Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają
Adobe Stock
Newsy

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 

Schabowy to kotlet, który najczęściej gości na polskich stołach. Każdy chce przyrządzić go idealnie, ale jak to zrobić? Przyglądamy się kwestii smażenia.

Żeby podać perfekcyjnego schabowego, poza doskonałym mięsem i starannie przyrządzoną panierką, trzeba sięgnąć po odpowiedni tłuszcz do smażenia. Z reguły, do tego celu używa się smalcu, oleju czy masła. Sprawdziliśmy, na którym z nich, przygotujecie najlepsze danie. Wybierzcie jeden z dwóch.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy istnieje przepis na perfekcyjny kotlet schabowy?

Kotlet schabowy wszedł na stałe do kanonu polskich, tradycyjnych dań i znajduje się tam zaraz po rosole, a przed fasolką po bretońsku i babcinych pierogach.

W wielu domach tradycyjny obiad nie może się odbyć bez idealnie wysmażonych schabowych, ziemniaczków i mizerii. Każdy dom i każda rodzina mają swój niepowtarzalny sposób na idealny płat wieprzowego mięsa w panierce i uważają, że akurat ich przepis jest najlepszy. Wariantów na przygotowanie tego dania może być tak wiele, jak gospodyń je smażących.

Niektóre wybierają czysty kawałek schabu, inne wolą schab z kością. Niektórzy polecają dodawać mleko do jajka, w którym obtacza się mięso. Inni z kolei szczycą się swoimi podwójnymi panierkami, które wychodzą nieziemsko chrupiące.

Możecie również przygotowywać klasyczną panierkę z 3 składników, albo pominąć jeden z nich. Zdarza się, że smakosze kotletów schabowych używają drobnej bułki tartej lub zastępują ją płatkami kukurydzianymi.

Wszyscy są jednak zgodni co do jednego. Żeby usmażyć idealnego schabowego, trzeba wybrać najlepszy do tego celu tłuszcz. I choć najzdrowszy do smażenia jest olej, to jedynie smalec i masło klarowane, pozwolą  perfekcyjnie wysmażyć mięso.

Zobacz także
Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Czy smażyć kotlety schabowe na smalcu?

Smalec jest wytapiany ze słoniny wieprzowej. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Smalec jest też nośnikiem ogromnej ilości kalorii. W 100 gramach produktu znajduje się 900 kalorii i aż 100 gram, czyli 100% tłuszczu. Smalec nie zawiera białka, można w nim jednak znaleźć śladowe ilości witamin i minerałów.

Kaloryczność i skład  smalcu powodują, że osoby starsze, a cierpiące na choroby serca, nadwagę, otyłość powinny go unikać.

Z drugiej strony smalec ma bardzo wysoki punkt dymienia. Dzięki temu może się rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury. Możemy szybko usmażyć na nim idealne kotlety schabowe, z chrupiącą, przyrumieniona panierką i wilgotnym, kruchym mięsem.

Czy masło klarowane jest lepsze do schabowego?

Klarowanie masła polega na gotowaniu go na małym ogniu oraz stopniowym usuwaniu pojawiającego się na jego powierzchni szumu i osadu. Tak przetworzone masło ma złocistą barwę, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak.

Dzięki sklarowaniu masło otrzymuje długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane nawet w temperaturze pokojowej. Ma też wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu jest szczególnie przydatne do głębokiego smażenia i pieczenia.

O ile zwykłe masło podczas smażenia szybko nabiera ciemnego koloru i nieprzyjemnego zapachu spalenizny, to używając masła klarowanego, nie musicie obawiać się przypalenia. W 100 gramach znajduje się ok. 99,5 g tłuszczu, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także białko, składniki mineralne i witaminy.

Smażenie kotletów schabowych na maśle klarowanym, to dobry pomysł. Wychodzą ładnie zarumienione, chrupiące, a do tego zyskują przyjemny, maślany smak.

Niezależnie od tego, który tłuszcz wybierzecie do usmażenia schabowego, pamiętajcie o jednej ważnej zasadzie. Schabowy powinien być smażony w dużej ilości tłuszczu i na dość dużym ogniu. Smażcie go po kilka minut z każdej strony do uzyskania złocistej barwy. Nie przesmażcie go jednak, bo mięso stanie się suche i niesmaczne. 

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Schabowe faszerowane mięsem mielonym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Aż trudno uwierzyć, czym nafaszerowane są te schabowe. Niebo w gębie
Mimo, że schabowe to klasyka polskiej kuchni, może je urozmaicić farszem. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, mamy przepis, który przypadnie wam do gustu.

Dobrze wysmażony schabowy to podstawa polskiej kuchni. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i młotkiem do tłuczenia. Jesteśmy przekonani, że dźwięczą wam w uszach odgłosy z jego porządnego ubijania.  Co podać na drugie danie na obiad? Schabowy w panierce jest nie tylko syty, ale i pyszny. Można nim zaspokoić prawdziwie wilczy głód. Jeśli należycie do fanów mięsa, na pewno choć raz w życiu rozkoszowaliście się schabowym. W towarzystwie ziemniaków i mizerii smakuje nawet lepiej! Kotlet schabowy podaje się zwyczajowo jako drugie danie, zaraz pod rosole lub zupie ogórkowej. Można dodać do niego pieczarki i ser. Równie dobrze smakuje w wersji klasycznej. To kotlet o dużej zawartości tłuszczu. Szczególnie jeśli smażycie go w prawidłowy sposób, czyli na smalcu lub maśle klarowanym. Z czym podawać kotlet schabowy? Do schabu, szczególnie w panierce, będzie pasowało dosłownie wszystko. Jeśli lubicie smaki przypominające dom babci, wystarczą zasmażane buraczki czy marchewka z groszkiem. Podanie schabowego możecie również urozmaicić ręcznie gniecionymi kluskami śląskimi. Jak przyrządzić doskonałe schabowe? Najważniejszy w schabowych jest wybór mięsa i tłuszczu, na jakim postanowicie je usmażyć. Z góry odradza się oliwę z oliwek. Będzie przypalać mięso, zamiast sprawiać, że skórka zamieni się w chrupiącą powłokę. Najlepiej poproście w zaprzyjaźnionym sklepie, aby rzeźnik ukroił wam gotowe kotlety. Możecie wybrać schab środkowy.  W domu przepłuczcie mięso pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przygotujcie też produkty, z których zrobicie farsz do waszych kotletów. Będą obłędne w smaku! Składniki:  4 grube plastry schabu, ok. 1,5 grubości każdy 15 dag mięsa mielonego ...

Schabowy inaczej. Przepis na pyszne kotlety bez panierki
WanilioweImprowizacje/Gotujmy.pl
Newsy
Schabowy inaczej. Przepis na pyszne kotlety bez panierki
Chociaż kotlety schabowe kojarzą się z tłustym i dość ciężkim obiadem, da się je przygotować w znacznie zdrowszy sposób!

Kotlety schabowe nadal królują na polskich stołach i pozostają jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. Kojarzą się z rodzinnym domem i kuchnią babci czy mamy, a przy tym nie wymagają wielu składników i są proste w zrobieniu. Niestety mięso wieprzowe w połączeniu z panierką, która chłonie tłuszcz, nie są zbyt zdrowym daniem, dlatego powinno się po nie sięgać sporadycznie – zwłaszcza jeśli mamy problemy z sercem, nadciśnieniem lub nadwagą. Zdrowe zamienniki tradycyjnych polskich dań Kuchnia polska jest lubiana na całym świecie. Nie należy jednak do najzdrowszych czy najbardziej dietetycznych. Polacy spożywają dość dużo tłuszczów nasyconych, wiele dań przygotowywanych jest w formie smażonej lub z dodatkiem masła czy śmietany i często serwowane są one w towarzystwie ziemniaków (również zagniatanych ze śmietaną…). Dla przykładu kuchnia japońska opiera się na bardzo dużej ilości warzyw i ryb bogatych w zdrowe tłuszcze, a np. kuchnia śródziemnomorska bazuje na świeżych owocach morza, które sprzyjają długowieczności. Nie oznacza to, że powinniśmy zrezygnować ze specjałów, które znamy z domu – warto jednak przekształcić je w bardziej nowoczesne i zdrowsze dania, które zachowają swój tradycyjny smak, ale nie będą miały negatywnego wpływu na sylwetkę oraz wyniki badań. Przepis na schabowe bez panierki  Składniki: 1 plaster schabu sól pieprz sok z cytryny olej do smażenia Przygotowanie: Mięso ze schabu dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Następnie rozklepać dokładnie tłuczkiem do mięsa na kotlet pożądanej grubości.  Rozklepane mięso skropić sokiem z cytryny i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju lub innego...

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Kotlet schabowy to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Czy wiecie, że ma on swój odpowiednik nawet w odległej Japonii? W kraju tym nosi on nazwę tonkatsu. Jak się go przygotowuje?

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tradycyjnego schabowego . To danie nie tylko jest bardzo proste, ale i smaczne. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to plastry schabu, jajko, bułka tarta oraz przyprawy. Kotlety schabowe - co zrobić, żeby schabowy był idealnie chrupki? - to cienko rozbite plastry schabu, przyprawione z obu stron solą i pieprzem, zamoczone w jajku, zapanierowane w bułce tartej i usmażone na rumiano na oleju - co powiecie na taką marynatę do schabowych?  Czy wiecie, że danie to ma również swój odpowiedni w Japonii? W kraju tym schabowe noszą nazwę tonkatsu. Jak się je przygotowuje? Kotlety schabowe po japońsku Japońskie kotlety schabowe to tonkatsu. Robi się je podobnie jak nasze kotlety, ale wrzuca na głęboki tłuszcz - na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe?  Tonkatsu należy do grupy potraw nazywanych katsu. To nic innego jak kawałki mięsa otoczone panierką i usmażone na głębokim tłuszczu. W Japonii panierkę stanowi panko – jest ona o wiele bardziej chrupiąca i pochłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Danie najczęściej podaje się z cieniutko pokrojoną kapustą, kiszonkami, ryżem i sosem, który nosi nazwę... tonkatsu. Jak przygotować takiego schabowego? Przeczytajcie! Składniki: mięso pokrojone na kotlety (bez rozbijania) jajko mąka panko - bułka tarta i do tego dodany starty na tarce biały, świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzewamy tłuszcz. Bardzo ważna jest temperatura tłuszczu - 175 st. C. W innym razie tonkatsu będzie tłuste i nasiąknięte zamiast być chrupiące. Smażymy zapanierowane kawałki kurczaka aż się zarumienią na złoty kolor, ok. 5-7 min. Wyjąć na papier kuchenny, odsączyć. Pokroiċ w paski łatwe do nabrania pałeczkami. Wyłożyć na poszatkowaną kapustę. Japończycy jedzą to danie z...