
Na jakim tłuszczu smażycie kotlety schabowe? Tylko te dwa wpłyną idealnie na ich smak
Perfekcyjny kotlet schabowy naprawdę istnieje. Szczególnie, że nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. To danie spotykane jest praktyczne w każdym polskim domu.
Kotlet schabowy popularny tak samo jak rosół
Wchodząc w kanon dań tradycyjnych, można z powodzeniem uznać, że schabowy jest jednym z nich. Zaraz po rosole, fasolce po bretońsku i babcinych pierogach. W niektórych domach to już nawet weekendowa tradycja, wobec której złocisty kotlet musi trafić na stół, a następnie do brzucha.
Czy istnieje właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy?
Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten ma wielu zwolenników, ale nie w tym tkwi problem. Najważniejsze zagadnienie dotyczy wyboru tłuszczu, na jakim usmażycie schabowego.
Smalec jest najlepszy do smażenia kotletów schabowych
Smalec jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki. Jego inne, bardziej niekonwencjonalne dodatki, to drobno pokrojone jabłka i aromatyczne przyprawy.
Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz ślady soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich zwierząt, z których został wytopiony. Szczególnie jego wersja ze skwarkami.
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Szczególnie, że jego wykonanie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Smalec jest też idealny do smażenia chrupiących schabowych. Nie zapomnicie tego smaku!
Jeśli przygotujecie go samodzielnie, możecie mieć pewność co znajdziecie w jego środku. Jedną z wielkich fanek smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka - Magda Gessler.
Masło klarowane do smażenia schabowych
To nic innego jak tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw.
Co dla niego właściwe, ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane nawet w temperaturze pokojowej. Cechuje się też wysoką temperaturą dymienia, dzięki czemu jest szczególnie przydatny do głębokiego smażenia i pieczenia, a także do gotowania wymyślnych dań.
Nie musicie obawiać się przypalenia. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw. W jego 100 gramach znajduje się ok. 99,5 g tłuszczu, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałe składniki to m.in. białko, składniki mineralne i witaminy.
Pamiętajcie, schabowy powinien być smażony w dużej ilości tłuszczu! Jakikolwiek wybierzecie.