Na pewno widzieliście kiedyś przy ulicy lub drodze charakterystyczne krzewy z żółtymi kwiatami. To forsycje. Czy wiedzieliście, że ich kwiaty są w 100% jadalne?
Forsycja to rodzaj krzewów należący do rodziny oliwkowatych, który obejmuje 8 gatunków. Mimo iż forsycja pochodzi z Azji, znajdziemy ją też w Polsce (najczęściej uprawia się forsycję pośrednią i forsycję zwisłą).
Forsycja jest jadalna i bardzo zdrowa
Czy wiedzieliście, że te ładne żółte kwiatki można jeść? Co więcej - mają one mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Forsycję stosuje się do leczenia:
Zobacz także:
- obrzęku małych dróg oddechowych w płucach
- zapalenia migdałków
- bólu gardła
- bólu głowy
- gorączki
- wymiotów
- chorób serca
- rzeżączki
- bólu i obrzęku
- ciężkiej wysypki skórnej z gorączką i wymiotami
Ponadto:
- Forsycja jest bogata w kwas oleanolowy, który może pomóc w utrzymaniu zdrowego mięśnia sercowego, a także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Jest używana wewnętrznie na dreszcze, bolesność mięśni i wydalanie pasożytów wewnętrznych, a zewnętrznie na oparzenia, skaleczenia, zadrapania, infekcje i wysypki.
- Stanowi naturalne źródło rutyny, dzięki czemu wspomaga działanie witaminy C.
- Wspiera odporność i uelastycznia naczynia krwionośne.
- Kwiaty forsycji mają działanie antyoksydacyjne, przeciwalgericzne i przeciwzapalne.
- Napar z kwiatów forsycji ma działanie uspokajające.
- Forsycja ma również działanie moczopędne, wykrztuśne i przeciwnowotworowe.
Jak stosować kwiaty forsycji?
Kwiaty i młode liście forsycji możecie zjadać, a owoce stosować w leczeniu. Z forsycji możecie zrobić herbatę, syrop, olejek infuzyjny, a nawet maść.
W kuchni możecie:
- dodać uroku swojej sałatce posypując ją kwiatami forsycji
- dodawać je do różnych potraw, jako prosty, fantazyjny element do posiłków
- dodawać je do zdrowych koktajli
- do twarożku, razem z rzodkiewką i szczypiorkiem
- do ozdabiania kanapek
Źródło: zdrowie.wprost.pl