Na krzakach zakwitły już forsycje. Czy wiecie, że są jadalne i bardzo zdrowe?
Pixabay
Newsy

Na krzewach zakwitły już forsycje. Czy wiecie, że są jadalne i bardzo zdrowe?

Kwitnie na podwórkach, klombach i na poboczach dróg. Jej piękne, jasnożółte kwiaty to znak, że w końcu nadeszła wiosna. Czy wiedzieliście, że można je jeść?

Na pewno widzieliście kiedyś przy ulicy lub drodze charakterystyczne krzewy z żółtymi kwiatami. To forsycje. Czy wiedzieliście, że ich kwiaty są w 100% jadalne?

Forsycja to rodzaj krzewów należący do rodziny oliwkowatych, który obejmuje 8 gatunków. Mimo iż forsycja pochodzi z Azji, znajdziemy ją też w Polsce (najczęściej uprawia się forsycję pośrednią i forsycję zwisłą). 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Forsycja jest jadalna i bardzo zdrowa

Czy wiedzieliście, że te ładne żółte kwiatki można jeść? Co więcej - mają one mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Forsycję stosuje się do leczenia:

  • obrzęku małych dróg oddechowych w płucach
  • zapalenia migdałków
  • bólu gardła
  • bólu głowy
  • gorączki
  • wymiotów
  • chorób serca
  • rzeżączki
  • bólu i obrzęku 
  • ciężkiej wysypki skórnej z gorączką i wymiotami

Na krzakach zakwitły już forsycje. Czy wiecie, że są jadalne i bardzo zdrowe?
Pixabay

Zobacz także
Wsypcie do kwiatów łyżkę tej przyprawy. Pozbędziecie się plesni i insektów

Wsypcie do kwiatów łyżkę tej przyprawy. Pozbędziecie się pleśni i insektów

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Ponadto:

  • Forsycja jest bogata w kwas oleanolowy, który może pomóc w utrzymaniu zdrowego mięśnia sercowego, a także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
  • Jest używana wewnętrznie na dreszcze, bolesność mięśni i wydalanie pasożytów wewnętrznych, a zewnętrznie na oparzenia, skaleczenia, zadrapania, infekcje i wysypki.
  • Stanowi naturalne źródło rutyny, dzięki czemu wspomaga działanie witaminy C.
  • Wspiera odporność i uelastycznia naczynia krwionośne.
  • Kwiaty forsycji mają działanie antyoksydacyjne, przeciwalgericzne i przeciwzapalne.
  • Napar z kwiatów forsycji ma działanie uspokajające.
  • Forsycja ma również działanie moczopędne, wykrztuśne i przeciwnowotworowe.

Jak stosować kwiaty forsycji?

Kwiaty i młode liście forsycji możecie zjadać, a owoce stosować w leczeniu. Z forsycji możecie zrobić herbatę, syrop, olejek infuzyjny, a nawet maść.

W kuchni możecie:

  • dodać uroku swojej sałatce posypując ją kwiatami forsycji
  • dodawać je do różnych potraw, jako prosty, fantazyjny element do posiłków
  • dodawać je do zdrowych koktajli
  • do twarożku, razem z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • do ozdabiania kanapek

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Lubicie eksperymenty w kuchni? Zbierzcie rosnące pod domem kwiaty akacji i… usmażcie je na patelni w cieście!

Kwiaty akacji nie tylko pięknie pachną, ale i wspaniale smakują! Wiedzieliście, że można je jeść? Zanurzcie kwiaty akacji w cieście naleśnikowym i usmażcie na patelni – są niesamowicie słodkie i mają lekko miodowy posmak. Poznajcie prosty przepis na placki z kwiatów akacji autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. To świetny pomysł na łatwy i smaczny deser – zwłaszcza teraz, gdy kwitną akacje! Właściwości kwiatów akacji Po kwiaty akacji do placków najlepiej jest wybrać się z dala od ruchliwej drogi, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Pamiętajcie też, że można jeść tylko kwiaty – korzenie i kora akacji są trujące! W kwiatach natomiast znajdziecie same dobrodziejstwa natury. Zawierają olejek eteryczny, któremu zawdzięczają wyjątkowy i intensywny zapach i smak, a także flawonoidy i sole mineralne. W Polsce niestety kwiaty akacji wykorzystywane są w kuchni bardzo rzadko i właściwie niewiele osób wie, że w ogóle można te kwiaty spożywać. A nadają się nie tylko do robienia placków ! Smaczne są także racuchy z kwiatami akacji, ciasta, sałatki, a nawet konfitury i lody! Z kolei miód akacjowy wykazuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Wspaniale wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga oczyszczanie nerek . Przepis na placki akacjowe Do przygotowania pysznych kwiatów akacji w cieście naleśnikowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kwiaty akacji 2 szklanki mąki 1 szklanka wody Pół szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder Przygotowanie: Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajka, wodę, mleko, szczyptę soli i wymieszajcie rózgą lub mikserem tak, by masa była jednolita. Zebrane kwiaty akacji delikatnie opłuczcie w wodzie i...

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący
AdobeStock
Newsy
Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący. Lepiej uważajcie
To zioło znane jest od wieków i ma wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, że niewłaściwie stosowane może być niebezpieczne.

Piołun zwyczajny to zioło z rodzaju artemisia, występujące naturalnie na terenach Europy, Ameryki Północnej i Syberii. Ma charakterystyczne szarobiałe, puszyste liście i żółte pąki kwiatowe. Piołun zwykle rośnie jako chwast wzdłuż ogrodzeń i poboczy dróg. Największy rozgłos zyskał dzięki jednemu z jego aktywnych składników – absintolu, który jest używany do produkcji wysokoprocentowego trunku – absyntu. Zioło to ma też długą historię prozdrowotną, sięgającą starożytnej Grecji i czasów Hipokratesa. Najczęściej piołun wykorzystywano do wypędzania z organizmu pasożytów, ale był on też znany dzięki swoim zdolnościom do leczenia bólu menstruacyjnego, żółtaczki, anemii i reumatyzmu. Korzyści zdrowotne piołunu Zaparzony piołun ma wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Poprawia trawienne. Piołun poprawia trawienie dzięki temu, że wpływa na gorzkie kubki smakowe. To gorzkie w smaku zioło wysyła sygnały do mózgu, które stymulują cały układ trawienny (ślinienie, wytwarzanie kwasu żołądkowego, ruchy przewodu pokarmowego). Piołun wspiera także uwalnianie żółci z wątroby, magazynowanie żółci w woreczku żółciowym i innych wydzielinach z gruczołów jelitowych, dzięki czemu poprawia zdolność organizmu do trawienia pokarmu. Ma działanie przeciwpasożytnicze. Piołun skutecznie neutralizuje przeróżne robaki, zwłaszcza glisty i owsiki. Warto dodać, że wykorzystuje się w tym celu również goździki i czarnego orzecha włoskiego. Te trzy produkty razem wzięte przerywają cykl życiowy pasożyta, zabijając w ten sposób infekcję. Ma działanie przeciwzapalne. Piołun zawiera fitochemikalia, które mają silne działanie przeciwzapalne, które może zapewnić ulgę od...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne?

Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek. Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad , albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami . Robert podpowiada jak przyprawić twarożek , żeby wydobyć z niego najlepszy smak. Składniki na gzika Kilogram ziemniaków Łyżeczka masła Sól 500 g twarogu Kilka rzodkiewek 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego 4 łyżki słodkiej śmietanki Pęczek szczypiorku Przyprawy do gzika: Szałwia Tymianek Cząber Koper i koperek do gotowania ziemniaków Kwiaty rukoli Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza Umyjcie ziemniaki. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok....