Schabowy, na czym smażyć schabowe
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy

Na jakim tłuszczu smażycie kotlety schabowe? Tylko te dwa wpłyną idealnie na ich smak

Schabowy to najczęstszy kotlet, jaki możecie zobaczyć na polskich stołach. O ile jego smażenie nie jest tajemnicą, o tyle wybór produktów do smażenia jest istotny i nie zawsze do końca trafiony.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Perfekcyjny kotlet schabowy naprawdę istnieje. Szczególnie, że nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. To danie spotykane jest praktyczne w każdym polskim domu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kotlet schabowy popularny tak samo jak rosół

Wchodząc w kanon dań tradycyjnych, można z powodzeniem uznać, że schabowy jest jednym z nich. Zaraz po rosole, fasolce po bretońsku i babcinych pierogach. W niektórych domach to już nawet weekendowa tradycja, wobec której złocisty kotlet musi trafić na stół, a następnie do brzucha.

Czy istnieje właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy?

Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten ma wielu zwolenników, ale nie w tym tkwi problem. Najważniejsze zagadnienie dotyczy wyboru tłuszczu, na jakim usmażycie schabowego.

Smalec jest najlepszy do smażenia kotletów schabowych 

Smalec jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki. Jego inne, bardziej niekonwencjonalne dodatki, to drobno pokrojone jabłka i aromatyczne przyprawy.

Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz ślady soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich zwierząt, z których został wytopiony. Szczególnie jego wersja ze skwarkami.

Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Szczególnie, że jego wykonanie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Smalec jest też idealny do smażenia chrupiących schabowych. Nie zapomnicie tego smaku!

Jeśli przygotujecie go samodzielnie, możecie mieć pewność co znajdziecie w jego środku. Jedną z wielkich fanek smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka - Magda Gessler. 

Masło klarowane do smażenia schabowych

To nic innego jak tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw.

Co dla niego właściwe, ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane nawet w temperaturze pokojowej. Cechuje się też wysoką temperaturą dymienia, dzięki czemu jest szczególnie przydatny do głębokiego smażenia i pieczenia, a także do gotowania wymyślnych dań.

Nie musicie obawiać się przypalenia. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw. W jego 100 gramach znajduje się ok. 99,5 g tłuszczu, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałe składniki to m.in. białko, składniki mineralne i witaminy.

Pamiętajcie, schabowy powinien być smażony w dużej ilości tłuszczu! Jakikolwiek wybierzecie.

Komentarze
Fasolka po bretońsku
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy Fasolka po bretońsku zyska na smaku, gdy zastosujecie te 2 triki. Będzie pyszniejsza niż kiedykolwiek
To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znana również we Francji i Wielkiej Brytanii, może być przyrządzana na różne sposoby.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Na pewno jedliście chociaż raz fasolkę po bretońsku. Szczególnie, że składniki do jej wykonania dostaniecie w każdym sklepie. Smakuje wyśmienicie podana osobno, ale i z dodatkiem bułki paryskiej. Fasolka po bretońsku ulubionym daniem Polaków Polacy mają kilka dań, po które sięgają na co dzień i od święta. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. To pyszne i pożywne danie, które zachwyca od lat swoją wyrazistością. Ze względu na częstotliwość, z jaką potrawa pojawia się na waszych stołach, warto poznać kilka trików, które ułatwią jej przyrządzenie.  Cenne właściwości fasoli Fasola jest rośliną i ma liczne właściwości oraz wartości odżywcze. Wszystkie jej odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Jest trzecim po soi i grochu jego największym źródłem. Ma go więcej niż mięso! Jest też bogatym dostawcą witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie i poprawia pamięć. Fasolka po bretońsku na obiad po ciężkim dniu pracy Łatwość przygotowania dodatkowo wpływa na jej przystępność i wygodę. Jeśli nie posiadacie wiedzy eksperckiej na temat gotowania, nie musicie się przejmować. Dzięki znajomości kilku prostych metod jej gotowanie już nigdy nie przysporzy wam najmniejszych problemów.  Do ugotowania dania można wykorzystać dwa rodzaje fasoli, czarną lub czerwoną. Dla tych, którym się spieszy, sprawdzi się także fasola konserwowa. Najsmaczniejsze efekty uzyskacie jednak wybierając fasolę białą, której duże fasolki sprawiają największą frajdę podczas jedzenia. Moczenie fasoli To pierwszy z etapów, którego nie można pominąć! To proste, ale skuteczne zalecenie. Wybrany rodzaj fasoli wsypujecie do dużego naczynia i zalewacie wodą. Tak przygotowane jedzenie odkłada się na bok i...

Przeczytaj