Na kolonii serwowali najlepszą buchtę z kruszonką. Po latach już wiem, co stanowiło jej sekret
Katarzyna J./Gotujmy.pl
Newsy

Na koloniach serwowali najlepszą buchtę z kruszonką. Po latach już wiem, co stanowiło jej sekret

Znacie ten wypiek? Na pewno choć raz mieliście okazję je zjeść, chociaż być może nie wiedzieliście nawet, jak się nazywa. To buchta drożdżowa, czyli pyszne, puchate ciasto, które jest bardzo proste do zrobienia i będzie w sam raz na drugie śniadanie.

Buchta to pyszny wypiek i tak naprawdę nic innego, jak dobrze wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe. Najlepsza jest jeszcze ciepła, podana z kawą zbożową z mlekiem albo kakao.

Możecie pamiętać ten smak z dzieciństwa - buchty tradycyjnie wypiekało się na wsiach na południu Polski, a zwłaszcza na Śląsku. Mogą być gotowane na parze, a także pieczone. W tej drugiej wersji buchty zwykle są bardzo proste i bez dodatków, jedynie z porządną warstwą kruszonki z wierzchu. Ale można też wzbogacić je o nadzienie z marmolady czy rodzynek. 

Poniżej znajdziecie przepis na prostą buchtę z samą kruszonką. Zwróćcie uwagę na rozczyn - powinien wyjść bardzo gęsty, praktycznie jak śmietana. 

Przepis na buchty drożdżowe z kruszonką:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 30 g drożdży

  • 3,5 łyżki cukru

  • 3 łyżki masła

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki soli

Zobacz także
Ciasto kręcone widelcem z owocami jak u babci. Od razu zróbcie 2 blachy, bo znika w sekundę

Ciasto kręcone widelcem z owocami jak u babci. Od razu zróbcie 2 blachy, bo znika w sekundę

Mieszam 5 min, wrzucam do piekarnika i mam pyszne ciasto na każdą okazję

Mieszam 5 min, wrzucam do piekarnika i mam pyszne ciasto na każdą okazję

Na kruszonkę:

  • 5 łyżek mąki

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki drobnego cukru 

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę i wsypcie ją do miski. 

  2. Następnie wykopcie na środku mąki dołek i wsypcie do niej drożdże (oczywiście pokruszone). Zasypcie je 2 łyżkami cukru, wlejcie pół szklanki ciepłego mleka.

  3. Następnie wymieszajcie te składniki z częścią mąki, aż otrzymacie rozczyn. W konsystencji powinien przypominać gęstą śmietanę. 

  4. Odstawcie na 20 minut do wyrośnięcia.

  5. Następnie dodajcie jeszcze 2 roztrzepane rózgą jajka, masło, resztę mleka, cukru oraz sól. Wymieszajcie i wyróbcie ciasto.

  6. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, zostawcie je w misce, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

  7. Kiedy już podwoi swoją objętość, wyjmijcie ciasto z miski na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze chwilę wyrabiajcie, a potem podzielcie na równe części. Uformujcie z nich kulki, każda o wadze około 50-60 g. 

  8. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Jeśli używacie tortownicy, posmarujcie obręcz masłem od wewnątrz.

  9. Ułóżcie w formie kulki z ciasta drożdżowego dość ciasno - w taki sposób, by się ze sobą stykały. Nałóżcie na blachę ściereczkę i ponownie odstawcie, by ciasto urosło i podwoiło objętość. 

  10. W międzyczasie przygotujcie kruszonkę. Połączcie ze sobą mąkę, cukier oraz masło i wyróbcie rękami, aż kruszonka będzie sypka.

  11. Kiedy ciasto wyrośnie, posypcie je z wierzchu kruszonką i włóżcie do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczcie przez około pół godziny, aż bułeczki podrosną i się zrumienią. Smacznego!