
Buchta to pyszny wypiek i tak naprawdę nic innego, jak dobrze wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe. Najlepsza jest jeszcze ciepła, podana z kawą zbożową z mlekiem albo kakao.
Możecie pamiętać ten smak z dzieciństwa - buchty tradycyjnie wypiekało się na wsiach na południu Polski, a zwłaszcza na Śląsku. Mogą być gotowane na parze, a także pieczone. W tej drugiej wersji buchty zwykle są bardzo proste i bez dodatków, jedynie z porządną warstwą kruszonki z wierzchu. Ale można też wzbogacić je o nadzienie z marmolady czy rodzynek.
Poniżej znajdziecie przepis na prostą buchtę z samą kruszonką. Zwróćcie uwagę na rozczyn - powinien wyjść bardzo gęsty, praktycznie jak śmietana.
Przepis na buchty drożdżowe z kruszonką:
Składniki:
-
0,5 kg mąki
-
1 szklanka mleka
-
30 g drożdży
-
3,5 łyżki cukru
-
3 łyżki masła
-
2 jajka
-
pół łyżeczki soli
Na kruszonkę:
-
5 łyżek mąki
-
3 łyżki masła
-
3 łyżki drobnego cukru
Przygotowanie:
-
Przesiejcie mąkę i wsypcie ją do miski.
-
Następnie wykopcie na środku mąki dołek i wsypcie do niej drożdże (oczywiście pokruszone). Zasypcie je 2 łyżkami cukru, wlejcie pół szklanki ciepłego mleka.
-
Następnie wymieszajcie te składniki z częścią mąki, aż otrzymacie rozczyn. W konsystencji powinien przypominać gęstą śmietanę.
-
Odstawcie na 20 minut do wyrośnięcia.
-
Następnie dodajcie jeszcze 2 roztrzepane rózgą jajka, masło, resztę mleka, cukru oraz sól. Wymieszajcie i wyróbcie ciasto.
-
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, zostawcie je w misce, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
-
Kiedy już podwoi swoją objętość, wyjmijcie ciasto z miski na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze chwilę wyrabiajcie, a potem podzielcie na równe części. Uformujcie z nich kulki, każda o wadze około 50-60 g.
-
Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Jeśli używacie tortownicy, posmarujcie obręcz masłem od wewnątrz.
-
Ułóżcie w formie kulki z ciasta drożdżowego dość ciasno - w taki sposób, by się ze sobą stykały. Nałóżcie na blachę ściereczkę i ponownie odstawcie, by ciasto urosło i podwoiło objętość.
-
W międzyczasie przygotujcie kruszonkę. Połączcie ze sobą mąkę, cukier oraz masło i wyróbcie rękami, aż kruszonka będzie sypka.
-
Kiedy ciasto wyrośnie, posypcie je z wierzchu kruszonką i włóżcie do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczcie przez około pół godziny, aż bułeczki podrosną i się zrumienią. Smacznego!