To 2 najlepsze tłuszcze do smażenia schabowych. nie używajcie innych.
Adobe Stock
Newsy

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 

Schabowy to kotlet, który najczęściej gości na polskich stołach. Każdy chce przyrządzić go idealnie, ale jak to zrobić? Przyglądamy się kwestii smażenia.

Żeby podać perfekcyjnego schabowego, poza doskonałym mięsem i starannie przyrządzoną panierką, trzeba sięgnąć po odpowiedni tłuszcz do smażenia. Z reguły, do tego celu używa się smalcu, oleju czy masła. Sprawdziliśmy, na którym z nich, przygotujecie najlepsze danie. Wybierzcie jeden z 2-ch.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy istnieje przepis na perfekcyjny kotlet schabowy?

Kotlet schabowy wszedł na stałe do kanonu polskich, tradycyjnych dań i znajduje się tam zaraz po rosole, a przed fasolką po bretońsku i babcinych pierogach.

W wielu domach tradycyjny obiad nie może się odbyć bez idealnie wysmażonych schabowych, ziemniaczków i mizerii. Każdy dom i każda rodzina mają swój niepowtarzalny sposób na idealny płat wieprzowego mięsa w panierce i uważają, że akurat ich przepis jest najlepszy. Wariantów na przygotowanie tego dania może być tak wiele, jak gospodyń je smażących.

Niektóre wybierają czysty kawałek schabu, inne wolą schab z kością. Niektórzy polecają dodawać mleko do jajka, w którym obtacza się mięso. Inni z kolei szczycą się swoimi podwójnymi panierkami, które wychodzą nieziemsko chrupiące.

Możecie również przygotowywać klasyczną panierkę z 3 składników, albo pominąć jeden z nich. Zdarza się, że smakosze kotletów schabowych używają drobnej bułki tartej lub zastępują ją płatkami kukurydzianymi.

Wszyscy są jednak zgodni co do jednego. Żeby usmażyć idealnego schabowego, trzeba wybrać najlepszy do tego celu tłuszcz. I choć najzdrowszy do smażenia jest olej, to jedynie smalec i masło klarowane, pozwolą  perfekcyjnie wysmażyć mięso.

Zobacz także
Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Czy smażyć kotlety schabowe na smalcu?

Smalec jest wytapiany ze słoniny wieprzowej. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Smalec jest też nośnikiem ogromnej ilości kalorii. W 100 gramach produktu znajduje się 900 kalorii i aż 100 gram, czyli 100% tłuszczu. Smalec nie zawiera białka, można w nim jednak znaleźć śladowe ilości witamin i minerałów.

Kaloryczność i skład  smalcu powodują, że osoby starsze, a cierpiące na choroby serca, nadwagę, otyłość powinny go unikać.

Z drugiej strony smalec ma bardzo wysoki punkt dymienia. Dzięki temu może się rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury. Możemy szybko usmażyć na nim idealne kotlety schabowe, z chrupiącą, przyrumieniona panierką i wilgotnym, kruchym mięsem.

Czy masło klarowane jest lepsze do schabowego?

Klarowanie masła polega na gotowaniu go na małym ogniu oraz stopniowym usuwaniu pojawiającego się na jego powierzchni szumu i osadu. Tak przetworzone masło ma złocistą barwę, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak.

Dzięki sklarowaniu masło otrzymuje długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane nawet w temperaturze pokojowej. Ma też wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu jest szczególnie przydatne do głębokiego smażenia i pieczenia. O ile zwykłe masło podczas smażenia szybko nabiera ciemnego koloru i nieprzyjemnego zapachu spalenizny, to używając masła klarowanego, nie musicie obawiać się przypalenia. W 100 gramach znajduje się ok. 99,5 g tłuszczu, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także białko, składniki mineralne i witaminy.

Smażenie kotletów schabowych na maśle klarowanym, to dobry pomysł. Wychodzą ładnie zarumienione, chrupiące, a do tego zyskują przyjemny, maślany smak.

Niezależnie od tego, który tłuszcz wybierzecie do usmażenia schabowego, pamiętajcie o jednej ważnej zasadzie. Schabowy powinien być smażony w dużej ilości tłuszczu i na dość dużym ogniu. Smażcie go po kilka minut z każdej strony do uzyskania złocistej barwy. Nie przesmażcie go jednak, bo mięso stanie się suche i niesmaczne. 

Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Przepisy
Dodaj jeden składnik ze słoika do panierki schabowych, a zyskają niepowtarzalny smak
Schabowy to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by wersję znaną nam wszystkim podać w nowej, nieco urozmaiconej odsłonie.

Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej? Niezwykły kotlet Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią.  Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci! Mięso w marynacie Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin. Uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy. Składniki na 4 kotlety: 400 g schabu  1 średnie jajko 1 łyżka majonezu po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 4 łyżki bułki tartej olej roślinny do smażenia Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka.  Na początek potrzebujemy 400 gramów dobrej jakości schabu bez kości. Proponujemy wybranie schabu środkowego, ale schab bliżej karkówki też będzie świetny. Kawałek schabu...

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy
Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...

Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy
Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...