsycji?

Kwiaty i młode liście forsycji możecie zjadać, a owoce stosować w leczeniu. Z forsycji możecie zrobić herbatę, syrop, olejek infuzyjny, a nawet maść.

W kuchni możecie:

  • dodać uroku swojej sałatce posypując ją kwiatami forsycji
  • dodawać je do różnych potraw, jako prosty, fantazyjny element do posiłków
  • dodawać je do zdrowych koktajli
  • do twarożku, razem z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • do ozdabiania kanapek

Źródło: zdrowie.wprost.pl